Ο ναξιώτικος Καζαμίας covid-2021

Newsroom
02/01/2021 00:56
 
 
 

 

Σε γνωρίζω από την όψη

του ιού την τρομερή.

Το εμβόλιο ενόψει

κι η Αξά το καρτερεί.

(2020: The worst year ever, όπως λέει και η γιαγιά μου από τη Μονή. Το διάβασε, όπως μου είπε, στο εξώφυλλο του περιοδικού Timε!).

Ιανουάριος

-Ο μητροπολίτης Παροναξίας ευλογεί σε διαδικτυακή σύνδεση τη βασιλόπιτα του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

-Δημόσιος συμβολικός και επικοινωνιακός εμβολιασμός μητροπολίτη, επάρχου και δημάρχου (χωρίς φανελάκια) στο Νοσοκομείο Νάξου (απευθείας σύνδεση με το NAXOS TV). Αντιδρούν δημοτικοί σύμβουλοι και ιερείς του κλίματος Βελόπουλου και Καμμένου.

-Με τσουρέκια Τρεκενλή υποδέχεται τον καινούργιο χρόνο ο Δήμος και ξορκίζει τον annus horribilis. Ο Δήμαρχος σε ρόλο Μητσοτάκη φωτογραφίζεται αποκλειστικά από τον Μανόλη Λυκουρόπουλο.

-Ο Λιανο-δήμαρχος μοιράζει προσωπικά δώρα με take away σε όλους τους κατοίκους του νησιού. Για να μη γίνει συνωστισμός, βγήκε πρόγραμμα ανά χωριό. Πρώτα οι Εγκαρές, μετά την παρέμβαση και του Χατζηανδρέου (του Λεονάρδου, φυσικά).

-Ανταλλαγή δωροβιβλίων, δεδομένης της λατρείας των συμβούλων σε αυτά αλλά και των 200 χρόνων από το 1821. Συγκρατώ τις ανταλλαγές μεταξύ των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου: Ο Λιανός δωρίζει στον Χατζηανδρέου το «Όλοι οι άνθρωποι του βασιλιά», του Ρόμπερτ Πεν Γουόρεν, στον Β. Βρούτση το «Απομνημονεύματα πολεμικά διαφόρων μαχών συγκροτηθεισών μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών κατά τε το Σούλιον και Ανατολικήν Ελλάδα από του 1820 μέχρι του 1829 έτους», στον Κορρέ το «Κλέφτικα τραγούδια μεταφρασμένα σε πέντε γλώσσες» και στον Μαυρομμάτη το «Ο ξεπεσμένος δερβίσης», του Παπαδιαμάντη.

-Ο Χατζηανδρεόυ δωρίζει στον Λιανό το «1814 – 1821: Η προετοιμασία μιας Επανάστασης», του Στέφανου Καβαλλιεράκη , στον Β. Βρούτση το «Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης – Ο ηγέτης της Μάνης στην Ελληνική Επανάσταση», του Αθανάσιου Συροπλάκη, στον Κορρέ το «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης – Ο στρατιωτικός ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης», του Ιάκωβου Μιχαηλίδη και στον Μαυρομμάτη το “Ιωάννης Καποδίστριας: Ο «αμνός» της Παλιγγενεσίας των Ελλήνων”, των Θάνου Μ. Βερέμη, Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη.

– Ο Β. Βρούτσης δίνει στον Λιανό το βιβλίο «Εθελοντής – Η αληθινή ιστορία του ήρωα της αντίστασης που διείσδυσε στο Άουσβιτς», του Jack Fairweather, στον Χατζηανδρέου το «Ήρθε το αύριο ή ακόμα;», του Ιβάν Κράστεφ, στον Κορρέ το «Τα ποιήματα 1941-1971», του Μανόλη Αναγνωστάκη και στον Μαυρομμάτη το «Βερολίνο, 1933 – Η στάση του διεθνούς τύπου μπροστά στον Χίτλερ», του Ντάνιελ Σνεντερμάν .

-Ο Κορρές δωρίζει στον Λιανό το «Θεωρίες για την υπεραξία του Μαρξ», στον Χατζηανδρέου το «Ο δημοκρατικός στρατός της Ελλάδας, στον Β. Βρούτση το «1821: Η επανάσταση και οι απαρχές του ελληνικού αστικού κράτους» και στον Μαυρομμάτη το «Νίκος Μπελογιάννης, ο άνθρωπος με Μαύρτο γαρύφαλλο».

