Δύο ακόμα νεκρές χελώνες caretta-caretta στη Νάξο (video+φώτος)

admin
18/05/2015 12:47
 
 
 

 

Επιτήδειοι, έχουν βαλθεί να σκοτώσουν όλες τις caretta-caretta που εμφανίζονται στη Νάξο…

Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι κάθε λίγο, μια νέα δολοφονημένη χελώνα ανακαλύπτουν τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, σε διάφορες παραλίες του νησιού. 

Τα νέα συμβάντα καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο, στην περιοχή Αλυκό και Άγιο Προκόπιο κι έτσι η λίστα με τις νεκρές χελώνες για το 2015, έφτασε τα επτά (7) περιστατικά.  

Φύλαγε τη νεκρή caretta στο μαγαζί του… (γιατί άραγε;)

Πιο συγκεκριμένα, μετά από τηλεφώνημα που δέχτηκε μέλος του Συλλόγου Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου την Παρασκευή, εντόπισε νεκρή, σε προχωρημένη σήψη καρέττα-καρέττα σε κατάστημα στον Άγιο Προκόπη!

Όταν ο καταστηματάρχης ρωτήθηκε που τη βρήκε, είπε ότι “ήταν νεκρή στην παραλία και αφού ο δήμος δεν ενδιαφέρθηκε να την πάρει… τη φύλαξα στο κατάστημα μου” παρά το γεγονός ότι είναι είδος προς εξαφάνηση!

Αμέσως ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο ως αρμόδια αρχή προκειμένου να παρέμβει και να καταγράψει το συμβάν, χωρίς ωστόσο, όπως σημειώνει ο Σύλλογος να κάνουν σχετική καταγγελία. Επίσης ειδοποιήθηκε και ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ. Μέλος του Συλλόγου Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου, επισκέφτηκε εκ νέου το παραλιακό κατάστημα το Σάββατο και αναζήτησε τη νεκρή χελώνα, όμως ήταν άφαντη… 

 

Σημάδι, απευθείας στο κεφάλι… 

Ωστόσο και πριν καλά καλά περάσει ένα εικοσιτετράωρο, την Κυριακή (17-5), καταγράφηκε από μέλος του Συλλόγου Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου και νέα νεκρή καρέττα-καρέττα, αυτή τη φορά στην περιοχή Αλυκό Νάξου. Η 7η νεκρή κατά σειρά χελώνα (που γνωρίζουμε) στη Νάξο για το 2015, περιστατικά που είναι εμφανής ο τρόπος με τον οποίο δολοφονήθηκαν… (5 νεκρές χελώνες στην Πλάκα, 1 στον Άγιο Προκόπη και 1 στο Αλυκό)


Η συγκεκριμένη (όπως και οι προηγούμενες), φέρει τραύμα, σχετικά πρόσφατο, στο κεφάλι, προφανώς (όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες), από αιχμηρό αντικείμενο. 
Το καβούκι της χελώνας είναι διαστάσεων 63 Χ 59. 

Να σημειωθεί ότι η Νάξος είναι ένα από τα μέρη που προτιμούν οι θαλάσσιες χελώνες caretta-caretta να κολυμπούν και ενίοτε να γεννούν τα μικρά τους… Ασυνείδητοι, έχουν βαλθεί να τις εξοντώσουν παρά το γεγονός ότι οι χελώνες είναι είδος προς εξαφάνιση αλλά και άκακα πλάσματα και δεν ενοχλούν, ούτε καν τρώνε τα ψάρια… Τρέφονται με τσούχτρες κυρίως, μέδουσες και όστρακα. Συχνή αιτία επίσης θανάτου των χελωνών είναι οι πλαστικές σακούλες στις θάλασσες, που θεωρούν ότι είναι τσούχτρες και πάνε να τις φάνε με αποτέλεσμα να παθαίνουν ασφυξία. 

Δείτε στο video caretta-caretta να κολυμπά στον Άγιο Προκόπη Νάξου: 

{youtube}BEH4Y399RTc{/youtube}

Μετά από αυτές τις εικόνες που συνεχώς δίνει στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου, θα πρέπει όλοι μας θα γίνουμε πιο υπεύθυνοι, προστατεύοντας τις χελώνες και το φυσικό περιβάλλον.  Εάν λοιπόν πέσει στην αντίληψη οποιουδήποτε μια θαλάσσια χελώνα στις ακτές είτε τραυματισμένη, είτε νεκρή πρέπει να ειδοποιήσει αμέσως το λιμεναρχείο της περιοχής, το Σύλλογο προστασία άγριας Ζωής Νάξου ή τον «ΑΡΧΕΛΩΝ» για την καταγραφή του περιστατικού.

(φωτογραφίες “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου”)

(Visited 81 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*