Μικρές Κυκλάδες: Τέσσερα νησιά διαμάντια

admin
08/07/2015 18:26
 
 
 

 

Οι Μικρές Κυκλάδες προσφέρουν τη γαλήνη και την ηρεμία που χρειαζόμαστε αυτό το καλοκαίρι και εμείς επιλέγουμε τέσσερις αγαπημένους προορισμούς αυτές για να ξεχάσουμε τους πάντες και τα πάντα.

 

Δονούσα

Με έκταση νησιού… νάνου η μικρή Δονούσα περπατιέται ολόκληρη σε πέντε περίπου ώρες – αν είστε αρκετά γενναίοι για να αντέξετε τον ήλιο των Κυκλάδων. Στα ελάχιστα χιλιόμετρα της χωρούν τέσσερα χωριουδάκια: Ο Σταυρός, που είναι το λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, με τα ολόλευκα σπιτάκια του και τα μπλε και πράσινα παράθυρα, η μικρούλα Μεσαριά, η Μερσίνη με τις πηγές και τα τρεχούμενα νερά της και το τόσο ασυνήθιστο για Κυκλάδες πράσινο των δέντρων της, και η λιλιπούτεια, απομονωμένη στην άκρη του νησιού Καλοταρίτισσα με τις όμορφες παραλίες της.

Που θα βουτήξετε: Στην παραλία του Σταυρού, πολύ κοντά εκεί που δένει το πλοίο με την απαλή, ανοιχτόχρωμη αμμουδιά, στον φαντασμαγορικό Κέδρο, παραλία – σταρ του νησιού και μία από τις ελάχιστες όπου το ελεύθερο κάμπινγκ επιτρέπεται από τις δημοτικές αρχές και στις παραλίες ΛΙβάδι, Φύκιο και Τρυπητή.

Σχοινούσα

Καρτποσταλικές παραλίες με βαθυγάλανα νερά, ελάχιστη άσφαλτος, μπόλικοι – αλλά βατοί – χωματόδρομοι και ένα τοπίο που παρά την διαρκώς αυξανόμενη τουριστική προσέλευση παραμένει γοητευτικό, ατόφιο και παρθένο. Στη Σχοινούσα, θα βολτάρετε στην υπερυψωμένη και πανέμορφη χώρα νοιώθοντας ότι κάποιος σας έστειλε στα 50s και θα ατενίσετε ανέμελα και με κενό νου το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου παίρνοντας χρώμα θάλασσας… και για το σπίτι. Πού θα βουτήξετε: Εδώ να δείτε παραλίες και… χαμό. Από τα μεγαλύτερα ατού του νησιού, μιας και είναι πολλές στον αριθμό -14 – σύνολο και στην πλειοψηφία τους πανέμορφες. Κορυφαία του νησιού η Ψιλή Άμμος, και ακολουθούν το κοσμικό Τσιγκούρι, το ονειρικό Λιβάδι και η δημοφιλής, μεγάλη ακτή του Λιόλιου.

Ηρακλειά

Όμορφες παραλίες, μικρά χωριουδάκια –δύο, όλα κι όλα, το λιμάνι και η Χώρα–, λίγα ολόλευκα σπιτάκια και η αίσθηση ότι… ναυαγήσατε σε ένα απόμερο νησάκι συντελούν στο να ανάγουμε την Ηρακλεία στην πιο «ερημίτικη» από όλες τις μικρές Κυκλάδες. Το βενετσιάνικο κάστρο στον Άγιο Γεώργιο, το λιμάνι της Ηρακλειάς, μαζί με το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, το μεγαλύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων, είναι τα δύο πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε στην Ηρακλειά. Τράπεζες στο νησί δεν υπάρχουν, ούτε βενζινάδικο, ούτε οργανωμένο camping. Επίσης, δεν κυκλοφορούν λεωφορεία ή ταξί, παρά ένα μικρό πουλμανάκι, για την διευκόλυνση της μεταφοράς από τον Άγιο Γεώργιο προς την Παναγία και την παραλία Τουρκοπήγαδο. Πού θα βουτήξετε: Στην αμμώδη παραλία του Άγιου Γεώργιου, δίπλα στο λιμάνι με αρκετά δέντρα για σκιά, στο Λιβάδι, τη μεγαλύτερη παραλία του νησιού με άμμο και αρμυρίκια και στην μικροσκοπική παραλία του Καρβουνόλακου, στο νότιο τμήμα του νησιού με βοτσαλάκι και βαθύ γαλάζιο χρώμα.

Κουφονήσια

Αναμφίβολα οι… ντίβες των Μικρών Κυκλάδων, τα Κουφονήσια δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις μιας και ήδη την τελευταία δεκαετία μεταμορφώθηκαν σε έναν πρώτης επιλογής καλοκαιρινό προορισμό. Και πώς θα γινόταν αλλιώς, με τέτοια νερά και τόσες χρυσαφένιες αμμουδιές; Δύο οι επιλογές σας εδώ: το Κάτω με τις λιγοστές κατοικίες και το γραφικό του λιμάνι, ιδανικό για τους απανταχού κάμπερς που συρρέουν εδώ και το Πάνω με τις παραλίες σταρ και την συμπαθητική του Χώρα, στην οποία θα τραβήξετε… πετάλι καθώς δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα. Πού θα βουτήξετε: Στο Πάνω Κουφονήσι με την εξής σειρά θα απολαύσετε τα νερά των παραλιών Φανός, Ιταλίδα, Ιταλιδάκι (για γυμνιστές ό,τι πρέπει) και Πορί, όλες με αυτά τα γαλαζοπράσινα νερά και τη χρυσή άμμο που βλέπεις στην Καραϊβική, ενώ στο Πάνω, η παραλία του Δέτη και το Νερό είναι δύο από τις ομορφότερες.

Πηγή: in2life

 

(Visited 75 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*