-Ο Μαυρομμάτης δωρίζει στον Λιανό το «Νταβιτσόν Εφέντης-Ένας Ρωμανιώτης πασάς στα Γιάννενα», του Αλέξανδρου Μωυσή, στον Χατζηανδρέου το «Η καθημερινή ζωή στην Ελλάδα του Όθωνα», της Βάνας Μπούσε, στον Β. Βρούτση το «Άγνωστη χώρα – Ελλάδα και Δύση στις αρχές του 20ου αιώνα», της Έφης Γαζή,, στον Κορρέ το «Η δική μας διανοητική και πολιτική ιστορία 1968-2018», του Pierre Rosanvallon, αλλά δεν αφήνει παραπονούμενους και τον Μανιό, τον Βαθρακοκοίλη, τον Παντελιά και τον Σιδερή που τους δωρίζει κατά σειρά τα βιβλία «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Καμπανέλλη, το «Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης» του Αλέξ. Οικονόμου, το «Παραμύθι χωρίς όνομα» και το «Αυλή των θαυμάτων» του Καμπανέλλη.

-Η κυβέρνηση ανασχηματίζεται. Η Μονογιού αναλαμβάνει υπουργός Μόδας και έτσι δεν πολυχρειάζεται να ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής.

-Διαμαρτυρία των κατοίκων των Μικρών Κυκλάδων στον Παροναξίας Καλλίνικο, γιατί με τη γιορτινή ποιμαντορική του εγκύκλιο ευχήθηκε στους Ναξίους, Παρίους και Αντιπαρίους και ξέχασε τους Κουφονησιώτες, τους Σχοινουσιώτες, τους Δονουσιώτες και τους Ηρακλειώτες.

-Ελεύθεροι οι συλληφθέντες στο κορωνοπάρτι που έγινε στην Κόρωνο. Δεν κάνεις ούτε για κοινοτικός σύμβουλος λέει στον Γιάννη Κωνσταντάκη ο Λιανο-δήμαρχος.

-Λ. Χατζηανδρέου: «Εφόσον δεν εισακουόμαστε θα αναγκαστούμε να σκληρύνουμε την αντιπολιτευτική στάση μας».

Φεβρουάριος

-Ο Λιανο-δήμαρχος αντιμετωπίζει ανταρσία από την παράταξή του που ζητά να αρθεί η απόφαση για μετονομασία του ΓΕΛ Νάξου σε Μανώλης Γλέζος. Για προβοκάτσια Μαυρομμάτη μιλά ο Λιανός.

-Συνεργεία του Δήμου γυρίζουν τα χωριά και μαθαίνουν στους άνω των 70 ετών τον τρόπο να μπαίνουν στο emvolio.gov.gr και να δηλώνουν υποψηφιότητα για εμβολιασμό.

-Πρόγραμμα εμβολιασμού για τον κορωνοϊό και στις αγελάδες από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

-Ανοσία της αγέλης εφαρμόζει στο κοπάδι του ένας φιλωτίτης μεγαλοβοσκός. Ειδικοί από όλο τον κόσμο έρχονται να δουν το πείραμα.

-«Μου αρέσει να φοράω μάσκα για να μη με αναγνωρίζει ο κόσμος, αλλά με προδίνει το ύψος», δηλώνει στο Grotta Voce ο Μήτσος Λιανός.

-Υποχρεωτική τηλεργασία και τηλεκπαίδευση σε όσους κατοίκους χωριών εργάζονται στη Χώρα και στα παιδιά που το σχολείο τους είναι μακριά από την κατοικία τους.

-Η «χειραγώγηση του όχλου» του Μακιαβέλι έχει αντικαταστήσει τον «Ηγεμόνα» στις αναγνωστικές προτιμήσεις του Μαυρομματοφώτη.

-Τα βιβλία που διάβασαν τις γιορτές οι δημοτικοί σύμβουλοι κατέθεσαν στην εξαίσια βιβλιοθήκη του Δήμου που έχει πλέον βιβλιοθηκονόμο, αρχειονόμο και πληροφορικάριο.

-Την καθιέρωση της τηλεδιάσκεψης, ως μόνιμης μορφής σύγκλησης του δημοτικού συμβουλίου, πρότεινε ο δήμαρχος. Έντονη αντίδραση από τον Βασίλη Βρούτση και τον Γιάννη Κορρέ. Ο Χατζηανδρέου δεν έχει αντίρρηση, διαφωνεί μόνο ως προς την πλατφόρμα. Προτιμά το Zoom από το e-presence.

-Διάσταση μεταξύ επάρχου και δημάρχου για το ποιος θα αποκτήσει μεγαλύτερη εύνοια από τον Γιάννη Βρούτση, καίτοι καρατομηθέντος λόγω ΕΦΚΑ. Αυτοί που ΕΦΚΑριστήθηκαν χωρίς να το δείχνουν ιδιαίτερα ήταν η Μονογιού και ο Φόρτωμας.

-Ξεχωριστός κωδικός μετακίνησης ανά χωριό: 1 στη Χώρα, 2 στ’ Αγκίδια, 3 στο Γλυνάδο κ.ο.κ.

