Χρηματοδοτήθηκε με 400.000 η διάνοιξη του περιφερειακού δρόμου Κουφονησίου

Άκης Αξαόπουλος
26/05/2018 13:02
 
 
 

Εγκρίθηκε την Πέμπτη 24 Μαΐου, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Δέδε το ποσό των 400.000€ για το έργο «Βελτίωση-Διάνοιξη Περιφερειακού-Δημοτικού δρόμου Κουφονησίου Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων».

Πρόκειται για διάνοιξη κοινοτικής οδού συνολικού μήκους 1,259km, πλάτους ασφαλτικού 4,5m και συνολικού πλάτους 6m (μετά των ερεισμάτων), η οποία διασχίζει αγροτική περιοχή εκτός ορίων οικισμού Χώρας Κουφονησίου. Η οδός θα συνδέσει την περιοχή του ελικοδρομίου με την παραλιακή περιοχή του Φοίνικα στα ανατολικά της Χώρας, παρακάμπτοντας τον οικισμό και τις δομημένες εκτάσεις της παραλιακής ζώνης.

Η ολοκλήρωση του έργου είναι ζωτικής σημασίας για την βιώσιμη και ήπια ανάπτυξη του νησιού και απαραίτητη προϋπόθεση για την αποσυμφόρηση του οικισμού από τα οχήματα, ώστε να διατηρηθεί αναλλοίωτος ο παραδοσιακός χαρακτήρας του και να εξασφαλιστεί η οδική ασφάλεια των κατοίκων.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ήταν διακαής πόθος του προέδρου της κοινότητας Κουφονησίου Αντώνη Κωβαίου ο οποίος με συνεχείς πιέσεις προς τους αρμόδιους προσπαθούσε τα τελευταία χρόνια για την υλοποίηση του. Επίσης το θέμα είχε θέσει και ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης τόσο στον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χρήστο Σπρίτζη όσο και στον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε.

Σε δηλώσεις του στο naxostimes.gr ο πρόεδρος Κουφονησίου Αντώνης Κωβαίος σημείωσε:

“Το έργο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για το νησί και από το 2011 έχει γίνει τεράστια προσπάθεια για την ωρίμανση του, τόσο από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όσο και από το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Η υλοποίησή του θα αλλάξει ριζικά και θα βελτιώσει αισθητά τη ζωή των κατοίκων του Κουφονησίου καθώς θα δώσει διέξοδο και θα αποσυμφορήσει τον οικισμό και το μοναδικό παραλιακό δρόμο.
Η συνεχής και συντονισμένη προσπάθεια καθώς και η συνεχής επικοινωνία με τη Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιών τόσο από εμένα όσο και του δημάρχου Μανόλη Μαργαρίτη που έθεσε το θέμα στο υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς, έφερε το θετικό αποτέλεσμα της χρηματοδότησης των 400.000 ευρώ για το έργο. Αυτό που τώρα προέχει είναι η επίσπευση των διαδικασιών με την κήρυξη απαλλοτριώσεων από το δημοτικό σύμβουλιο και η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για να προχωρήσουμε σε διαγωνισμό.
Ο δρόμος ειναι μακρύς αλλά βρισκόμαστε στο τέλος…
Γι αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και ιδιαίτερα τον Υπουργό Χρήστο Σπρίτζη, το Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε, το Διευθυντή Οδικών Υποδομών Δημήτρη Τασιόπουλο και το συνεργάτη του στο τμήμα κατασκευών Κωνσταντίνο Ηλιόπουλο, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν για την χρηματοδότηση του έργου αλλά και για να φτάσουμε ως εδώ”.

Ωριμότητα έργου

Τα στάδια που έχουν ολοκληρωθεί για το εν λόγω έργο είναι τα κάτωθι:
1. Έγκριση περιβαλλοντικών όρων με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.
2. Έγκριση της Οριστικής Μελέτης του έργου
3. Δημοσίευση στο ΦΕΚ 83 τ. ΑΑΠ /06-05-2015 Αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών εντός της ζώνης διέλευσης της δημοτικής οδού «Περιφερειακός δρόμος Κουφονησίου», διάρκειας 4 ετών.
4. Έγκριση Κτηματολογικών Πινάκων και Κτηματολογικών Διαγραμμάτων από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Η συνολική έκταση προς απαλλοτρίωση είναι 11.249,11τ.μ. αλλά η έκταση που θα αποζημιωθεί από το Δημόσιο, όπως προέκυψε από του Πίνακες Αναλογισμού, είναι μόλις 572,45τ.μ. Συνεπώς το κόστος για την αποζημίωση των απαλλοτριώσεων θα είναι μικρό σχετικά με το μέγεθος και την ωφέλεια που θα προκύψει από την κατασκευή του δρόμου.

Διαδικασίες που εκκρεμούν

1. Κήρυξη απαλλοτρίωσης από το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
2. Σύνταξη τευχών δημοπράτησης σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

(Visited 121 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*