“Blue Islands”: Συνάντηση στη Μύκονο για τη διαχείρηση αποβλήτων στα νησιά της Μεσογείου

 
 
 

Ο Δήμος Μυκόνου, ως εταίρος του έργου BLUE ISLANDS, συμμετείχε στο διήμερο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERREG MED με τίτλο «Made In MED» που πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Απριλίου στη Ρώμη.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, δόθηκε η δυνατότητα σε εκπροσώπους των 90 εγκεκριμένων έργων να παρουσιάσουν την εξέλιξη καθώς και τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την υλοποίηση των δράσεών τους.
Το έργο BLUE ISLANDS συμμετείχε στην ομάδα των έργων της θεματικής ενότητας του Προγράμματος MED «Βιώσιμος Τουρισμός» και στην οποία εντάσσονται συνολικά 12 πιλοτικά έργα.
Η Δημοτική Αρχή Μυκόνου επενδύει σημαντικά στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Blue islands», μιας και μαζί με τη Ρόδο και την Κρήτη, είναι τα τρία ελληνικά νησιά που έχουν επιλεγεί να συμμετέχουν στις διεργασίες για την αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος της ραγδαίας αύξησης συσσωρευμένων αποβλήτων κατά τους μήνες της τουριστικής περιόδου.
Η διοργάνωση της επόμενης τεχνικής συνάντησης θα διοργανωθεί από το Δήμο Μυκόνου και θα πραγματοποιηθεί το Μάιο 2019 στο νησί, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στην τουριστική δραστηριότητα πλευρών (επαγγελματίες, ιδιώτες και φορείς).

Τι είναι το “Blue Islands” 

Το έργο BLUE ISLANDS αποτελεί μία κοινή προσπάθεια φορέων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εποχικότητας στην παραγωγή απορριμμάτων σε νησιά της Μεσογείου, που οφείλεται στην εποχικότητα του τουρισμού και την ακολουθεί.
Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιείται συλλογή δεδομένων για την ποιότητα και την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγονται σε εννέα νησιά της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Μυκόνου.
Η ανάλυση των δεδομένων αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία ενός «εργαλείου» άσκησης πολιτικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Τελικός σκοπός του έργου είναι το εξεταζόμενο πρόβλημα να μετατραπεί σε σύστημα τροφοδότησης της ανάπτυξης κυκλικής οικονομίας στα νησιά και μοχλός προώθησης του βιώσιμου τουρισμού στην περιοχή της Μεσογείου.

Το έργο «Blue islands» εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Interreg Med, έχει διάρκεια 36 μήνες, συνολικό προϋπολογισμό 2,755,320.41 € ενώ το εταιρικό σχήμα αποτελείται από τους κάτωθι φορείς:

1. Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος –Κύπρος (Επικεφαλής Εταίρος)
2. Δήμος Ρόδου-Ελλάδα
3. Περιφέρεια Κρήτης-Ελλάδα
4. Δήμος Μυκόνου-Ελλάδα
5. Network of the insular CCI of the European Union –Ελλάδα
6. Primorje and Gorski Kotar county –Κροατία
7. Taormina Etna Consortium –Ιταλία
8. Sardinia Region- Department for tourism,handicraft and commerce –Ιταλία
9. Wasteserv Malta Ltd.-Μάλτα
10. EA ECO-ENTREPRISES-Γαλλία
11. Autonomous University of Barcelona-Ισπανία
12. National Inter-University Consortium for Marine Sciences-Ιταλία
13. Association of Cities and Regions for Recycling and sustainable Resource management-Βέλγιο
14. Council of Mallorca Environment department-Ισπανία
15. Central Directorate of Environmental Education, Quality and Waste. Environment Department, Balearic islands Government-Ισπανία

(Visited 19 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*