Νάξος: Την ανάδειξη της Αλυκής αεροδρομίου σε τόπο παρατήρησης πουλιών ζητούν οι φορείς από το δήμο

pouli naxos 1
admin
12/03/2018 23:48
 
 
 

Το πρώτο της αίτημα, που αφορά την προστασία και την ανάδειξη του υδροβιότοπου της Αλυκής κατέθεσε στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η Ομάδα Εργασίας των Ενώσεων Επαγγελματιών του Τουρισμού και των Περιβαλλοντικών φορέων της Νάξου.

Η Ομάδα Εργασίας για το σχεδιασμό ανάπτυξης εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού στο νησί, στην τελευταία της συνάντηση (αρχές Φεβρουαρίου) αποφάσισε να ζητήσει από τη δημοτική αρχή και τους αρμόδιους αντιδημάρχους την ανάδειξη της Αλυκής του αεροδρομίου Νάξου.

Η Ομάδα Εργασίας συναντήθηκε την Παρασκευή (9 Μαρτίου) με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Μανώλη Πολυκρέτη, στον οποίο κατέθεσαν τα αιτήματα και τις προτάσεις τους τόσο για την προστασία του υγροβιότοπου όσο και την ανάδειξή του σε τόπο παρατήρησης (Bird Watching), των σπάνιων πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο εκεί, ως εναλλακτική τουριστική μορφή παρατήρησης χλωρίδας-πανίδας.

Μάλιστα οι φορείς κατέθεσαν και εγγράφως στον αντιδήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τις προτάσεις τους.

Ο κ. Πολυκρέτης δέχτηκε θετικά τις προτάσεις της Ομάδας Εργασίας και υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να συνταχτεί ολοκληρωμένη μελέτη για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών προστασίας και των ανωδομών για τη δραστηριότητα της παρατήρησης.

O χώρος της Αλυκής, πλησίον του αεροδρομίου Νάξου, είναι μια περιοχή χαρακτηρισμένη από το έτος 2004 ως μόνιμο καταφύγιο άγριας ζωής, έκτασης 1.700 στρεμμάτων. Η λιμνοθάλασσα, που υφίσταται στο σημείο, αποτελεί, σύμφωνα με τους ορνιθολόγους επιστήμονες και τους παρατηρητές, τον μεγαλύτερο και σπουδαιότερο υγρότοπο του Νοτίου Αιγαίου και φιλοξενεί πλήθος ενδημικών και μεταναστευτικών άγριων πτηνών (όπως Ερωδιούς, Φλαμίνγκο, Αγριόπαπιες και αρπακτικά).

«Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως η απόρριψη μπαζών – σκουπιδιών, η παράνομη διέλευση μηχανοκίνητων οχημάτων και η λαθροθηρία, έχουν υποβαθμίσει αισθητά την περιοχή, μειώνοντας σημαντικά τον εμπλουτισμό ύδατος και ενδιαιτημάτων και κατά συνέπεια την ορνιθοπανίδα και την όψη του τοπίου» τονίζουν οι φορείς.

Προτάσεις

Η Ομάδα Εργασίας ζητά από το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να λάβει μια σειρά από απαραίτητα μέτρα, τα οποία όπως σημειώνουν, θα αναβαθμίσουν την περιοχή η οποία μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών προάγοντας τον οικοτουρισμό στη Νάξο.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν είναι:
1. Τοποθέτηση σήμανσης οριοθέτησης του καταφυγίου.
2. Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων των επιτρεπομένων ή μη δραστηριοτήτων στην περιοχή καθώς και περιγραφής των φιλοξενούμενων στο καταφύγιο ειδών.
3. Κατασκευή εξέδρας παρατήρησης άγριων πτηνών στη Βορειοανατολική πλευρά του καταφυγίου.
4. Κατασκευή προστατευτικών φρακτών ώστε να μην εισέρχονται οχήματα εντός του καταφυγίου. Με προφανή σκοπό την αποτροπή της καταστροφής των προστατευομένων αμμοθινών καθώς και την ασφαλή παρατήρηση των πτηνών (bird-watching), κατά τρόπο ώστε αφενός τα πτηνά και οι φωλιές τους να υφίστανται την μικρότερη δυνατή ενόχληση και αφετέρου οι επισκέπτες (μαθητές, μελετητές, φωτογράφοι κλπ) να διευκολύνονται στην παρατήρησή τους.
5. Ο καθαρισμός των υφιστάμενων γεφυριών του φράγματος, ώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία της αλυκής με την θάλασσα, τροφοδοτώντας την με θαλασσινό νερό, ψάρια κλπ. προκειμένου να διατηρείται ο φυσικός κύκλος της ζωής του υγρότοπου. Η παρούσα δράση θα επιφέρει επιπλέον σημαντική μείωση στο πληθυσμό των εντόμων και κυρίως των κουνουπιών στη ευρύτερη περιοχή.
6. Η απομάκρυνση των αυθαίρετων παλαιών κτισμάτων (πλησίον της παραλίας) αλλά και ο γενικός καθαρισμός της περιοχής από παλαιές και πρόσφατες εναποθέσεις μπαζών και άχρηστων αντικειμένων.

Οι Τουριστικοί και Περιβαλλοντικοί φορείς της Νάξου υπογραμμίζουν επίσης ότι οι παραπάνω απλές δράσεις, χαρακτηρίζονται ως πολύ μικρού κόστους, σε σχέση με το περιβαλλοντικό αποτέλεσμα και τα ανταποδοτικά οφέλη που θα προκύψουν στον τουρισμό.

«Σε κάθε περίπτωση είναι χρέος της Δημοτικής Αρχής να πράξει ότι είναι απαραίτητο για τη διαφύλαξη της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς και του φυσικού κάλλους του νησιού μας» καταλήγουν.

Την Ομάδα Εργασίας των Ενώσεων Επαγγελματιών του Τουρισμού και των Περιβαλλοντικών φορέων της Νάξου απαρτίζουν εκπρόσωποι από τους φορείς:
Ένωση Ξενοδόχων Νάξου
, Σύλλογος Μαζικής Εστίασης, 
Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων, 
Εμπορικός Σύλλογος Νάξου, 
Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων
, Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Μοτοσυκλετών
, Αεραθλητική Λέσχη Νάξου
, Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου ΠΕ.ΚΙ.Ν
, Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής.

(Visited 59 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*