Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Ο βυθός της Νάξου πρέπει να αναδειχθεί

Orfanos xelona vithos 1
admin
22/09/2017 09:41
 
 
 

Σε καταδυτικό προορισμό θα αναδειχθεί η Νάξος, καθώς είναι ένα από τα τέσσερα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μαζί με την Πάρο, την Κάλυμνο και τη Λέρο, όπου σχεδιάζεται η κατασκευή καταδυτικών πάρκων.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ο βυθός της Νάξου έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» λέει στο naxostimes.gr η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Εθελοντισμού, Χαρούλα Γιασιράνη.

Οι μελέτες θα γίνουν σε συνεργασία και με την Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων , η οποία και θα υποδείξει τα σημεία εκείνα που παρουσιάζουν καταδυτικό ενδιαφέρον, προκειμένου να κατασκευαστεί το πάρκο.
«Έχουμε ενδείξεις για το υποβρύχιο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η Νάξος και θέλουμε να αναδείξουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν στο νησί. Είναι ένα πρόγραμμα στρατηγικό και πιλοτικό. Αφού ολοκληρωθεί η υλοποίηση της πρώτης φάσης, τότε το πρόγραμμα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα νησιά όπου έχουν ανάλογο υποβρύχιο ενδιαφέρον» τονίζει η κ. Γιασιράνη.

Όπως αναφέρει η υπεύθυνη του προγράμματος, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κανένα αδειοδοτημένο υποβρύχιο καταδυτικό πάρκο στην Ελλάδα. «Εμείς διαπιστώσαμε αυτό το κενό και θέλουμε να αναδείξουμε θεματικές μορφές τουρισμού που προσελκύουν πάρα πολύ καλό κόσμο στα νησιά μας. Υπάρχουν πολλοί ξένοι επισκέπτες με ειδικό ενδιαφέρον για τις καταδύσεις. Έτσι ξεκίνησε η ιδέα, έγιναν μελέτες για περίπου δύο χρόνια και καταλήξαμε σε αυτή την πρόταση».

Βασικό ζητούμενο μέσα από το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με την κ. Γιασιράνη, είναι η αναβάθμιση του τουρίστα που επισκέπτεται τα νησιά, αλλά και η επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν 25 εκατομμύρια πιστοποιημένοι αυτοδύτες στον κόσμο, 4 εκατομμύρια είναι ευρωπαίοι, ενώ τα 3 εκατομμύρια από αυτούς επιλέγουν μεσογειακούς προορισμούς για τις καταδύσεις τους. Ο τζίρος των ευρωπαίων αυτοδυτών αγγίζει τα 2 δις ευρώ το χρόνο. Θα μπορούσαν ωστόσο να είναι πολύ περισσότεροι όπως εκτιμούν οι ειδικοί, αν είχαν δημιουργηθεί καταδυτικά πάρκα, θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και υποβρύχια μουσεία.

Κική Μαργαρίτη

(Visited 103 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*