Με λαμπρότητα η γιορτή του Αγίου Γεωργίου στο Κουφονήσι (φώτος)

Άκης Αξαόπουλος
02/05/2019 16:13
 
 
 

Σε ένα εντυπωσιακό και παραδοσιακό σκηνικό γιορτάστηκε τη Δευτέρα 29 Απριλίου με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο πολιούχος Άγιος του Κουφονησίου, Γεώργιος.

Το νησί για ακόμα μια χρονιά φόρεσε τα γιορτινά του και υποδέχτηκε τους επισκέπτες από τη Νάξο και τα γύρω μικρά νησιά κυρίως, που βρέθηκαν στο Κουφονήσι και μαζί με τους κατοίκους γιόρτασαν τον Άι Γιώργη.

Μετά τη λειτουργία την οποία παρακολούθησαν με κατάνυξη ντόπιοι και επισκέπτες, έγινε η περιφορά της εικόνας. Ο “Πανηγυράς”, ένας νησιώτης ταγμένος στον Άγιο Γεώργιο έκανε το γύρο του νησιού, κρατώντας την Ιερή εικόνα στα χέρια του, ενώ ακολουθούσε ο στολισμένος με άνθη επιτάφιος με τα λείψανα του Αγίου, που ήταν δεμένος με λευκές κορδέλες που κρατούσαν οι κοπέλες του νησιού ντυμένες με παραδοσιακές στολές.

Πιο πίσω και άλλοι νησιώτες με εικόνες στα χέρια και το πλήθος του κόσμου που συνόδευαν τη λιτανεία από την ξηρά…

Στη γιορτή συμμετείχαν και όλα τα καΐκια του νησιού που συνόδευσαν την τελετή, παραπλέοντας κοντά στην ακτή με αναμμένες φωτοβολίδες δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εικόνα και γιορτινή ατμόσφαιρα…

Παρόντες μεταξύ άλλων στις εκδηλώσεις ο βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης, αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νάξου Νίκος Σέργης, ο πρόεδρος Κουφονησίου Αντώνης Κωβαίος, εκπρόσωποι φορέων και αρχών.

Η πομπή κατέληξε στο χωριό, όπου εκεί ήταν ήδη “στημένο” το παραδοσιακό γλέντι της ημέρας!!

Στον κόσμο που βρίσκεται στο νησί την ημέρα του Αγίου Γεωργίου, προσφέρεται πεντανόστιμο φαγητό, που έχουν φτιάξει εθελοντικά οι Κουφονησιώτισσες – μοσχάρι βραστό, κοκκινιστό με πατάτες (πατατάτο), πατσάς και φυσικά ντόπιο κρασί.

Φέτος -μετά από κλήρωση όπως συνηθίζεται- οι “Πανηγυράδες” (αυτοί δηλαδή που ανέλαβαν τη γιορτή) ήταν η οικογένεια του Παναγιώτη Μπιζά του Ανδρέα.

Το βράδυ, το γλέντι συνεχίζεται στις ταβέρνες του νησιού…

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου στο Κουφονήσι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επισκεφτεί κανείς το νησί, λίγο πριν την καλοκαιρινή σεζόν.

(Visited 237 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*