Νίκος Συρμαλένιος προς προέδρους Μικρών Κυκλάδων: «Κατανοούμε την αγανάκτηση σας, αλλά…»

  •  
  •  
  •  

Απολύτως δίκαιη θεωρεί τη διαμαρτυρία των προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων των Μικρών Κυκλάδων για αποκλεισμό των νησιών τους από προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης ο κυβερνητικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, χωρίς ωστόσο να αποδέχεται τους χαρακτηρισμούς περί αδιαφορίας και απάθειας που απέδωσαν οι κ.κ. Πράσινος, Κωβαίος, Σιγάλας και Γαβαλάς στους τρεις βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε επιστολή του προς τους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων Δονούσας, Κουφονησίου, Σχοινούσας και Ηρακλειάς, ο κ. Συρμαλένιος υποστηρίζει επίσης, ότι η πολιτική βούληση δεν ήταν αρκετή, προκειμένου να ξεπεραστούν τα «ανυπέρβλητα» νομικά και συνταγματικά προβλήματα που υπάρχουν.
Γι’ αυτό και «πετά το μπαλάκι» στον δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, συνιστώντας του – έως ότου επιτευχθούν οι θεσμικές αλλαγές που αφορούν στους Δήμους που περιλαμβάνουν περισσότερα του ενός νησιά – να δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε εσωτερικές ρυθμίσεις κατανομής των οικονομικών του πόρων και να κατευθύνει ένας μέρος τους αποκλειστικά στις Μικρές Κυκλάδες.

Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Συρμαλένιου έχει ως εξής:
Αγαπητοί φίλοι,
είδαμε την επιστολή διαμαρτυρίας σας σχετικά με το θέμα της εξαίρεσης των Μικρών Κυκλάδων από ευεργετικά μέτρα της Πολιτείας προς τα μικρά νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων, θέμα εξαιρετικά σοβαρό και ζωτικό για την αναπτυξιακή προοπτική των μικρών νησιών αλλά και αυτών που δεν είναι αυτοτελείς δήμοι και ανήκουν σε μεγαλύτερο νησιωτικό δήμο.
Έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό, και μετά την επιτόπια επίσκεψη μας στο Κουφονήσι πριν μερικούς μήνες, ότι το αίτημα σας είναι απολύτως δίκαιο και ότι με τη δυνατότητα και τα προγράμματα χρηματοδότησης νησιωτικών δήμων, εσείς περίπου είστε αόρατοι, αφού καλύπτεστε πίσω από την έδρα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Είναι επίσης σίγουρο ότι, όπως είναι μέχρι σήμερα η δομή του Δήμου και του ενιαίου προϋπολογισμού του, η μεταβίβαση των ευεργετημάτων αυτών των χρηματοδοτικών ενισχύσεων εξαρτάται αποκλειστικά από τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, κάτι που φαίνεται ότι μέχρι σήμερα δεν εξασφαλίζεται διότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής.
Σε ό,τι αφορά όμως εμάς τους βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συμφωνούμε, ούτε αποδεχόμαστε τους χαρακτηρισμούς περί αδιαφορίας και απάθειας απέναντι στο αίτημά σας. Από την πρώτη στιγμή που αυτό έγινε κατανοητό, πέραν των διακηρύξεων μας σε κάθε ευκαιρία, πήραμε την πρωτοβουλία αμέσως μετά τη συζήτησή μας στο Κουφονήσι και φέραμε επιτακτικά το θέμα προς το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ταυτόχρονα καταθέσαμε τροπολογία σε σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ.
Δυστυχώς, ενώ η πρόθεση και η πολιτική βούληση είναι προφανής, δεν καταφέραμε μέχρι τώρα να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα λόγω ανυπέρβλητων νομικών και συνταγματικών προβλημάτων. Γι’ αυτό ακριβώς η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ δεσμεύτηκε να διερευνήσει αλλαγές του θεσμικού πλαισίου ταυτόχρονα με τη μεγάλη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη το αμέσως προσεχές διάστημα.
Μέχρι τότε, θα συνιστούσαμε στη δημοτική αρχή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να προχωρήσει σε εσωτερικές ρυθμίσεις κατανομής του Προϋπολογισμού του, όπως και για δεσμεύσεις ότι από τις χρηματοδοτικές ενισχύσεις των συναρμόδιων υπουργείων προς τα νησιά, ένα μέρος τους θα κατευθύνεται προς τις Μικρές Κυκλάδες αποκλειστικά.
Κατανοούμε την αγανάκτησή σας, αλλά αυτή είναι η μόνη και πραγματική αλήθεια, αλλά και η μόνη ρεαλιστική λύση έως ότου επιτευχθούν οι θεσμικές αλλαγές που αφορούν τους Δήμους που περιλαμβάνουν περισσότερα του ενός νησιά.

(Visited 11 times, 1 visits today)