-Ο Μαυρομματοφώτης εισηγείται τη δημιουργία Λυκείου στο Γλυνάδο με την προσωνυμία Νίκη Κεραμέως.

-Ο Μπαμπινιώτης, επίτιμος δημότης του Δήμου μας, συστήνει στον Λιανό να διορθώσει το επώνυμό του σε Λειανό, γιατί αυτό είναι το σωστό. Έτσι εξηγείται, γιατί δεν μπορεί να…λειανίσει κανέναν από την παράταξή του και τον σέρνουν από τη μύτη.

-Συνεχίζεται η πτωτική τάση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα λύματα του ΒΙΟΚΑ Νάξου, όπως αποτυπώνει το εβδομαδιαίο διάγραμμα για την εξέλιξη της πανδημίας στην πόλη, στη σχετική έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα σε συνεργασία με τον Δήμο.

-Η «Ναξιοτυπία» ασκεί δριμεία κριτική στον δήμαρχο για τις υποτιμητικές του εκφράσεις στην Αντιπολίτευση. Ο Λιανo-δήμαρχος καλεί την Κάγκανη σε απολογία, θυμίζοντας την έμμισθη, καλοπληρωμένη, θέση της, στον Δήμο. Επέμβαση της ΕΣΗΕΑ για απόπειρα λογοκρισίας.

-Pfizer or Moderna? Το θέμα φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο η Βούλα (Μαργαρίτη). Όχι στις πολυεθνικές του φαρμάκου, φωνάζει ο Γιάννης Κορρές.

– Η ΟΝΝΕΔ Νάξου επισκέπτεται τον Σύνδεσμο Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Νάξου.

-Χατζηανδρέου: «Εφόσον δεν εισακουόμαστε θα αναγκαστούμε να σκληρύνουμε την αντιπολιτευτική στάση μας».

Μάρτιος

-Σπάνιες γαίες ανακαλύφθηκαν στη Νάξο. Περίεργο γεωλογικό φαινόμενο στα σμυριδωρυχεία. Επαληθεύονται οι προφητείες αιώνων.

-Ένας…Μπέης αναλαμβάνει υπεύθυνος για τον γιορτασμό από τον Δήμο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Πρόσκληση Τούρκων διανοούμενων. Ανασύσταση της Βρύσης του Αγά.

-Ο Λαμπρινουδάκης παίρνει τα κλειδιά του Δήμου. Απαιτεί να έχει Veto σε όλα τα ζητήματα του Δήμου.

– 11 Μαρτίου: Τσικνοπέμπτη και οι Απεραθίτες κουδουνάτοι σπάνε τον αποκλεισμό και κατεβαίνουν ομαδικά στη Χώρα. Καταφθάνει αστυνομική δύναμη με επικεφαλής τον Χρυσοχοΐδη.

-Μη επιστρεπτέα προκαταβολή στους σμυριδεργάτες

-Lockdown στις γιορτές για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Αντιδρά ο Μπέης! Ο Δήμος έτσι κι αλλιώς είναι σε μόνιμη καραντίνα, δηλώνει το ΚΚΕ Νάξου.

-Τη σημαία της επανάστασης του κρυπτοχριστιανισμού, λόγω του περιορισμένου εκκλησιάσματος, σηκώνει ο Καλλίνικος, ως άλλος Ιερόθεος Β΄.

-Ο Ν. Βαθρακοκοίλης, ταξιτζής, πατατάς και δημοτικός σύμβουλος προτείνει να στηθεί άγαλμα 5 μέτρων του Αριστείδη Πρωτοπαπαδάκη στην πιάτσα των ταξί στη Χώρα.

-«We are leaving the darkness of the coronavirus, at the start of the journey to a great light», λέει ο Πολυκρέτης με εκείνη την προφορά που τρέπει σε φυγή τους οξφορδιανούς.

-Mutating coronavirus στην Κωξακή, λέει αγγλιστί και ο Μήτσος ο Μανιός. Έχει πλήξει ιδιαίτερα τους καραβόλους,. Μεγάλο πλήγμα στην τοπική οικονομία.

-Το φυσά και δεν κρυώνει ο Μαυρομματοφώτης για το ΓΕΛ Νάξου. Σε παράλληλο νομικό σύμπαν ζεις, του θυμίζουν έγκριτοι νομικοί. Επετειακό δημοτικό συμβούλιο για τον ένα χρόνο από το θάνατο του Γλέζου ζητά σύσσωμη η αντιπολίτευση.

