“Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Προσωρινώς κλειστόν”

admin
24/02/2016 23:40
 
 
 

 

Σκληρή κριτική ασκεί στη δημοτική αρχή ο Βασίλης Βρούτσης και οι “Πολίτες για τα νησιά μας”, για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με αποτέλεσμα “ο δήμος να μην μπορεί να προχωρήσει σε μεγάλο μέρος αναγκαίων και προγραμματισμένων δαπανών“.

Ο προϋπολογισμός, θα έπρεπε να έχει κατατεθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όπως ορίζει η νομοθεσία, γεγονός που όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση των “Πολιτών”, είχε ως αποτέλεσμα να έχουν ήδη ακυρωθεί δυο αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου από την ΑΔΑ, αλλά και να έχει ματαιωθεί, υπό το φόβο της ακύρωσης, η συζήτηση στην οικονομική επιτροπή, τριών θεμάτων. Οι διοικούντες το δήμο είναι “ακατάλληλοι και συνάμα επικίνδυνοι” τονίζεται. 

Αναλυτικότερα οι “Πολίτες” αναφέρουν: Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο καταγγείλαμε το γεγονός ότι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με αποκλειστική ευθύνη του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής, δεν είχε φέρει προς έγκριση τον προϋπολογισμό για το έτος 2016.  Το ίδιο επαναλάβαμε και σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου και πάλι δεν πήραμε εξήγηση για αυτήν την πρωτοφανή καθυστέρηση.

Ο Νόμος ορίζει, ότι οι ο προϋπολογισμός έπρεπε να έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2015.  Από τότε μέχρι σήμερα, η Δημοτική Αρχή συγκάλεσε 9 δημοτικά συμβούλια και  14 οικονομικές επιτροπές, μεταξύ των οποίων δεν κρίθηκε σημαντική η ψήφιση του προϋπολογισμού, ενώ «τακτοποιήθηκαν άλλες εκκρεμότητες». Ωστόσο, αυτό που ήδη από καιρό έχουμε καταδείξει είναι οι καταστροφικές επιπτώσεις αυτής της καθυστέρησης. Ενώ έχουμε ήδη διανύσει δύο μήνες του 2016, δεν έχει εγκριθεί καν το τεχνικό πρόγραμμα (εστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση με καθυστέρηση έξι μηνών), το οποίο είναι προαπαιτούμενο για τη σύνταξη του προϋπολογισμού.

Αποτέλεσμα αυτών είναι ο Δήμος να μην μπορεί να προχωρήσει σε μεγάλο μέρος αναγκαίων και προγραμματισμένων δαπανών.

Με τις σημερινές υπ’ αριθ. 13411/2016 και 13415/2016 πράξεις του ασκούντος καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ακυρώθηκαν δύο αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, που αφορούσαν διαγωνισμούς έργων με την αιτιολογία ότι «η κατακύρωση του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε πριν από την έγκριση του προϋπολογισμού οικ. έτους 2016 του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο οποίος δεν έχει κατατεθεί προς έγκριση από την Υπηρεσία μας έως σήμερα».

Ήδη, υπό το φόβο νέας ακύρωσης αποφάσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ματαιώθηκε η συζήτηση τριών θεμάτων (επίσης αφορούντων έργα) στην Οικονομική Επιτροπή της 23ης Φεβρουαρίου.

Απαιτούμε από τη Δημοτική Αρχή να ενημερώσει άμεσα τους δημότες:

  • Ποιος είναι ο λόγος, που δεν έχει κατατεθεί προς έγκριση ο προϋπολογισμός και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης του Δήμου;
  • Ποια αναγκαία έργα καθυστερούν λόγω της ανωτέρω αδράνειας;

Η από καιρού διαπίστωση μας, ότι οι Διοικούντες τον Δήμο είναι ακατάλληλοι και συνάμα επικίνδυνοι, επιβεβαιώνεται με οδυνηρό τρόπο, αφού τον έφεραν σε κατάσταση πλήρους αδυναμίας να λειτουργήσει έστω και υποτυπωδώς.

(Visited 35 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*