Πράσινοι-Αλληλεγγύη: «Όχι» στην οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ για «προσωρινή» διαχείριση απορριμμάτων

admin
24/02/2015 22:33
 
 
 

Αντίθετοι στην έκτακτη επιχορήγηση των ΟΤΑ για την «προσωρινή διαχείριση αστικών αποβλήτων» τάσσονται οι Πράσινοι-Αλληλεγγύη.

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν, χαρακτηρίζουν «πρόκληση για το περιβάλλον και τα οικονομικά της χώρας» αυτή την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Β. Βούτση, τονίζοντας ότι έτσι οι δήμοι θα συντηρήσουν μια λανθασμένη τακτική.

«“Προσωρινή” μεταφορά απορριμμάτων από μια περιοχή σε άλλη, “προσωρινή” απόρριψη αποβλήτων σε διάφορες χωματερές ή ρεματιές (ΧΑΔΑ), “προσωρινή” αποθήκευση στερεών δημοτικών αποβλήτων (για να μην μιλήσουμε και για τα επικίνδυνα και τοξικά) έχουν οδηγήσει όχι μόνο σε μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση αλλά και σε μεγάλη σπατάλη οικονομικών πόρων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των Πρασίνων, η οποία έχει ως εξής:

«Σε μια εποχή που δεν περισσεύει ούτε Ευρώ, δεν καταλαβαίνουμε την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ν. Βούτση για χορήγηση «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης συνολικού ποσού 11.000.000 Ευρώ» για χρηματοδότηση «προσωρινής διαχείρισης αστικών αποβλήτων» με την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία του αναγκαίου εξοπλισμού, με χρέωση του λογαριασμού του Υπουργείου, που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, υπό τον τίτλο «Κάλυψη των πάσης φύσεως αναγκών των ΟΤΑ κ.λπ». Να δίνεται εκ νέου έκτακτη χρηματοδότηση για «προσωρινή διαχείριση» είναι μια πρόκληση για το περιβάλλον και τα οικονομικά της χώρας.

Καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ν. Βούτση να αλλάξει την άστοχη απόφαση. Είναι θετικό να ενισχυθούν οι ΟΤΑ αλλά για να λάβουν σωστά μέτρα, όχι για να συντηρήσουν μια λανθασμένη πρακτική. Η συνέχιση της αποτυχημένης πολιτικής του παρελθόντος δεν είναι αποδεκτή γιατί επιβαρύνει την κοινωνία περιβαλλοντικά και οικονομικά.

Το ελάχιστο που θα περίμενε κάποιος από την νέα κυβέρνηση είναι να συνδέσει την χρηματοδότηση με εντατικά προγράμματα διαλογής στην πηγή κι απαιτητικούς ποιοτικούς-ποσοτικούς στόχους (όχι γενικολογίες) για ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Όχι να χρηματοδοτεί μηχανήματα που απλώς θα δεματοποιούν τα ανάμικτα σκουπίδια ή θα κάνουν μηχανική διαλογή. Η εμπειρία δείχνει ότι με τέτοιες πρακτικές, μετά από σημαντική οικονομική επιβάρυνση, παράγονται αμφίβολης ποιότητας τελικά «προϊόντα» τα οποία στην πραγματικότητα (θα πρέπει να) πηγαίνουν για ταφή σε κάποιον ΧΥΤΑ.

Γνωρίζοντας ότι η χρηματοδότηση αυτή δεν συνάδει με τις υποχρεώσεις της χώρας και των Δήμων, αφού αγνοεί την ιεράρχηση των μεθόδων διαχείρισης απορριμμάτων (πρόληψη, προετοιμασία για μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και μόνο στο τέλος ταφή ή άλλη επεξεργασία υπολειμμάτων), ο υπουργός καταφεύγει στους πόρους του Υπουργείου γιατί δεν θα ήταν επιλέξιμη δαπάνη από ευρωπαϊκούς πόρους.

Πολλά χρόνια η χώρα σπαταλάει χρήματα στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη λογική της «προσωρινής» διαχείρισης, αν και υπάρχουν συγκεκριμένες νομοθετικές δεσμεύσεις όχι μόνο για την χώρα συνολικά αλλά και για τους δήμους. «Προσωρινή» μεταφορά απορριμμάτων από μια περιοχή σε άλλη, «προσωρινή» απόρριψη αποβλήτων σε διάφορες χωματερές ή ρεματιές (ΧΑΔΑ), «προσωρινή» αποθήκευση στερεών δημοτικών αποβλήτων (για να μην μιλήσουμε και για τα επικίνδυνα και τοξικά) έχουν οδηγήσει όχι μόνο σε μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση αλλά και σε μεγάλη σπατάλη οικονομικών πόρων.

Η χώρα είχε υποχρέωση να προχωρήσει σε ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων ήδη από τις αρχές τις δεκαετίες του ’90. Ακόμα και σήμερα δεν έχουν κλείσει όλοι οι ΧΑΔΑ και δεν έχουν αποκατασταθεί όλες οι περιοχές που έχουν επιβαρυνθεί. Στην Πελοπόννησο και σε άλλες περιοχές παραμένει άλυτο και το θέμα της τελικής διάθεσης των υπολειμμάτων, όπως αυτή την περίοδο έχει έρθει στη δημοσιότητα με τα βουνά από σκουπίδια στους δρόμους της Τρίπολης.

 

(Visited 10 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*