Διαμαρτυρίες για την μίσθωση μέρους της παραλίας της Βαρβαρούσας στη Σύρο

 
 
 

Την πλήρη αντίθεση τους στην μίσθωση μέρους της παραλίας της Βαρβαρούσας στη Σύρο εξέφρασαν η ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων και οι εργαζόμενοι της αιρετής Περιφέρειας.

Σε ανακοινώσεις που εξέδωσαν, τονίζουν ότι μια τέτοια ενέργεια θα καταστρέψει ευαίσθητα οικοσυστήματα (σ.σ. η Απάνω Μεριά έχει ενταχθεί στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών Natura και των Ζωνών Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα) και θα ανοίξει τον δρόμο ώστε οι τελευταίες παρθένες περιοχές του νησιού να παραδοθούν στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Τόσο η ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων, όσο και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΠΕ Κυκλάδων (Πρώην) Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ν. Κυκλάδων καταλήγουν ότι αγωνιστούν για να προστατέψουν την Βαρβαρούσα, αλλά και κάθε άλλη ευαίσθητη περιοχή της Σύρου και των Κυκλάδων. Αναλυτικά, οι ανακοινώσεις τους:

ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων: «Αντιστεκόμαστε στην ιδιωτικοποίηση των παραλιών»

Αφού οι παραλίες του Γαλησσά, των Αγκαθωπών, του Κόμητου, της Βάρης, του Δελφινιού  παραχωρήθηκαν για εκμετάλλευση στα ιδιωτικά συμφέροντα ήρθε η ώρα της Αμπέλας και της Απάνω Μεριάς για το νησί της Σύρου.

Ο δήμος, κάνοντας το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, σχεδιάζει να εκμισθώσει την παραλία της Βαρβαρούσσας σε ιδιώτη. Και τα επόμενα χρόνια θα έχει σειρά ο Αετός, η Λία, το Μαρμάρι, ο Αμερικάνος, τα Γράμματα, όλες αυτές οι παραλίες που προσδιορίζουν το κυκλαδίτικο τοπίο στη Σύρα μας και οφείλουμε να τις παραδώσουμε άθικτες στις επόμενες γενιές.

Επιπροσθέτως, οι παραλίες στο βόρειο τμήμα του νησιού βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας για τη σπάνια βιοποικιλότητα τους και η οικονομική τουριστική ανάπτυξη στις συγκεκριμένες περιοχές θα οδηγήσει στην καταστροφή του τελευταίου φυσικού τοπίου του νησιού. Στην περιοχή της Απάνω Μεριάς οι μαθητές μας μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται με βιωματικό τρόπο το περιβάλλον.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας, τους μαθητές μας να αγωνιστούμε για να διατηρήσουμε την Βαρβαρούσα, αλλά και τις άλλες παραλίες παρθένες και να μην τις παραδώσουμε βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα όπως σχεδιάζει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης. Καλούμε τα μέλη μας να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για να σώσουμε το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας.

 

Σύλλογος Εργαζομένων ΠΕ Κυκλάδων (Πρώην) Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ν. Κυκλάδων: «Όχι το κέρδος οποιουδήποτε πάνω από το συμφέρον των Συριανών»

Ο Σύλλογός μας έχει σταθεί αντίθετος σε κάθε απόπειρα παραχώρησης δημόσιων χώρων και υπηρεσιών σε ιδιώτες. Ειδικότερα δε, όταν πρόκειται για παραλίες, όπου η παραχώρηση έχει σαν αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών σε αυτές.

Με έκπληξη διαβάσαμε την προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για μίσθωση παραλιών της Σύρου, μεταξύ των οποίων και της παραλίας της Βαρβαρούσας. Εδώ αποσιωπάται το γεγονός ότι όλη η περιοχή της Πάνω Μεριάς έχει ενταχθεί στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών Natura και των Ζ.Ε.Π. (Ζώνες ειδικής προστασίας) για την ορνιθοπανίδα.

Θεωρούμε πως κάθε τέτοια απόπειρα το μόνο που έχει να φέρει είναι επιβάρυνση και πιθανή καταστροφή σημαντικών οικοσυστημάτων. Δεν είναι δυνατόν στο όνομα της «ανάπτυξης» και του κέρδους να προχωρά ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης σε τέτοιες ενέργειες. Το νησί μας μπορεί να προσφέρει μια διαφορετική ανάπτυξη και έναν τουρισμό που να στηρίζεται πάνω στη προστασία του τόπου μας και του φυσικού του περιβάλλοντος. Το κέρδος οποιουδήποτε δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται πάνω από το συμφέρον των Συριανών.

Πιστεύοντας πως η προστασία των δημόσιων χώρων είναι καθήκον όλων μας, καλούμε όλους τους συμπολίτες μας καθώς και τα μέλη μας, να αγωνιστούμε για να διατηρήσουμε την Βαρβαρούσα αλλά και κάθε άλλη ευαίσθητη περιοχή των  Κυκλάδων, έξω από κάθε εκμετάλλευση η οποία μόνο περιβαλλοντική καταστροφή μπορεί να φέρει.

(φωτό: wondergreece.gr)

 

(Visited 19 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*