Καταγγελίες ναυτεργατικών σωματείων για απολύσεις σε πλοία

Άκης Αξαόπουλος
26/03/2020 20:19
 
 
 

 

«Καθημερινές είναι οι καταγγελίες για μαζικές απολύσεις ναυτεργατών, μειώσεις οργανικών συνθέσεων, που πραγματοποιούν οι εφοπλιστές με πρόσχημα την επιδημία του κορωνοϊού, διαψεύδοντας τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη που δήλωνε στη Βουλή «ότι όποια μέτρα και αν ληφθούν, θα λαμβάνουν υπόψη τους τόσο την ασφάλεια των ναυτικών, όσο και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους»», σημειώνουν τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ – «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» – ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Στην καταγγελία τους σημειώνουν:

«Η ναυτιλιακή εταιρεία «ATTICA GROUP» ακινητοποιεί πλοία της, μειώνει οργανικές συνθέσεις, όπως στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «BLUE STAR DELOS» απολύθηκαν 11 ναυτεργάτες στις 25 Μάρτη, αντίστοιχες απολύσεις έχουν γίνει στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «BLUE STAR NAXOS» και σε άλλα πλοία της εταιρείας. Το αποτέλεσμα είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, υπονομεύοντας την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «OLYMPUS» της ναυτιλιακής εταιρείας «SEASPEED FERRIES», το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά και έχει σταματήσει τα δρομολόγια και η εταιρεία με εκβιαστικές μεθοδεύσεις ενημέρωσε τα μέλη του πληρώματος ότι περιμένει κρατική επιδότηση, σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις, ενώ η εταιρεία οφείλει και δεδουλευμένες αποδοχές των ναυτεργατών.

Επίσης καταγγέλλουμε ότι και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ, με Υπουργικές Αποφάσεις διατηρεί στην επιβατηγό ναυτιλία ελάχιστο αριθμό ναυτεργατών με ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση.

Χαρακτηριστικό γεγονός το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» της ΑΝΕΚ, πήρε Υπουργική Απόφαση στην οποία καθορίζεται μόνο τα 32 μέλη στο σύνολο της οργανικής σύνθεσης να έχουν ΣΣΕ – Κοινωνική Ασφάλιση, οι υπόλοιποι ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται, δεν έχουν συγκροτημένα δικαιώματα. Το πλοίο θα εκτελούσε δρομολόγια Ισπανία – Τυνησία και ακυρώθηκαν λόγω επιδημίας κορονοϊού, ενώ βρίσκεται στη ράδα του Πειραιά.

Κανένας ναυτεργάτης ανυπεράσπιστος στους εργοδοτικούς εκβιασμούς και την αυθαιρεσία, να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στην πολιτική των εφοπλιστών, της κυβέρνησης της ΝΔ, που δεν διστάζουν να κατακρεουργούν το σύνολο των δικαιωμάτων μας, ακόμα και σε περίοδο πανδημίας».

(Visited 253 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*