Αποφασισμένη να προστατεύσει τις caretta-caretta στη Νάξο η ΠΕΚΙΝ

admin
03/06/2015 11:19
 
 
 

Τη “σφαγή” των χελωνών caretta-caretta που παρατηρείται στις δυτικές παραλίες της Νάξου, καυτηριάζει η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η ΠΕΚΙΝ δηλώνει αποφασισμένη να προστατέψει τις θαλάσσιες χελώνες με κάθε τρόπο διαμηνύοντας στους “παλικαράδες” που τις σκοτώνουν ότι “όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι και θα βρεθούν σύντομα προ των ευθυνών τους” ενώ καλεί τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου μέσα στο 2015 έχει βρει 8 σκοτωμένες χελώνες caretta-caretta, ενώ συνολικά το τελευταίο 17μηνο έχουν καταγραφεί 19 νεκρές χελώνες…

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της ΠΕΚΙΝ αναφέρει τα εξής:  

Και ξαφνικά ο παράδεισος της δυτικής μεριάς του νησιού (Άγιος Προκόπης, Αγία Άννα, Πλάκα, Αλυκό, Πυργάκι) μετατράπηκε σε νεκροταφείο θαλάσσιων χελωνών. Υπάρχουν κάποιοι ανεγκέφαλοι  που μετρούν την παλικαριά τους με αριθμούς νεκρών χελωνών. Αυτοί οι ασυνείδητοι έχουν δολοφονήσει μέσα στο 2015, 8 χελώνες ήδη! Και αν προσθέσουμε τις 11 από πέρσι, μέσα σε 17 μήνες έχουμε φτάσει στις 19 καταγεγραμμένες.

Αυτά τα  άκακα ζώα που τρέφονται με τσούχτρες και όστρακα, ΔΥΣΤΥΧΩΣ επέλεξαν στο δρομολόγιό τους να περνούν από τις παραλίες της Νάξου και ενίοτε να αφήνουν τ’ αυγά τους σε αυτές.

Βέβαια, απ’ όσο γνωρίζουμε η συντριπτική πλειοψηφία της περιοχής καταδικάζει το γεγονός αλλά μέχρι εκεί. Επιβάλλεται να πάρει θέση η τοπική κοινότητα (Αγ. Αρσένιος), ο Δήμος Νάξου και όλοι οι σύλλογοι του νησιού. Επίσης το Λιμεναρχείο, επιτέλους να κάνει πραγματικούς ελέγχους στην περιοχή, έτσι ώστε ο ένας, οι δύο εγκληματίες να μην αλωνίζουν ελεύθεροι. 

Η ΠΕ.ΚΙ.Ν. είναι αποφασισμένη να προστατεύσει αυτό το πρωτόγονο είδος με κάθε τρόπο. Διαμηνύουμε στους «παλικαράδες» ότι όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι και θα βρεθούν σύντομα προ των ευθυνών τους. Ακόμη, οι εν λόγω «κύριοι», ας αφήσουν κατά μέρους τις απειλές και τους εκβιασμούς, γιατί  δεν τους βοηθά καθόλου στο αποτρόπαιο έργο τους, παρά μόνο δυσχεραίνει τη θέση τους.

Προτείνουμε  στους καταστηματάρχες να προστατεύσουν την περιοχή τους και να τους απομονώσουν, γιατί η προβολή σε κεντρικά κι όχι μόνο, sites και ΜΜΕ κάθε άλλο παρά καλό κάνει στο άνοιγμα της καλοκαιρινής σεζόν. 

Η πανέμορφη κυκλαδίτικη φύση δεν μας χαρίστηκε, δεν μας ανήκει. Η αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα δεν είναι η πισίνα ούτε το ενυδρείο της επιχείρησης ή του σπιτιού μας. Οφείλουμε να την σεβαστούμε και να την προστατέψουμε. 

(φώτο: Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου)

(Visited 35 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*