Τοτόμης Πρωτονοτάριος προς Μαϊτό για απευθείας αναθέσεις: “Είστε αδαής”

admin
06/04/2016 14:34
 
 
 

 

Δριμεία επίθεση εξαπολύει στον επικεφαλής της “Νησιωτικής Πολιτείας” Νίκο Μαϊτό, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο αντιδήμαρχος Τοτόμης Πρωτονοτάριος με αφορμή το θέμα που έχει ανακύψει με τις απευθείας αναθέσεις του δημάρχου κατά το 2015.

Ο κ. Πρωτονοτάριος, δίνει αναλυτικά στοιχεία για το πώς “προκύπτουν” οι απευθείας αναθέσεις, ενώ παράλληλα επιτίθεται στο Νίκο Μαϊτό, που τον χαρακτηρίζει “αδαή”.

Ο αδαής κος Μαϊτός στερείται τόσο των απαραίτητων γνώσεων της κείμενης νομοθεσίας για τη νόμιμη και ορθή λειτουργία του Δήμου όσο και της αγάπης και του ενδιαφέροντος που θα έπρεπε να έχει για τους κατοίκους του δήμου, όντας στην Αθήνα, 103 ναυτικά μίλια μακριά και αποστασιοποιημένος από τα τοπικά προβλήματα… Αντί λοιπόν να δείξει ουσιαστικό ενδιαφέρον, αρέσκεται να πετάει αντιπολιτευτικές κορώνες, προσπαθώντας να θίξει την ηθική και τη νομιμοφροσύνη του δημάρχου, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα γίνει δήμαρχος. Έτσι όμως δείχνει την έλλειψη ενδιαφέροντος για τα προβλήματα των κοινοτήτων και των δημοτών, οι οποίοι, όμως, είναι απαραίτητοι για να εκπληρώσει το απατηλό όνειρό του, δηλαδή να γίνει Δήμαρχος” σημειώνει μεταξύ άλλων.


Η πλήρης ανακοίνωση του αντιδημάρχου Τοτόμη Πρωτονοτάριου: Καταρχήν ευχαριστούμε τον κ. Μαϊτό και τους συνεργάτες του για τον κατάλογο έργων, μελετών, εργασιών και προμηθειών του 2015 που έδωσαν στη δημοσιότητα, μέρος των οποίων (αυτά των απευθείας αναθέσεων) ανέρχεται σε 1,5 εκ. ευρώ. Από αυτά φαίνεται ξεκάθαρα το μέγεθος της δουλειάς τόσο των υπηρεσιών του Δήμου όσο και της Δημοτικής Αρχής με αποδέκτη τον Δημότη, βελτιώνοντας σε κάθε περίπτωση τη ζωή του. Όλες αυτές οι πράξεις είναι απολύτως νόμιμες και η απόδειξη είναι ότι ουδέποτε εντός του 2015 μας έχει επιστραφεί μη θεωρημένο ένταλμα από τον Επίτροπο.

Απαντώντας, τώρα, στους αβάσιμους ισχυρισμούς του κ. Μαϊτού οφείλουμε να ενημερώσουμε τους δημότες, οι οποίοι συστηματικά πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης, για τους τρόπους ανάθεσης των έργων στο Δήμο μας.

Η πενιχρή ΣΑΤΑ που διατίθεται για τις 26 κοινότητες μας (400.000,00 € για το 2016) έχει σαν συνέπεια στις 19 από αυτές να είναι μικρότερη από 15.000,00 €. Για να υλοποιηθεί ένα έργο 15.000,00 €, με απ’ ευθείας ανάθεση οι εργασίες θα κόστιζαν 12.633,89 € και συνεπώς θα περίσσευαν στο ταμείο μας 2.366,11 € , ποσό που θα μπορούσε να διατεθεί σε κάποιο άλλο έργο. Εάν για το ίδιο ποσό ακολουθηθεί η διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού, τότε από τα 15.000,00 € το 18{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} του ποσού θα ήταν εργολαβικό όφελος, ήτοι 2.288,13 €, άρα το ποσό που θα υπολείπονταν για να εκτελεστεί το έργο θα ήταν 12.711,87 € χωρίς όμως να μείνει υπόλοιπο, όπως στην περίπτωση της απευθείας ανάθεσης, προς όφελος της εκάστοτε κοινότητας. Δηλαδή οι ίδιες εργασίες με τον πρόχειρο διαγωνισμό θα κόστιζαν 2.210,15 € παραπάνω σε σύγκριση με την απ΄ ευθείας ανάθεση. Η απλή αυτή αριθμητική πράξη δείχνει ότι για έργα χαμηλού κόστους είναι πλέον ωφέλιμη η απ’ ευθείας ανάθεση και γι΄ αυτόν το λόγο επιτρέπεται βάσει της κείμενης νομοθεσίας (άρθρο 4 παρ. 2 Ν. 1418/1984 & άρθρο 3 & 28 Ν.3669/2008). Σε μεγαλύτερα έργα πρέπει η έκπτωση του εργολάβου να είναι μεγαλύτερη του 18{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} (εργολαβικό όφελος) προκειμένου να έχουμε ανάλογη ωφέλεια, πράγμα αδύνατο στις περισσότερες περιπτώσεις λόγω της οικονομικής κρίσης και επικίνδυνο όταν χορηγείται μεγάλη έκπτωση γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μην εκτελεστεί το έργο.

