Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών για τη διαχείριση των απορριμμάτων: «Λύσεις τώρα!»

admin
28/05/2015 08:18
 
 
 

Τη δημιουργία πλωτών Κέντρων Διαλογής Απορριμμάτων που θα παραλαμβάνουν ανακυκλώσιμα και σύμμεικτα απορρίμματα ειδικά στο νησιώτικο χώρο, προτείνει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Σύμφωνα με τον Τομέα Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Κινήματος, πρόκειται για μια τεχνικά πλήρη και οικονομικά επωφελή λύση, η οποία είχε προταθεί και παλαιότερα από έμπειρα στελέχη της αυτοδιοίκησης και μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ώστε να σταματήσει η επιβολή προστίμων και η ανυπολόγιστη ζημιά στο περιβάλλον.

«Δεν επιτρέπεται να μεταθέτουμε προβλήματα σε μέλλοντα χρόνο για τις επόμενες γενιές.

Λύσεις. Τώρα» τονίζει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, η ανακοίνωση του οποίου έχει ως εξής:

Η διαχείριση των απορριμμάτων δείχνει με κάθε τρόπο την αδυναμία της αντίληψης του προβλήματος και της σύγκλισης κράτους και τοπικών κοινωνιών, για ανεύρεση βιώσιμης λύσης.

Η αδυναμία αυτή, επιφέρει μεγάλο οικονομικό κόστος (πρόστιμα) και ανυπολόγιστη ζημία του περιβάλλοντος με επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή των πολιτών.

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών προτείνει και υποστηρίζει την παλαιότερη πρόταση έμπειρων στελεχών της αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία πλωτών Κέντρων Διαλογής Απορριμμάτων (πΚΔΑ) που θα παραλαμβάνουν ανακυκλώσιμα και σύμμεικτα απορρίμματα ειδικά στο νησιώτικο χώρο. Η λύση των πΚΔΑ βασίζεται σε μετασκευή πλοίων, είναι τεχνικά πλήρης και οικονομικά επωφελής.

Αναλυτικότερα:

*Δεν απαιτεί χωροθέτηση μόνιμης εγκατάστασης που είναι θέμα μεγάλης τριβής με κάθε τοπική κοινωνία

*Έχει μικρότερο οικονομικό κόστος από μια μόνιμη εγκατεστημένη μονάδα

*Με κατάλληλους χειρισμούς ο περιβαλλοντικός κίνδυνος γίνεται χαμηλότερος από αντίστοιχες επίγειες μονάδες

*Ξεπερνά το πρόβλημα εξεύρεσης κατάλληλης θέσης εγκατάστασης μόνιμης μονάδας που θα πρέπει να πληροί γεωλογικά, υδρολογικά, χωροταξικά κ.α. κριτήρια

*Τα επεξεργασμένα απορρίμματα δίνουν κόμποστ (εδαφοβελτιωτικό) το οποίο έχει μεγάλη αξία σε άνυδρες και ξηρές περιοχές

Η εφαρμογή έστω και πιλοτικά αυτής της τεχνολογίας είναι ώριμη, μπορεί να ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα και πρέπει να προταθεί άμεσα. Αν και η λύση αυτή είναι ιδανική για το νησιωτικό χώρο της Ελλάδας δεν μπορεί να αποκλειστεί η εφαρμογή της και στο σύνολο της χώρας αφού είναι ελάχιστες οι περιοχές που δε γειτνιάζουν με τη θάλασσα.

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα της μέσα από καινοτόμες λύσεις που ταιριάζουν στο δικό της περιβάλλον και τις δυνατότητές της.

Δεν επιτρέπεται να μεταθέτουμε προβλήματα σε μέλλοντα χρόνο για τις επόμενες γενιές.

Λύσεις.  

Τώρα.

(φωτό: aftodioikisi.gr)

(Visited 14 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*