-Η υφυπουργός Παιδείας κυρία Ζαχαράκη είναι αριστερόχειρ, αποκαλύπτει στο Δημοτικό συμβούλιο ο Μαυρομματοφώτης. Έτσι εξηγείται γιατί υπέγραψε την προσωνυμία Μανώλης Γλέζος στο ΓΕΛ Νάξου. ΓΕΛοιότητες, του απαντά ο Β. Βρούτσης.

-Απογραφή όνων και στη Νάξο. Από 508.000 το 1950 πανελλήνια έπεσαν φέτος στις 16.000. Πολλοί αμφισβητούν αυτά τα στατιστικά στοιχεία.

-Μήνυση για παστούρωμα αγελάδων στο Αγερσανί.

-Πάνω στο δημαρχιακό γραφείο το βιβλίο του Obama, «The promised Land» (στην Αγγλική, παρακαλώ). Σιγά-σιγά θα τη γκάνεις επίσημη γλώσσα του Δήμου, αστειεύεται ο Βαγγέλης Παντελιάς.

-Ανεξέλεγκτη φωτιά στις Μέλανες. Εμπρησμό καταγγέλλει ο Βαγγέλης Βερύκοκκος. Για αδράνεια κατηγορεί τον Νικ. Σιδερή.

-Οδηγίες του λοιμωξιολόγου της ΟΝΑΣ στους ναξιώτες ταξιδιώτες από την Αθήνα για το νησί και τούμπαλιν. Τον λοιμωξιολόγο πληρώνει ο Θανάσης Μαρτίνος και η πρόσληψή του είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της ΟΝΑΣ από καταβολής της, σύμφωνα με τον σούπερ πρόεδρο Μανώλη Καλαϊτζή.

– Χατζηανδρέου: «Εφόσον δεν εισακουόμαστε θα αναγκαστούμε να σκληρύνουμε την αντιπολιτευτική στάση μας».

Απρίλιος

-Tο Oruc Reis ανοιχτά της Νάξου. Navtex εκδίδει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

-Έντονο αντιεμβολιαστικό κίνημα από τους Ιεχωβάδες της Χώρας. Από κοντά και οι Παλαιοημερολογίτες

-Ναξιακό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του Εθνικού, ετοιμάζει το…Διάζωμα. Θέατρο η υπόθεση…

-Διαδρομές καραντίνας διοργανώνει ο Τάσος Αναστασίου σε όλη τη Νάξο. Νέα, εναλλακτική, μορφή τουρισμού με πρωτοπόρο το Επαρχείο Νάξου

-Η ναξιακή διατροφή στην κορυφή των προτιμήσεων. Κατάλαβαν επιτέλους όλοι ότι εκείνο που θα κερδίσει όλους δεν είναι η λόντζα τ’ Απεράθου, αλλά το γλινερό, το λαρδί, η ρακή και όλα τα γλιούδια του τόπου.

-Το πρώτο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο στη Νάξο. Μεταφορά συντελεστή δόμησης από την Αθήνα κάνουν πολλοί ναξιώτες.

-Ο Γιάννης Βρούτσης είχε δώσει εντολή να προηγηθούν οι φιλωτίτες στην εκκαθάριση των συντάξεων, όπως αποκαλύφθηκε μετά την αναδόμησή του.

-Το NAXOS TV διευθύνει η Σοφία Κάγκανη με σύμβουλο επικοινωνίας τον Μανόλη Λυκουρόπουλο. Επιστημονική υπεύθυνη ohne Zweifel η Νίκη Ευελπίδου.

-Πρόταση Βασίλη Βρούτση να ανοίξει διαδικτυακή συζήτηση ο Δήμος με τους δημότες, όπως έχουν κάνει άλλοι Δήμοι. Τραυλίζει ο Λιανός…

-Ο Μπένος αντικαθιστά τον Μαυρομματοφώτη στην προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου.

-Ο Καπούνης κάλεσε το Blue Sky και το NIckelodeon για εκπομπή στη Νάξο.

-Αποκάλυψη της «Ναξιοτυπίας» ότι οι αδελφοί Κουτσολιάτσοι της Folli-Follie έμεναν στο Ξενοδοχείο Grotta κατά τις διακοπές τους τα τελευταία χρόνια.

-Μπαράζ προσωνυμιών σε σχολεία της Νάξου προκαλεί ο Μανώλης Γλέζος. Το Δημοτικό σχολείο Εγκαρών ονομάζεται Λειάνειο Δημοτικό Σχολείο.

-Καθιερώνεται η κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τρεις φορές το μήνα, ανεξάρτητα από την αιτία. Η μόνη παραχώρηση που κάνει ο Μαυρομματοφώτης είναι να κατεβαίνει στα έδρανα να μιλά, όταν αγορεύει, όπως κάνει ο πρόεδρος της Βουλής ή και ο ίδιος στο Πρωτοδικείο Νάξου.

