5η Γιορτή Φάβας στη Σχοινούσα

sxoinoysa faba 1
admin
27/06/2016 23:19
 
 
 

Δύο μέρες θα διαρκέσει φέτος η Γιορτή Φάβας στη Σχοινούσα, η οποία πραγματοποιείται για 5η χρονιά, στο πλαίσιο ανάδειξης ενός αγροτικού προϊόντος υψηλής ποιότητας και μοναδικής διατροφικής αξίας, το οποίο χαρακτηρίζεται (όχι άδικα!) ως «το χρυσάφι της Σχοινούσας».

Ο σπόρος και η γνώση πέρασαν αναλλοίωτα από γενιά σε γενιά και η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για το φάβα Σχοινούσας έφερε πίσω στο νησί νέους αγρότες, με όρεξη και όραμα. Δεν θα ήταν, λοιπόν, υπερβολή να πει κανείς ότι το φάβα αναζωογόνησε τη Σχοινούσα!

5h giorti favas sxoinoysa

Το φεστιβάλ ξεκινά την Παρασκευή 1η Ιουλίου στις 18:00 στην κεντρική πλατεία του χωριού. Στις 20:00, στον ίδιο χώρο, θα γίνει παρουσίαση μαγειρέματος, ενώ παράλληλα οι επισκέπτες θα μπορούν να περπατήσουν στο χωριό, δοκιμάζοντας κεράσματα φάβας από τα εστιατόρια του νησιού.

Το Σάββατο 2 Ιουλίου στις 18:00 η δράση μεταφέρεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου Νέων Σχοινούσας. Εκεί, οι παραγωγοί φάβας θα παρουσιάσουν τα εργαλεία τους και τους τρόπους παραγωγής, ενώ θα μοιραστούν και τις ιστορίες τους. Στις 19:30 θα γίνει επίδειξη παραδοσιακού αλωνίσματος στον περιβάλλοντα χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου, όπου θα στηθεί παραδοσιακό αλώνι. Εκεί, μικροί και μεγάλοι παραγωγοί θα κάνουν επίδειξη παραδοσιακού αλωνέματος του Φάβα με γαϊδουράκια. Έτσι, μετά από πολλά χρόνια, θα αναβιώσει ένα κομμάτι της παλιάς, δύσκολης αλλά και ρομαντικής καθημερινότητας.

Στον ίδιο χώρο θα ακολουθήσει παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι με άφθονο φάβα, ψαράκι, κρασί και ρακί για όλους, αλλά και με ζωντανή μουσική από τον Μιχάλη Γαμπιεράκη!

Οργάνωση: Σύλλογος Σχοινουσιωτών, Σύλλογος Νέων Σχοινούσας, Δημοτική Κοινότητα Σχοινούσας, ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Νάξου, Παραγωγοί Φάβας

Χορηγοί:Ε.Α.Σ. Νάξου, Blue Star Ferries

(Visited 23 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*