Ακτοπλοΐα: Έρχεται διακοπή δρομολογίων

Άκης Αξαόπουλος
19/03/2020 13:23
 
 
 

 

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις από την κυβέρνηση για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια τα οποία πρέπει να αναβληθούν προσωρινά, για το χρονικό διάστημα που θα είναι σε εφαρμογή τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους στο economistas για την πτώση της επιβατικής κίνησης στα δρομολόγια των πλοίων, τονίζοντας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ακτοπλοΐα τις τελευταίες ημέρες είναι εξαιρετικά ζοφερή.

Όπως αναφέρουν, έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, από τις οποίες περιμένουν τις επόμενες ημέρες προτάσεις για τα δρομολόγια που πρέπει να συνεχιστούν και για εκείνα που πρέπει να ανασταλούν.

Στο τραπέζι και τα πλέον ακραία σενάρια

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα συνεχιστούν μόνο τα απολύτως απαραίτητα δρομολόγια για την απρόσκοπτη τροφοδοσία των νησιών και για την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών των κατοίκων στις νησιωτικές περιοχές.
Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι το αρμόδιο υπουργείο εξετάζει ακόμα και τα πλέον ακραία σενάρια, τα οποία προβλέπουν μέχρι και την προσωρινή αναστολή όλων των επιβατικών δρομολογίων, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Στην κυβέρνηση εξετάζουν μέτρα στήριξης των εταιρειών ακτοπλοΐας, οι οποίες έχουν στρατηγική σημασία για τη χώρα δεδομένου ότι συνδέουν τα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα. Μεταξύ των μέτρων υπό εξέταση είναι και η καταβολή επιδόματος στους ναυτικούς, αντίστοιχου με την αποζημίωση των 800 ευρώ που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Χρήστος Σταϊκούρας για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που πλήττονται από την εξάπλωση του Covid – 19.

Το πλήγμα για τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις είναι ήδη μεγάλο, ενώ η ζημιά που θα υποστούν θα είναι ακόμα χειρότερη τις επόμενες εβδομάδες, δεδομένου ότι το ενδεχόμενο να είναι εξαιρετικά περιορισμένες οι μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα είναι πολύ πιθανό.

Οι φόβοι για την καλοκαιρινή σεζόν

Στελέχη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) τονίζουν ότι η χρονική περίοδος Μαρτίου – Μαΐου αντιπροσωπεύει το 20% της ετήσιας επιβατικής κίνησης.

Όπως αναφέρουν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η έναρξη δρομολογίων των ταχυπλόων σκαφών, η οποία ξεκινάει παραδοσιακά τον Απρίλιο λίγο πριν από τις διακοπές του Πάσχα, θα μετατεθεί πιθανότατα τον Ιούνιο.

Η ελπίδα των ακτοπλοϊκών εταιρειών είναι να έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση έως τότε, προκειμένου να μη χαθεί η περίοδος Ιουνίου – Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιείται το 60% της επιβατικής κίνησης όλου του έτους.

(Visited 10.775 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*