Με “παντόφλα” η μεταφορά των απορριμμάτων από Μικρές Κυκλάδες στη Νάξο (;)

admin
04/05/2015 23:30
 
 
 

Πονοκέφαλος εξακολουθεί να είναι η διαχείριση των απορριμμάτων σε πολλά νησιά της χώρας μεταξύ των οποίων και η Νάξος η οποία είναι στην αναμονή για την ολοκλήρωση των εργασιών στο ΧΥΤΑ προκειμένου να μπορέσει να καταργήσει τις χωματερές και να μεταφέρει όλο τον όγκο απορριμμάτων στην κορφή Ξύδη.

Ωστόσο, αυτό που εξακολουθεί να προβληματίζει είναι η μεταφορά τους από τις Μικρές Κυκλάδες στη Νάξο κάτι που μπορεί να γίνει μόνο ακτοπλοϊκώς… Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει ήδη προχωρήσει στην αγορά Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) οι οποίοι είναι εδώ και αρκετούς μήνες (από το Νοέμβριο) στο νησί, παρκαρισμένοι έξω από το κλειστό ΔΑΚ. Μάλιστα σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχε αποφασιστεί  οι ΣΜΑ των Μικρών Κυκλάδων να είναι μικρότεροι σε μέγεθος από αυτόν της δημοτικής Ενότητας Δρυμαλίας, προκειμένου να μπορεί να μεταφέρει τα απορρίμματα μέσω του “ΣΚΟΠΕΛΙΤΗ”.

Ωστόσο, όπως έχει γράψει το naxostimes.gr, το θέμα της θαλάσσιας μεταφοράς των απορριμμάτων ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή του Υπουργού κ. Βούτση και δημάρχων των νησιών που διοικητικά ανήκουν στις περιφέρειες Νότιου και Βόρειου Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Ναξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης.

Η θαλάσσια μεταφορά των απορριμμάτων από νησιά που δεν διαθέτουν ΧΥΤΑ, σε αυτά όπου λειτουργούν τέτοιοι χώροι, επελέγη ως άμεση λύση για την άρση του αδιεξόδου σε νησιά του Αιγαίου…

Για το θέμα ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι εξετάστηκε το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί από το Υπουργείο μέσο (παντόφλα) για τη μεταφορά των απορριμμάτων από τις Μικρές Κυκλάδες στο ΧΥΤΑ Νάξου…

Αναλυτικότερα: ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση και Γραμματέων Υπουργείων με Δημάρχους και Αντιδημάρχους από το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το θέμα διαχείρισης απορριμμάτων εν όψει των επικείμενων προστίμων από την Ε.Ε..

Ο Μανόλης Μαργαρίτης παρουσίασε την πορεία εργασιών της κατασκευής του Χ.Υ.Τ.Α. Νάξου, καθώς και της αποκατάστασης των 12 Χ.Α.Δ.Α., που βρίσκονται στα όρια των πέντε νησιών του Δήμου. Ταυτόχρονα, έθεσε δύο σημαντικά ζητήματα, σχετικά με τη θαλάσσια μεταφορά των απορριμμάτων και την προσωρινή αποθήκευση και δεματοποίησή τους. Όπως τονίστηκε, το Υπουργείο θα πρέπει άμεσα να δώσει νομοθετική λύση, ώστε να επιτραπεί η θαλάσσια μεταφορά των απορριμμάτων, ενώ παράλληλα εξετάστηκε το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί από το Υπουργείο μέσο (παντόφλα) για τη μεταφορά τους από τις Μικρές Κυκλάδες στο ΧΥΤΑ Νάξου.

O Υπουργός Ν. Βούτσης και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Β. Καπετάνιος επισήμαναν ότι για την άμεση άρση των αδιεξόδων και την αποφυγή νέων προστίμων θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών για τη θαλάσσια μεταφορά των απορριμμάτων από νησιά που δεν διαθέτουν Χ.Υ.Τ.Α. σύμφωνα με τα εγκεκριμένα Σχέδια Δράσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το θέμα, ο Μανόλης Μαργαρίτης τόνισε ότι χάρη στον σωστό προγραμματισμό και τις εργασίες που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, έως το τέλος του έτους θα έχει κατασκευαστεί τμήμα του ΧΥΤΑ και θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι ΧΑΔΑ των πέντε νησιών. Τα έργα αυτά θα συμβάλουν στην προσπάθεια να αποφευχθούν οι κυρώσεις και να αποτραπεί η επιβολή των υψηλότατων προστίμων για το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με 12 χωματερές, τη στιγμή που το σύνολο των ΧΑΔΑ στο Αιγαίο είναι 55.

 

(Visited 19 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*