-Επιδημιολόγο προσλαμβάνει ο Δήμος για καθημερινή διαδικτυακή ενημέρωση σχετικά με τον κορωνοϊό. Ο Δήμος μοιράζει τάμπλετ σε όλους τους κατοίκους για να διευκολύνει την παρακολούθηση.

-Δωρεά ιντερνετ στις μάντρες υπόσχεται ο Μπέης.

-Η ΟΝΝΕΔ Νάξου επισκέπτεται τον Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής.

-Λ. Χατζηανδρέου: «Εφόσον δεν εισακουόμαστε θα αναγκαστούμε να σκληρύνουμε την αντιπολιτευτική στάση μας».

Μάιος

-Καθιέρωση μόνιμης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου μέσω της πλατφόρμας e-presence. Σεμινάρια των προέδρων κοινοτήτων που παρακολουθούν πια όλα τα συμβούλια από μακριά.

-Διαδικτυακό Πάσχα στις 2 Μαΐου, μετά το έκτο κύμα του κορωνοϊού.

-Το ΓΕΛ Νάξου από-Γλεζοποιείται. Ο νέος υπουργός Παιδείας ανακαλεί την απόφαση της Ζαχαράκη, κάτι που προκαλεί την παραίτηση της τελευταίας. Πανδαιμόνιο στη Βουλή και κατάληψη του Λυκείου από τους μαθητές.

-Το όραμα μιας δυναμικής και πρωτοπόρου Νάξου ανατίθεται οριστικά στο Διάζωμα, κλιμάκιο του οποίου στεγάζεται μόνιμα σε δημοτικό κτίριο. Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιδρά για εκχώρηση της δημοτικής πολιτικής σε ιδιωτικό φορέα.

-Σκληρό lockdown στον Δανακό. Έντονη αντίδραση από τον Μανόλη Βάσιλα.

-Μονάδα Παρηγορητικής Ιατρικής στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου

-Δεν κάνεις ούτε για κλητήρας, λέει ο Χατζηανδρέου στον Λιανό, σε απάντηση του δεύτερου, που για πολλοστή φορά κατηγόρησε τον πρώτο ότι δεν κάνει ούτε για κοινοτάρχης. Διαμαρτυρία των κοινοταρχών Νάξου που θύμισαν στον Λιανό πόσα χρόνια τού έφαγε η κοινότητα Εγκαρών για να…αποφοιτήσει!

-Σε διαβούλευση πρόταση του Λιανο-δήμαρχου να δοθεί προσωνυμία σε όλα τα σχολεία της Νάξου, όλων των βαθμίδων. Σου λέει, να μην το κάνουν οι επόμενοι με…δικούς τους!

-Ο νέος πρόεδρος του δημοτικού Λιμενικού Ταμείου καταργεί τις πέργκολες στην παραλία. Κλείνουν τα εστιατόρια σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Μόνο το 1926 λειτουργεί. Έντονη καταγγελία του Γιάννη Παπαδόπουλου.

-Ο φυγόδικος Χρήστος Παππάς συλλαμβάνεται σε μια ακροδεξιά μάντρα στον Καλαντό.

-Βράβευση από τον Σύλλογο Γυναικών Νάξου της Ευδοξίας Μάκαρη, της μόνης γυναίκας κοινοτάρχη στη Νάξο.

-Έτος του βουβαλιού φέτος και το παίρνουν στα σοβαρά οι Λιβαδίτες, αντικαθιστώντας τις γελάδες τους με βουβάλια.

-Λ. Χατζηανδρέου: «Εφόσον δεν εισακουόμαστε θα αναγκαστούμε να σκληρύνουμε την αντιπολιτευτική στάση μας».

Ιούνιος

-Ποια Λεγραινά, στην Πλάκα νοικιάζει βίλα ο Τσίπρας.

-My birthplace is Filoti, λέει σε ξένους Δημάρχους που επισκέπτονται το Δήμο ο Μήτσος ο Μανιός, με εκείνη την αμερικανική προφορά που τη ζηλεύει ο Πολυκρέτης.

-Προεκλογικό αγώνα ξεκινά ο Χατζηανδρέου. Του σφύριξαν, λέει, ότι στους Δήμους θα ισχύσει ό,τι και στη Βουλή και θα μπορεί να προκαλεί εκλογές ο Δήμαρχος όποτε θέλει.

-H Moody’s υποβαθμίζει κατά τρεις μονάδες τον Δήμο. Άσχημα μαντάτα για τη Νάξο, δηλώνει ο Χατζηανδρέου, αλλά μαζί με τον Λιανό θα τα καταφέρουμε.

-Talk of the Town ή μάλλον Talk of the Island η κρυφή σχέση δημοτικού παράγοντα με την κουνιάδα του.

