Οκτώ χρόνια από το ναυάγιο του Sea Diamond: Ώρα ευθύνης για όλους

admin
06/04/2015 11:55
 
 
 

Οκτώ χρόνια πέρασαν από τότε που το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond βυθίστηκε στην Σαντορίνη και το ρυπογόνο ναυάγιο εξακολουθεί να βρίσκεται στην πιο διάσημη, ίσως, καλντέρα του κόσμου!

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond εξέδωσε ανακοίνωση, διαμηνύοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο θηραϊκός λαός περιμένει να εφαρμοστεί τόσο η σχετική νομοθεσία, όσο και οι δικαστικές αποφάσεις, προκειμένου να δοθεί μόνιμη και ολοκληρωτική λύση στο πρόβλημα.

«Ήρθε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή και προσθέτει ότι «το Ελληνικό Κράτος έχει στοιχειώδη υποχρέωση να αντιμετωπίσει αυτή την περιβαλλοντική απειλή».

Το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

5/4/2007 – 5/4/2015 : Οκτώ χρόνια από το ναυάγιο του Sea Diamond

8 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ

Σαν σήμερα, πριν από 8 χρόνια, το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond της εταιρείας Louis Hellenic Cruises, αφέθηκε να βυθιστεί, μετά από 14 ώρες από την πρόσκρουσή του, δίπλα στο λιμάνι της Σαντορίνης. Από τότε πέρασαν 5 χρόνια ανακρίσεων και 3 χρόνια δικαστικών αποφάσεων.

Τελικός απολογισμός: 3 φορές κρίθηκαν ένοχοι οι υπεύθυνοι της πλοιοκτήτριας εταιρείας από το Ποινικό Πρωτοδικείο και το Εφετείο Πειραιά, και από το Τμήμα Ναυτικών Διαφορών του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά η πλοιοκτήτρια καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 14 εκατομμύρια ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο και το Δήμο Θήρας, ενώ υποχρεώθηκε να ανελκύσει το ναυάγιο του Sea Diamond με δικά της έξοδα.

Σύσσωμος ο Θηραϊκός λαός, δικαιωμένος από τις μέχρι σήμερα δικαστικές αποφάσεις, διεκδικεί ακόμη πιο σθεναρά την ανέλκυση και απομάκρυνση του ρυπογόνου και τοξικού ναυαγίου από τα νερά της δημοφιλέστερης καλντέρας για την παγκόσμια κρουαζιέρα! Περιμένουμε να δούμε την άμεση κινητοποίηση της πολιτείας, εφαρμόζοντας πλέον όχι μόνο τη σχετική νομοθεσία αλλά και τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Στηρίζοντας τις ελπίδες μας στην νέα κυβέρνηση, που επανειλημμένα έχει εκφράσει εμπράκτως, διά των εκπροσώπων της, τη συμπαράστασή της στους συνεχείς αγώνες του Θηραϊκού λαού για την ανέλκυση του ναυαγίου, και όντας απογοητευμένοι από την πολιτική που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια, περιμένουμε με αγωνία να ακούσουμε τα μέτρα που θα ανακοινώσουν τα συναρμόδια υπουργεία και θα μας οδηγήσουν στη μόνιμη και ολοκληρωτική λύση του προβλήματος.

Ήρθε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και κυρίως αυτοί που δημιούργησαν αυτό το πρόβλημα. Αν και η οικονομική πίεση που ασκείται στη χώρα μας την παρούσα περίοδο είναι μεγάλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το φυσικό περιβάλλον είναι και το πολυτιμότερο στοιχείο της εθνικής μας κληρονομιάς. Οφείλουμε λοιπόν πρωτίστως να το προστατεύσουμε και να το διαφυλάξουμε για το καλό όλων μας, για το μέλλον του τόπου μας. Το Ελληνικό Κράτος, με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους, αλλά και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, έχει στοιχειώδη υποχρέωση να αντιμετωπίσει αυτή την περιβαλλοντική απειλή. Υποχρεούται να δράσει άμεσα και να υποχρεώσει τους υπεύθυνους να πληρώσουν για την αποκατάσταση της ζημιάς που προκάλεσαν και την αναίρεση μιας εν δυνάμει περιβαλλοντικής καταστροφής.

Απαιτούμε την εφαρμογή του νόμου 2881/2001 και του άρθρου 24 του Ελληνικού Συντάγματος. Απαιτούμε καθαρό φυσικό περιβάλλον, καθαρή θάλασσα. Είναι θεμελιώδες δικαίωμά μας, που ποτέ δεν θα απεμπολήσουμε!

 

 

(Visited 24 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*