Εκπρόσωπος του δήμου Σύρου-Ερμούπολης στο εργοστάσιο αστικών στερεών αποβλήτων του δήμου Χανιών

xania ergostasio stereon astikon apobliton
admin
17/10/2016 14:17
 
 
 

Εκπρόσωποι από τη Λέσβο, τη Χίο, της Σύρο, τα Χανιά και την Χερσόνησο ήταν παρόντες σε μία ημέρα επίδειξης στο εργοστάσιο αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) της ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά.
Κύριος στόχος της επίσκεψης ήταν να αποκτήσουν εντός χώρου εμπειρία για το πόσο σημαντική αξία μπορεί να εξαχθεί από ΑΣΑ μέσω της δημιουργίας μιας αποτελεσματικής εγκατάστασης διαλογής. Εκτός από την παρακολούθηση διαλογής δια ζώσης και την επιθεώρηση μιας λεπτομερούς μελέτης περίπτωσης στο εργοστάσιο Χανίων, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να μάθουν πολλά για τις ακριβείς χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες και τη διαδικασία της χρηματοδότησης μιας τέτοιας μελέτης.
Το κέντρο επεξεργασίας αποβλήτων ΔΕΔΙΣΑ εξυπηρετεί πληθυσμό 155.000 κατοίκων, που αντιπροσωπεύει περίπου το 25{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} του συνολικού πληθυσμού του νησιού. Επιπλέον, ο νομός Χανίων παρέχει επίσης 88.000 κλίνες για τους τουρίστες και οι περισσότεροι από τους δήμους της περιοχής εμπίπτουν στην περιοχή της λεκάνης απορροής του εργοστασίου ΔΕΔΙΣΑ.
Η εποχιακή διακύμανση του πληθυσμού των Χανίων, καθώς και ευρείες ομοιότητες στη σύνθεση των οικιακών απορριμμάτων της, καθιστούν το εργοστάσιο στα Χανιά ένα εξαιρετικό επεκτάσιμο μοντέλο για τις ανάγκες των άλλων ελληνικών νησιών και περιοχών. Στη Λέσβο, για παράδειγμα, εκτός από την συνήθη ποσότητα αστικών αποβλήτων που δημιουργείται από τους 86.000 κατοίκους της, υπάρχει πρόσθετος όγκος καθημερινών αποβλήτων που παράγονται από την πρόσφατη εισροή προσφύγων από περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει σήμερα όλους τους Δήμους του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Έτσι, η ευκαιρία για ανακύκλωση πολυμερών από απορριπτόμενα σωσίβια και άλλων πολύτιμων πρώτων υλών, θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη σε αυτές τις κοινότητες.
Την ημέρα επίδειξης στο εργοστάσιο της ΔΕΔΙΣΑ θα ακολουθήσει μια μεταγενέστερη μορφολογική μελέτη η οποία περιλαμβάνει την μεταφορά 50 τόνων ΑΣΑ από την Λέσβο στα Χανιά, κάποια στιγμή το Νοέμβριο. Η προγραμματισμένη μελέτη θα βοηθήσει στο να προβληθούν και να ποσοτικοποιηθούν τα δυνητικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την εφαρμογή ενός παρόμοιου εργοστασίου διαλογής στη Λέσβο.
O Κωνσταντίνος Πατεράκης, διευθυντής της ΜΒΤ ΔΕΔΙΣΑ, ήταν πολύ περήφανος να μοιραστεί την εμπειρία του Δήμου του για τις χρηματοδοτήσεις, σχεδιασμό του εργοστασίου και την υλοποίηση των φάσεων του έργου Χανίων, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Χάρη στην πρόσφατα αναβαθμισμένη διαδικασία διαλογής μας, έχουμε ένα πολύ πιο ευέλικτο σύστημα, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται ένα πιο ευρύ φάσμα των εμπορεύσιμων προϊόντων από ό, τι πριν. Η τροποποιημένη εγκατάσταση μας, μας έφερε νέες οικονομικές ευκαιρίες και επιπλέον τώρα έχουμε πολύ λιγότερα απόβλητα που θα πρέπει στη συνέχεια να εκτραπούν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Για εμάς, αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου συστήματος διαχείρισης των αποβλήτων».

Το εργοστάσιο στα Χανιά με αριθμούς
Με την εγκατάσταση ενός πακέτου αναβάθμισης το 2015 (το οποίο περιλάμβανε προηγμένα συστήματα διαλογής που παρέχονται από την TOMRA, σχίστες σάκων, βαλλιστικούς διαχωριστές, ιμάντες μεταφοράς και δεματοποιητή), το εργοστάσιο έχει επιτύχει αυξημένες ικανότητες.
Η βελτιωμένη σχεδίαση του εργοστασίου από την Helector έχει διευκολύνει τον αποτελεσματικό διαχωρισμό των στερεών ανάμεικτων αποβλήτων, και τώρα καθιστά δυνατή την ανάκτηση χαρτιού, ταινιών PE, HDPE, φιαλών PP, και ΡΕΤ στις ακόλουθες ποσότητες:
Χαρτί @ 6.2 τόνοι ανά ώρα (t/h)
Ταινίες PE @ 1.19 t/h
HDPE @ 1.06 t/h
PP @ 0.69 t/h
Φιάλες PET@ 0.91 t/h
Η ονομαστική δυναμικότητα της μονάδας ΔΕΔΙΣΑ έχει πλέον αυξηθεί κατά 30{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} και οι νέες διαδικασίες οπτικού διαχωρισμό που εισήχθησαν το 2015 έχουν εξασφαλίσει το διπλό στόχο της επεξεργασίας υψηλής απόδοσης και μια εξαιρετική καθαρότητα τελικών προϊόντων. Επιπλέον, αυτά τα σημαντικά λειτουργικά πλεονεκτήματα έχουν αποκτηθεί χωρίς περαιτέρω σύνθετες απαιτήσεις στο υφιστάμενο σύστημα συλλογής αποβλήτων στα Χανιά (πράσινους κάδους για ΑΣΑ και μπλε κάδους για τα απόβλητα συσκευασιών).

(Visited 21 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*