Κορωνοϊός: Μείωση στον αριθμό των πληρωμάτων ζητούν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες

Άκης Αξαόπουλος
26/03/2020 16:14
 
 
 

 

Με την περίοδο του Πάσχα να είναι χαμένη και οι ακυρώσεις για το καλοκαίρι να αγγίζουν το απόλυτο, ο κλάδος της ακτοπλοΐας προετοιμάζεται για το οικονομικό τσουνάμι που θα την πλήξει, υπονομεύοντας και το 2021.

Στο πλαίσιο αυτό οι εταιρείες ζητούν να προχωρήσουν στη μείωση του αριθμού των ναυτικών που εργάζονται στα πλοία. Ζητούν να προχωρήσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την προσωρινή απαλλαγή των ακτοπλοϊκών εταιρειών από την υποχρεωτική απασχόληση των πληρωμάτων και συγκεκριμένα για την αναστολή εφαρμογής των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 6 του Ν 2932/01 καθώς επίσης για την επέκταση της χειμερινής περιόδου που προβλέπεται από το άρθρο 29 του Ν 4150/13 μέχρι την 31/10/2020.

Τα οικονομικά προβλήματα διογκώνονται αφού ο τουρισμός που αντιπροσωπεύει περίπου το 18% του ΑΕΠ, πλήττεται βάναυσα.

Με δεδομένη τη συρρίκνωση της κίνησης της τρέχουσας περιόδου και την απώλεια της αυξημένης κίνησης της περιόδου του Πάσχα και της θερινής τουριστικής κίνησης που αποτελεί το 60% του ετήσιου ακτοπλοϊκού μεταφορικού έργου, δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των εξόδων των ακτοπλοϊκών πλοίων, με αποτέλεσμα τη διακοπή των δρομολογίων.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας η επιβατική κίνηση μέσα στον Μάρτιο φθάνει μέχρι και το 83% κατά περιπτώσεις.

Η δρομολόγηση πλοίων που ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο έχει αναβληθεί.

 

Πηγή: protothema.gr

(Visited 515 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*