Αποκαλυπτική των σχεδίων της κυβέρνησης για είσοδο εργολάβων στην καθαριότητα η «έρευνα αγοράς» του Νοσοκομείου Νάξου

νοσοκομείο Νάξου
Άκης Αξαόπουλος
02/02/2021 21:56
 
 
 

 

Ερώτηση για την είσοδο εργολαβικών συμφερόντων στην καθαριότητα του Νοσοκομείου-ΚΥ Νάξου κατέθεσε στη Βουλή ο Νίκος Συρμαλένιος.

Σύμφωνα με την ερώτηση, στο ΓΝ-ΚΥ Νάξου και στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου εργάζονται αυτή τη στιγμή 7 και 13 συμβασιούχοι υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ.), οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες καθαριότητας. Οι συμβάσεις αυτές ξεκίνησαν αρχές του 2017 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα με παρατάσεις. Σημειώνεται ότι, πριν από την έναρξη των συμβάσεων τους, και στα 2 νοσοκομεία οι συμβασιούχοι εκτελούσαν τα ίδια καθήκοντα ως υπάλληλοι εταιρείας που είχε αναλάβει ως εργολαβία την καθαριότητα με χαμηλότερες απολαβές, αλλά και απλήρωτες για μεγάλα χρονικά διαστήματα που έφθαναν και τον ένα χρόνο, χωρίς να μειώνεται το κόστος της συγκεκριμένης υπηρεσίας για τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου.

Από δημοσιεύματα σε τοπικές ειδησεογραφικές σελίδες της Νάξου αλλά και τη δημοσίευση της επιστολής της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Νάξου, γνωρίζουμε ότι οι συμβάσεις και των επτά (7) εργαζομένων στην καθαριότητα του ΓΝ-ΚΥ Νάξου με σχέση εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ. παρατάθηκαν έως τέλος του χρόνου (31-12-2021). Το ίδιο ισχύει και για τις δεκατρείς (13) καθαρίστριες του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.

Ωστόσο, στις 14-01-2021 αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου «Έρευνα αγοράς Νο.2/2-21 για υπηρεσίες καθαριότητας για τις ανάγκες του ΓΝ-ΚΥ Νάξου», η οποία προεξοφλεί την εφαρμογή της πολιτικής της ΝΔ για είσοδο ιδιωτικών εργολαβικών εταιριών σε κρίσιμες υπηρεσίες του δημοσίου.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει σε ασφυκτικές δημοσιονομικά συνθήκες να αναστήσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να προχωρήσει σε μικρά αλλά σημαντικά βήματα για την στήριξη των εργαζομένων σε αυτό. Για παράδειγμα, στο νοσοκομείο της Νάξου λειτούργησε η μονάδα αιμοκάθαρσης, στελεχώθηκε με ιατρικό προσωπικό, σταμάτησε η εργολαβία καθαριότητας κ.α.

Ως γνωστόν, ο τομέας της καθαριότητας κυρίως σε ένα νοσοκομείο είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, καθώς είναι δεδομένο ότι η σταθερότητα στο προσωπικό συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η καθαριότητα των νοσοκομείων αποτελεί πάγια και διαρκή ανάγκη, η οποία απαιτεί μόνιμο προσωπικό, υπεύθυνο και με γνώσεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και όχι εργολαβικές εταιρίες που αλλάζουν τακτικά υπαλλήλους προκειμένου το κόστος να είναι χαμηλό και τα κέρδη τους μεγαλύτερα. Επιπλέον, υπάρχει ήδη η προηγούμενη κακή εμπειρία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων με τη μη διασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων τους.

Η ερώτηση του Νίκου Συρμαλένιου

(Visited 111 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*