Σύρος: Ενημερωτική συνάντηση για τη συλλογή και ανακύκλωση αποτσίγαρων

αποτσίγαρα
Newsroom
26/02/2020 15:22
 
 
 

Με τον επικεφαλής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Cigaret Cycle Γιώργο Σακελλαρίου συναντήθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Νίκος Λειβαδάρας, παρουσία του Προέδρου του Φο.Δ.Σ.Α Γιάννη Βρούτση και της Αντιπροέδρου του Φο.Δ.Σ.Α. Αγγελικής Πρίντεζη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε λεπτομερής ενημέρωση για το πρόγραμμα #gopafree, στο πλαίσιο του οποίου συλλέγονται και ανακυκλώνονται τα αποτσίγαρα, προκειμένου να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον από αυτά.


Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, τα αποτσίγαρα είναι καταστροφικά για το περιβάλλον και επιβαρύνουν όλα τα έμβια όντα μέσω της τροφικής αλυσίδας. Η γνωστή σε όλους «γόπα» περιέχει 19 τοξικές ουσίες και είναι κατασκευασμένη από πλαστικό. Μπορεί να είναι μικρή, αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνη, αφού περιέχει υδροκυάνιο, μόλυβδο, μεθανόλη, μεθύλιο, νιτρικό οξύ, πολώνιο-210, θειικό οξύ, πίσσα και ραδόνιο, νικοτίνη, βενζόλιο, κάδμιο, ακετόνη, οξικό οξύ, αμμωνία και αρσενικό.

Η Ελλάδα παράγει περίπου 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα ή 3.500 τόνους τον χρόνο, εκ των οποίων το 40% καταλήγει στις θάλασσες.

Η απόρριψή τους στις χωματερές δε λύνει το πρόβλημα, καθώς τα πλαστικά φίλτρα έχουν χρόνο βιοδιάσπασης έως και 15 έτη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την τοποθέτηση κάδων του “gopafree” σε δημόσιους χώρους για τη συλλογή των αποτσίγαρων, ώστε να μπορούν οι καπνιστές να σβήνουν εκεί τα αποτσίγαρά τους. Τα σημεία τοποθέτησης των ειδικών κάδων μπορεί να είναι πλατείες, νοσοκομεία, θέατρα, πεζόδρομο κ.λπ.
Τέλος, συζητήθηκε η δυνατότητα εξεύρεσης χορηγών για την προμήθεια των κάδων και την προβολή της πρωτοβουλίας, καθώς και η δυνατότητα ανταποδοτικής ανακύκλωσης προς όφελος των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

(φωτό: skai.gr)

(Visited 62 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*