Έως το 2100 οι ωκεανοί θα έχουν «φουσκώσει» κατά δύο μέτρα

Άκης Αξαόπουλος
21/05/2019 14:39
 
 
 

Η κλιματική αλλαγή οφείλεται στη δραστηριότητα του ανθρώπου ή πρόκειται για μία φυσική διεργασία, έναν φυσιολογικό κύκλο του πλανήτη; Το παραπάνω ερώτημα θα ήταν ωφέλιμο να το απαντήσουμε, αν υπήρχε στη διάθεση της ανθρωπότητας η πολυτέλεια του… χρόνου. Μία ακόμη επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αμέσως επόμενες 10ετίες, θα είναι δραματικές για το περιβάλλον που γνωρίζουμε σήμερα, αλλά και την ανθρωπότητα, η οποία θα κληθεί να βρει λύσεις για την ίδια την επιβίωσή της.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό, έως το 2100 οι ωκεανοί θα έχουν «φουσκώσει» κατά δύο μέτρα, απειλώντας τεράστιες παράκτιες περιοχές και μαζί τους, έναν αριθμό τουλάχιστον 200 εκατ. ανθρώπων! Παράλληλα, θα χαθούν εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, γεγονός που είναι πιθανόν να επιβαρύνει σημαντικά την επισιτιστική κρίση στον πλανήτη, καθώς το ίδιο διάστημα, ο πληθυσμός θα έχει αυξηθεί κατά αρκετά δισ. ανθρώπους.

Την έρευνα υπογράφουν 22 ειδικοί για την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας ότι ο χρόνος έχει περιοριστεί και ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται πραγματικά αντιμέτωπη με την «ημέρα της μεγάλης καταστροφής».

Με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, θα βυθιστούν στη θάλασσα σχεδόν 1,8 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, δήλωσε ένας εκ των ερευνητών που μελέτησαν τα στοιχεία.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Science και στηρίχθηκε στη μελέτη των αλλαγών που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια η Γροιλανδία και η Ανταρκτική, περιοχές που καθορίζουν το κλίμα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

(Visited 57 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*