-Πολλοί Μήτσοι πλάκωσαν στη Νάξο. Θυμάστε τους «Μικρούς Μήτσους» του Λαζόπουλου;

–Η ΟΝΝΕΔ Νάξου επισκέπτεται τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο.

-Ο Σωτήρης Τσιόρδας παραθερίζει ξανά στο νησί και κηρύσσεται επίτιμος δημότης.

–Αντάρτικο στις «Μικρές Κυκλάδες». Ζητούν την αυτονομία τους από τη Νάξο.

– Εγκαίνια της 5ης κατασκήνωσης ρητορικής και δημοκρατικής παιδείας στη Νάξο από τον καταλληλότερο, τον Μήτσο τον Λιανό.

-Οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε χωριό της Νάξου.

-Πέντε τουριστικές start ups δημιουργεί στον Δήμο ο μέγας Κατσαράς.

-Λ. Χατζηανδρέου: «Εφόσον δεν εισακουόμαστε θα αναγκαστούμε να σκληρύνουμε την αντιπολιτευτική στάση μας».

Ιούλιος

-Lochdown απ’ τ’ Απεράθου και πάνω κήρυξαν τα Λιβάδια. Η Κωμιακή κηρύσσεται σε αυτόνομη περιοχή και απειλεί να προσαρτήσει όλη την ορεινή Νάξο. Ανεπιθύμητα όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ.

-Η Μητρόπολη τιμά τον Ιερόθεο Β΄ και ξεχνά τη Ντουντού.

-Ο Κατσαράς βλέπει άνοδο του τουριστικού κύματος στη Μουτσούνα. Τρίχας…Κατσαράς, του απαντά ο υιός του πρώην δημάρχου.

-Οίκοι ευγηρίας σε κάθε χωριό της ορεινής Νάξου υπόσχεται ο ξενοδοχοδήμαρχος.

-Καταγγελία του ΚΚΕ Νάξου ότι οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι διοικούν τον Δήμο.

-Επειδή η πανδημία είναι πιο δημοκρατική από τον Μαυρομμάτη, η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής σε βάρος του.

-Lockdown και στον Καλαντό. Έντονη κοινή αντίδραση Μανιού-Καραβασολιού

-To ΜΕΡΑ25 ιδρύει γραφεία στην Απείρανθο και ο Μάνος Σταυριανός καλεί τον Βαρουφάκη να τα εγκαινιάσει.

-Η ΟΝΝΕΔ Νάξου επισκέπτεται τον Μαυρομματοφώτη και του ζητά να συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο τελευταίος επιφυλάσσεται να απαντήσει.

-Ο Ευθύμιος Μαυρογιάννης ζητά να δημοτικοποιηθεί το Μουσείο του αδελφού του Κώστα.

-Η Βούλα φέρνει για 13η φορά το θέμα του Μανώλη Γλέζου στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Και νεκρό τον φοβάστε», απαντά ο Β. Βρούτσης.

-Ο Μπένος επίτιμος δημότης Νάξου. Το Διάζωμα αποκτά γραφεία σε όλα τα κοινοτικά γραφεία του νησιού.

–Η ΟΝΝΕΔ Νάξου επισκέπτεται τον Κυνηγετικό Σύλλογο Χαλκείου.

-Γάλα γαϊδούρας παραλαμβάνει η ΕΑΣ σε μια προσπάθεια να παράξει νέο προϊόν. Προοπτική να…ΠΟΠοιηθεί.

-Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Σαγκρίου κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στον Λιανο-δήμαρχο και στον Μαυρομματοφώτη, γιατί δεν λήφθηκε η γνώμη τους για την προσωνυμία των σχολείων. Τους συμπαραστέκεται αμέριστα η Αικατερίνη (Κατερίνα) Καστρησίου.

-Λ. Χατζηανδρέου: «Εφόσον δεν εισακουόμαστε θα αναγκαστούμε να σκληρύνουμε την αντιπολιτευτική στάση μας».

Αύγουστος

-Λογαριασμό στο Instagram ανοίγει ο Μήτσος ο Μανιός. Πάρτι στον Δήμο.

-Το βιβλίο του Νίκολας Χρηστάκη «Το βέλος του Απόλλωνα-Η βαθιά και διαρκής επίπτωση του κορωνοϊού στον τρόπο ζωής μας» παρουσιάζουν διαδικτυακά ο Γιάννης Δημητροκάλλης και η Καλλίτσα Φραγκίσκου.

-Σε luxury προορισμό μετατρέπεται η Νάξος. Κατοικίες 5 αστέρων δημιουργεί ο Ιάκ. Ναυπλιώτης, που επιδίδεται τελευταία με επιτυχία στο real estate.