Άρα, λοιπόν, ο αδαής κος Μαϊτός στερείται τόσο των απαραίτητων γνώσεων της κείμενης νομοθεσίας για τη νόμιμη και ορθή λειτουργία του Δήμου όσο και της αγάπης και του ενδιαφέροντος που θα έπρεπε να έχει για τους κατοίκους του Δήμου μας, όντας στην Αθήνα, 103 ναυτικά μίλια μακριά και αποστασιοποιημένος από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας. Αντί λοιπόν να δείξει ουσιαστικό ενδιαφέρον, αρέσκεται να πετάει αντιπολιτευτικές κορώνες, προσπαθώντας να θίξει την ηθική και τη νομιμοφροσύνη του Δημάρχου, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα γίνει Δήμαρχος. Έτσι όμως δείχνει την έλλειψη ενδιαφέροντος για τα προβλήματα των κοινοτήτων και των δημοτών, οι οποίοι, όμως, είναι απαραίτητοι για να εκπληρώσει το απατηλό όνειρό του, δηλαδή να γίνει Δήμαρχος.

Συνοψίζοντας, για έργα χαμηλού κόστους είναι αυτονόητο ότι συμφέρει η απ’ ευθείας ανάθεση, η οποία

α) είναι καθ’ όλα νόμιμη και σύμφωνη με την κείμενη νομοθεσία,

β) επιφέρει μεγαλύτερο όφελος διότι με λιγότερα χρήματα εκτελούνται περισσότερες εργασίες (δεν υπάρχει το εργολαβικό όφελος 18{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}),

γ) ο χρόνος των διαδικασιών είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τη διαδικασία των διαγωνισμών,

δ) η επιλογή του αναδόχου γίνεται βάσει της κείμενης νομοθεσίας και των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής και κατόπιν γνωμοδότησης των κοινοτήτων,

ε) τα έργα αυτά ανατίθενται σε μικρούς ντόπιους εργολάβους, οι οποίοι σήμερα πλήττονται σοβαρά από τη μάστιγα της ανεργίας και

στ) τα έργα ή οι εργασίες που αιτούνται οι κοινότητες δεν είναι ομοειδή και συνεπώς δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια μελέτη και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες του ανοιχτού διαγωνισμού.

Επειδή ο αριθμός των έργων, εργασιών, προμηθειών και μελετών που εκπονεί ο Δήμος μας ανεξαρτήτως των αναθέσεων είναι αρκετά μεγάλος, ο κος Μαϊτός ανησυχεί και προσπαθεί να πετάξει λάσπη στον ανεμιστήρα. Προφανώς έχει πάλι παρασυρθεί από την προηγούμενη επαγγελματική ενασχόλησή του και οδηγείται σε συνεχείς ενστάσεις και ανυπόστατα υπονοούμενα κατά του Δημάρχου, αλλά το μόνο που επιτυγχάνει είναι να ξεσκεπάζει ενώπιον των δημοτών τη δική του ανώριμη και χαιρέκακη προσωπικότητα.

Εν κατακλείδι, οφείλουμε να διαβεβαιώσουμε τους Δημότες μας ότι τόσο τα έργα όσο και οι εργασίες και οι προμήθειες που ανατίθενται από το Δήμο μας είναι καθ΄ όλα νόμιμα και επωφελή για τους Δημότες, γεγονός που εξασφαλίζει η ηθική του Δημάρχου, της Δημοτικής Αρχής και βέβαια του προσωπικού του Δήμου μας. Δεσμευόμαστε να βάλουμε τον πήχη υψηλότερα για το 2016, βοηθώντας ακόμα περισσότερο την τοπική οικονομία, η οποία πλήττεται σοβαρά λόγω της οικονομικής κρίσης, και εξασφαλίζοντας τα βέλτιστα για τους Δημότες μας.

Δείτε τι είπε ο κ. Μαϊτός στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα: ΕΔΩ

Δείτε την απάντηση του δημάρχου Μανόλη Μαργαρίτη: ΕΔΩ

(Visited 18 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*