Τη λάξευση και τη μεταφορά του κούρου του Απόλλωνα σε «δεσπόζον σημείο της Νάξου» προτείνει ο Κυριάκος Βελόπουλος – Το έφερε θέμα στη βουλή!

Newsroom
16/01/2021 15:46
 
 
 

 

Το ακούσαμε κι αυτό… Να «ολοκληρωθεί η λάξευση του κούρου του Απόλλωνα και να τοποθετηθεί «σε δεσπόζον σημείο του νησιού»!

Μάλιστα το παραπάνω θέμα έφτασε και μέχρι τη βουλή με ερώτημα του προέδρου του κόμματος «Ελληνική Λύση» Κυριάκου Βελόπουλου!

Ο κ. Βελόπουλος απευθυνόμενος στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού ρωτάει σχετικά με τον «ξαπλωμένο Κούρο της Νάξου»:
«εφόσον οι προϋποθέσεις και συνθήκες το επιτρέψουν, να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ολοκληρωθεί η λάξευση του ανωτέρω αγάλματος και να τοποθετηθεί αυτό σε δεσπόζον σημείο του νησιού για να αποτελέσει ένα επιπλέον χαρακτηριστικό σύμβολο του νησιού της Νάξου;».

Ο κ. Βελόπουλος δε μας είπε ωστόσο ποιο θα ήταν το «δεσπόζον σημείο» που θα πρότεινε να μεταφερθεί ο «ξαπλωμένος» επί αιώνες κούρος του Απόλλωνα…

Δείτε την ερώτηση του κ. Βελόπουλου:

Του: Κυριάκου Βελόπουλου Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας
ΠΡΟΣ: Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Ο ξαπλωμένος Κούρος της Νάξου»

Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων της Νάξου και σύμφωνα με δημοσιεύματα του διαδικτύου, στη φημισμένη αρχαιολογικώς Νάξο, με τα σπουδαίας αξίας μνημεία της, βρίσκεται, εδώ και αιώνες, ξαπλωμένο, ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, που είναι ο Κούρος του Απόλλωνα.

Ο Κούρος του Απόλλωνα ή του Θεού Διόνυσου, κατ’ άλλους, είναι ένα εντυπωσιακό, γιγάντιο και μισοτελειωμένο ανδρικό άγαλμα. Κείτεται στη γη, σε οριζόντια θέση, στο παραθαλάσσιο χωριό «Απόλλωνας» σε ένα από τα δυο αρχαία λατομεία της Νάξου, στα οποία πρωτοξεκίνησε η μεγαλύτερη τέχνη της αρχαιότητας, η μαρμαρογλυπτική. Από τα λατομεία αυτά, οι «κούροι» της Νάξου, οι οποίοι, ήταν οι αρχαιότεροι στον ελληνικό κόσμο, μεταφέρονταν στη Δήλο.

Στη θέση αυτή, λοιπόν, βρίσκεται ο ως άνω Κούρος, εδώ και αιώνες, καθώς, δεν αποκολλήθηκε ποτέ από το σημείο, στο οποίο βρίσκεται. Το άγαλμα του Κούρου, που είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, έχει ύψος 10,45 μέτρα και εικάζεται ότι, έχει κατασκευαστεί στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. Μοιάζει, σαν ο τεχνίτης που το λάξευε να άφησε στη μέση τη δουλειά του για κάποιο λόγο, πριν προλάβει να τον ολοκληρώσει.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε, εφόσον οι προϋποθέσεις και συνθήκες το επιτρέψουν, να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ολοκληρωθεί η λάξευση του ανωτέρω αγάλματος και να τοποθετηθεί αυτό σε δεσπόζον σημείο του νησιού για να αποτελέσει ένα επιπλέον χαρακτηριστικό σύμβολο του νησιού της Νάξου;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

(Visited 2.080 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*