Με μεγαλοπρέπεια γιόρτασε η Σχοινούσα την «Παναγία Ακαθή» (φώτος)

 
 
 

Μια μοναδική γιορτή λαμβάνει χώρα στη Σχοινούσα κάθε χρόνο, αφιερωμένη στην «Παναγία την Ακαθή», δηλαδή στον ακάθιστο ύμνο της Παναγίας.

Κι εφέτος η «Παναγία η Ακαθή» γιορτάστηκε με μεγαλοπρέπεια, συγκίνηση, κατάνυξη και την παρουσία πλήθους πιστών, στο πανέμορφο μικρό Κυκλαδονήσι.

panagia akathi 2018 sxoinoysa 2

Η εορτή
Η Παναγία η Ακαθή, γιορτάζεται κάθε χρόνο στη Σχοινούσα την επόμενη ημέρα (Σάββατο) των τελευταίων Χαιρετισμών (Ακάθιστου Ύμνου).
Την παραμονή της γιορτής γίνεται ο εσπερινός και μετά η ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου. Ανήμερα της γιορτής, τελείται θεία λειτουργία στην εκκλησία της Παναγίας Ακαθούς, στον κεντρικό οικισμό του Σχοινούσας, την οποία ακολουθεί η περιφορά της ανθοστολισμένης εικόνας, που συνοδεύουν τα κορίτσια του χωριού ντυμένα με παραδοσιακές στολές.

panagia akathi 2018 sxoinoysa 1

Μετά το πέρας της λειτουργίας όλος ο κόσμος, ντόπιοι και επισκέπτες του νησιού, κυρίως από Νάξο, Αμοργό και άλλα τριγύρω νησιά, συγκεντρώνονται στο Πνευματικό Κέντρο της εκκλησίας όπου παρέχεται πλούσιο γεύμα, με κύριο πιάτο τα θαλασσινά και κεράσματα από παραδοσιακά ξεροτήγανα.

panagia akathi 2018 sxoinoysa 4

Τη μέρα της γιορτής πραγματοποιείται επίσης μεγάλο γλέντι με παραδοσιακά βιολιά.
Παρέχεται φιλοξενία στους επισκέπτες και γενικά η ζεστή ατμόσφαιρα που δημιουργείται, η βαθιά κατάνυξη και η ανιδιοτελής προσφορά των κατοίκων του νησιού, καθιστούν τη γιορτή αυτή σημείο αναφοράς των εορταστικών εκδηλώσεων που αφιερώνονται στην Παναγία, της οποίας η λαϊκή λατρεία στα νησιά είναι ιδιαίτερα δυνατή.

panagia akathi 2018 sxoinoysa 3

Τη διοργάνωση και τα έξοδα της γιορτής, κάθε χρόνο αναλαμβάνει κάποιος κάτοικος του νησιού ο οποίος εκλέγεται με κλήρωση.

Να σημειωθεί ότι πολλά κορίτσια της Σχοινούσσας βαφτίζονται με το όνομα «Ακαθή» το οποίο είναι ιδιαίτερα σπάνιο.

panagia akathi 2018 sxoinoysa 6

Αξίζει ένα μεγάλο «μπράβο» σε όλους εκείνους που εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την προετοιμασία και την πραγματοποίηση της γιορτής.

panagia akathi 2018 sxoinoysa 7

panagia akathi 2018 sxoinoysa 8

panagia akathi 2018 sxoinoysa 9

panagia akathi 2018 sxoinoysa 10

panagia akathi 2018 sxoinoysa 13

panagia akathi 2018 sxoinoysa 12

panagia akathi 2018 sxoinoysa 14

panagia akathi 2018 sxoinoysa 15

panagia akathi 2018 sxoinoysa 16

panagia akathi 2018 sxoinoysa 5

(Visited 259 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*