-Ο πατήρ Συμεών σηκώνει αντάρτικο και κάνει εκδρομή στη Θεσσαλονίκη. Ο Καλλίνικος τον καλεί σε απολογία και αυτός ψάλλει προκαταβολικά το «Νυν απολύεις τον δούλο σου Δέσποτα…».

-Ο Χατζηανδρέου ετοιμάζει από τις Εγκαρές τη φθινοπωρινή του επίθεση για το μέγαρο…Ναξ-ίμου. Εφαρμόζει τη μαοϊκή συνταγή και ο ΣΥΡΙΖΑ τον αποκηρύσσει.

-Τον Πλάθιντο Ντομίνγκο, τον μεγαλύτερο εν ζωή, ενεργό, λυρικό τραγουδιστή και ένα από τους μεγαλύτερους τενόρους όλων των εποχών καλεί ο Μήτσος ο Καπούνης στη γιορτή της πατάτας.

-Η κυβέρνηση απαιτεί από την ΕΑΣ να απολύσει από τον Aegean Voice τον ενοχλητικό Καμβύση, ύστερα από διάβημα του Λιανού. Ο Καμβύσης εκδίδει ξανά εφημερίδα με τίτλο «Χωρίς Μάσκα» και απειλείται με πρόστιμο και φυλάκιση.

-Την Tesla φέρνει στη Νάξο ο Μπέης για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

-Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ξανά στον Ορκό για διακοπές.

-Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Νάξου…Κουτουλά στην πράξη. Αίτηση μομφής στον Κατσαρά υποβάλλει ο Β. Βρούτσης.

-Η ΟΝΝΕΔ Νάξου επισκέπτεται το ΚΑΠΗ.

-Λ. Χατζηανδρέου: «Εφόσον δεν εισακουόμαστε θα αναγκαστούμε να σκληρύνουμε την αντιπολιτευτική στάση μας».

Σεπτέμβριος

-Sex party στου Παρατρέχου. Πρωταγωνιστούν επώνυμα πρόσωπα της δημόσιας ζωής στη Νάξο. Αποκλειστικές φωτογραφίες από το τοπικό Hello.

-Γνωστός ναξιώτης της λίστας Λαγκάρντ δωρίζει τρεις ΜΕΘ στο Νοσοκομείο-Κ.Υ. του νησιού.

-Lockdown πάλι στη σμύριδα. Ο Λιανός υπόσχεται να παραλάβει ο Δήμος 10.000 τόνους και φτειάχνει ειδικό χώρο αποθήκευσης στον Μετεωρολογικό Σταθμό.

-Ο Μήτσακας χτίζει τρίτο πεντάστερο ξενοδοχείο στην…Παρθένα.

-Ο πρόεδρος της Κορώνου συνομιλεί τακτικά με την Κουφίταινα, που είχε προβλέψει την έλευση των 5G και ο δήμαρχος ακούει με προσοχή και εφαρμόζει τις προφητείες της.

-Η Ρούλα Μπράουν εγκαταλείπει το Βανκούβερ και εγκαθίσταται ξανά στη Νάξο, ιδρύοντας τηλεοπτικό σταθμό.

-Η αντιπολίτευση-στα χαρτιά αποφασίζει out of the blue να μην ξαναπάει στα Δημοτικά Συμβούλια, αν δεν καταρτίζει η ίδια την ημερήσια διάταξη. Έτσι δεν μπορεί να συνεδριάσει πλέον το Δημοτικό Συμβούλιο.

-Ο Νικόδημος Λιανός, βλέποντας την κατάσταση να χειροτερεύει στο νησί, αλλάζει τον τίτλο της εκπομπής του και παραθέτει ολόκληρη τη φράση του Οράτιου: “Carpe diem quam minimum credula postero”, δηλαδή «άδραξε τη μέρα και μην εμπειστεύεσαι το μέλλον».

-Το δίδυμο Καρανίκα-Βλαχάκη επανέρχεται στην «Κυκλαδική».

-Η ΟΝΝΕΔ Νάξου επισκέπτεται τον Σύνδεσμο Σμυριδωρυκτών και τάσσεται στο πλευρό του για το άνοιγμα των ορυχείων.

-Λ. Χατζηανδρέου: «Εφόσον δεν εισακουόμαστε θα αναγκαστούμε να σκληρύνουμε την αντιπολιτευτική στάση μας».

Οκτώβριος

-Κάνεις spoiler, φωνάζει ο Μήτσος ο Μανιός στον Βασίλη Βρούτση. Πολύ προχώ σε βρίσκω του απαντά αυτός.

-Ο Λιανο-δήμαρχος προσκαλεί τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου και γίνεται αδελφοποίηση των δύο Δήμων. Ο Ερντογάν στέλνει ερευνητικό σκάφος στα ναξιακά χωρικά ύδατα. Γεύμα με πολίτικες συνταγές, πολίτικα φασόλια, με τη συνοδεία πολίτικων τραγουδιών από τον αειθαλή Μπαρμπεράκη.

