1η Γιορτή Σπόρων στη Σύρο

admin
22/04/2015 16:29
 
 
 

Η εαρινή 1η Γιορτή Σπόρων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Απριλίου, στο Κτήμα του υπό Ίδρυση Βοτανικού Κήπου Σύρου Κυκλάδων.

Με βασικό πυρήνα την ανταλλαγή γνήσιων σπόρων, η ημέρα θα εμπλουτιστεί με εκδηλώσεις που αφορούν την οικολογική γεωργία και τη φυσική καλλιέργεια, αλλά και με παράλληλες δράσεις.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, το πλαίσιο σκέψης της Γιορτής ξεκινάει από την αρχή ότι οι σπόροι δεν είναι περιουσία κανενός. Σκοπός είναι να καλλιεργούνται, να συλλέγονται και να αποθηκεύονται σωστά. Μέσω της ανταλλαγής, πολλαπλασιάζονται και ολοκληρώνουν κάθε φορά τον κύκλο ζωής τους. Τα θέματα της επανασύνδεσης της κοινωνίας με τις λειτουργίες του οικοσυστήματος, της οργανικής σχέσης του ανθρώπου με την τροφή του, αλλά και της τοπικότητας των ποικιλιών και της καθαρότητας των προϊόντων των σπόρων προσεγγίζονται ολιστικά.

Επίσης, θα υπάρχουν εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά, με ελεύθερη συμμετοχή, ενώ το μεσημέρι θα στρωθεί ένα συλλογικό τραπέζι μέσα στη φύση. Συνδιοργάνωση: Κοιν.Σ.Επ. «Ελίχρυσος» «Εν.Το.Πο.Σύρο».

 

1η Γιορτή Σπόρων – Άνοιξη 2015

Πρόγραμμα

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Γιορτής (11:00 – 18:00)

*Ανταλλαγή γνήσιων σπόρων (Συντονίστρια: Ανθή Βεζύρη)

Ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει, με πνεύμα οικονομίας, τους σπόρους που του χρειάζονται για φέτος. Είναι εξίσου σημαντικό ο καθένας να προσφέρει δικούς του σπόρους σε άλλους ερασιτέχνες ή επαγγελματίες καλλιεργητές.

Θα υπάρχουν ντόπιες ποικιλίες που διατίθενται από το «Δάσος», το άτυπο Δίκτυο Ανταλλαγής Σπόρων Ομάδας Σύρου, απαρτιζόμενο από περίπου 70 άτομα τα οποία καλλιεργούν, συλλέγουν, αποθηκεύουν και ανταλλάσσουν σπόρους τα τελευταία χρόνια, με πρωτοβουλία της Ειρήνης Τελίδου. Έτσι, δημιουργήθηκε μια αρχική τράπεζα σπόρων, το πρώτο απόθεμα. Σήμερα, τους διαχειρίζεται η Ανθή Βεζύρη.

 

*Προβολές (Επιμέλεια: Ελένη Χερχελετζάκη)

Μια συλλογή από μικρά βίντεο που αφορούν την αναγκαιότητα διατήρησης των αυθεντικών σπόρων, το ταξίδι τους, τους ανθρώπινους προβληματισμούς και την παγκόσμια ανησυχία για την σταδιακή εξαφάνισή τους αλλά και για την αναγκαιότητα της προστασίας της γονιμότητα του εδάφους. Επίσης, θα υπάρχει αναρτημένη στον χώρο η λίστα της προβολής, διαθέσιμη στον καθένα.

 

*11:00 – 12:30 «Τίποτα δεν πάει χαμένο»

Upcycling εργαστήρι ζωγραφικής

Προσκεκλημένη συντονίστρια: Αγγελική Μπρισνόβαλη

Εκφραζόμαστε μέσα από τη ζωγραφική , η οποία βρίσκει τον δρόμο του upcycling. Έτσι, μετατρέπουμε σεντόνια που ευγενώς μας προσέφεραν ξενοδοχεία σε τραπεζομάντηλα, χρωματίζοντάς τα με υλικά που επίσης ευγενώς μας προσέφεραν επαγγελματίες. Θέμα, η Γιορτή Σπόρων, φυσικά! Για μικρούς και μεγάλους.

 

*12:30 – 14:00 «Με χώματα κι αέρηδες»

Αφήγηση παραμυθιών και εργαστήρι δημιουργίας αυτοσχέδιων ιστοριών

Συντονιστής: ομάδα ΠαραμυθιαΖΩ

Οι άνθρωποι πολλές φορές χρειαστήκαμε τα παραμύθια και τους μύθους για να καταλάβουμε πώς ξεκίνησε ο κόσμος και να εξερευνήσουμε τα μυστήριά του. Κάποτε, ένα σημείο όπου έλεγαν τα παραμύθια ήταν η φύση, ως ξεκούραση από τις αγροτικές δουλειές ή για να απασχολήσουν τα μικρά παιδιά (τα οποία έπαιρναν μαζί τους στη δουλειά). Θα πούμε παραμύθια κι αν έχουμε διάθεση θα φτιάξουμε όλοι μαζί μια φανταστική ιστορία για τη Γη και τους σπόρους της. Για μικρούς και μεγάλους.

 

*13:30 – 15:00 “Dum sporo, sperno”

Πρακτικό εργαστήριο σπόρων

Συντονίστριες: Βασιλική Σασσάλου, Αγγελική Ρούσσου

Θα πλάσουμε σβώλους με σπόρους και κατόπιν θα τα πετάξουμε μέσα στον Βοτανικό Κήπο ή θα τα κρατήσουμε για έναν άλλον αγρό! Αυτή η τεχνική, γνωστή και ως τεχνική Φουκουόκα ή τεχνική φυσικής καλλιέργειας (natural farming), είναι μια ιδέα που ξεκίνησε από την Ιαπωνία, ενώ πρωτεργάτης στη διάδοσή της στην Ελλάδα είναι ο Παναγιώτης Μανίκης, ο οποίος το δίδαξε και στη Σύρο σε προηγούμενο εργαστήριο του Βοτανικού Κήπου. Ο σκοπός είναι οι σπόροι να αποκτήσουν σημαντικό βάρος ώστε να πηγαίνουν μακριά αλλά και να μείνουν προστατευμένοι μέσα στη χωμάτινη μπάλα μέχρι να αποφασίσουν να βλαστήσουν.

 

15:00 «Γη, σ’ ευχαριστούμε»

Μια στιγμή αφιερωμένη στην ευχαριστία της γης

Συντονιστής: Ιωάννης Ραΐσης

Οι άνθρωποι πάντα επικαλούμαστε το θείο, στα εύκολα και στα δύσκολα. Λίγες στιγμές σιωπής, αφουγκραζόμενοι τους ήχους της φύσης κι ευχαριστώντας τη γη για όσα μας προσφέρει.

 

*15:00 Συλλογικό τραπέζι

Συντονίστρια: Ruth Deighton 

Αργά το μεσημέρι, θα στρώσουμε τραπέζι και θα συνφάγουμε! Θα χρειαστεί όλοι να έχουμε φτιάξει κάτι στο σπίτι, να το φέρουμε και να το μοιραστούμε με τους υπόλοιπους. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για θέματα οικολογικής γεωργίας που μας αφορούν, να ανταλλάξουμε απόψεις και προβληματισμούς.

(Visited 11 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*