– Ο Ν. Βαθρακοκοίλης, ταξιτζής, πατατάς και δημοτικός σύμβουλος προτείνει να στηθεί άγαλμα 3 μέτρων του Μίκη Πρωτοπαπαδάκη στο Γαλανάδο.

-Σκληρό lockdown και στα Μονοίτσια.

-Ατζέντηδες του NBA βρίσκονται στη Νάξο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βολιδοσκοπούν τον Λιανό να γίνει μπασκετμπολίστας, παρά την ηλικία του. Εκείνος είναι σε βαθύ δίλημμα.

-Με υψηλό ιικό φορτίο και το Σκαδό.

-Η Πόπη Αλιμπέρτη αγοράζει τον Aegean Voice το Cycladesvoice και την «Κυκλαδική» και δημιουργεί δημοσιογραφικό εκδοτικό συγκρότημα στη Νάξο. Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ μιλά για κυβερνητικό σχέδιο ελέγχου των ΜΜΕ στο νησί.

-Διαμαρτυρία περιφερειακών και διεθνών καναλιών, επειδή τα αγνοεί η ΕΑΣ στην προβολή των προϊόντων της.

-«Στήκετε και κρατείτε τας παραδόσεις», ιδίως τας αντιδραστικάς. Επιστολή προς ναξίους από τον Μαυρομματοφώτη.

-ΠΟΠ «Κορωνίδα» θα λέγεται το τυρί της πέρα από το Φιλώτι Νάξου, αν εγκριθεί η σχετική πρόταση που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

-Το…Ανεμομάζωμα εγκαταλείπει την πολιτιστική διαδρομή Νάξου και πάει για άλλες δουλειές.

-Η ΟΝΝΕΔ Νάξου επισκέπτεται τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Νάξου.

-Λ. Χατζηανδρέου: «Εφόσον δεν εισακουόμαστε θα αναγκαστούμε να σκληρύνουμε την αντιπολιτευτική στάση μας».

Νοέμβριος

-Π.Ο.Π το τυρί που παράγεται στο Σκαδό. Αναγνωρίζεται με την ονομασία «Το Σκαδιώτικο». Κάνει θραύση στις αγορές. Πολλοί από άλλα χωριά μετακομίζουν στο Σκαδό, που επεκτείνεται οικιστικά μέχρι την Κόρωνο και την Κωμιακή.

-11 μπλε σημαίες διεκδικεί η Νάξος. Μέσα και τα τέσσερα νησάκια του Δήμου.

-Πολλά ετοιμόρροπα κτίρια της Νάξου κτίζονται, μετά την απειλή κατεδάφισης από τον Δήμο λόγω επικινδυνότητας.

-Ο Δήμος, Δήμος και οι επιχειρήσεις, επιχειρήσεις. Οινοποιείο ετοιμάζει ο Λιανός και θέλει να γίνει ο Μπουτάρης της Νάξου. Business as usual, όπως λέει και ο Μπέης.

-Σε άνθηση η ναξιακή ρακοποιΐα. Ρακάδικο σύγχρονων προδιαγραφών στην Κωμιακή.

– Ο Ν. Βαθρακοκοίλης, ταξιτζής, πατατάς και αντιδήμαρχος (αρμόδιος και για την Εκπαίδευση!) προτείνει να ονομαστεί το Γυμνάσιο Σκαδού σε Μίκης Πρωτοπαπαδάκης.

-Τους μεγαλοεργοδότες και τους επιχειρηματικούς ομίλους κατηγορεί ο Γιάννης Κορρές για την παραμέληση των προβλημάτων της Κωμιακής.

-Ο Φώτης (Μαυρομμάτης) και η Βούλα (Μαργαρίτη) διαμαρτύρονται έντονα γιατί δεν άλλαξε ακόμα η ονομασία του ΓΕΛ Νάξου στην πρόσοψη του κτιρίου.

-Kick the can down the road, λέει ο Λιανός για όλα τα προβλήματα της Νάξου.

– Η ΟΝΝΕΔ Νάξου επισκέπτεται τον Σύλλογο πολυτέκνων Νάξου.

-Ο Δήμος με τον Κοπελούζο αγκαζέ καλούν σε διαβούλευση, για τη δημιουργία συστοιχίας 170 ανεμογεννητριών στον Άγιο Χρυσόστομο και τ’ Αγκίδια. Διαδικτυακή συζήτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου, α λα Μπενο-διάζωμα. Έντονη αντίδραση και πάλι σύσσωμης της Αντιπολίτευσης για απόπειρα ιδιωτικοποίησης του Δήμου.

-Λ. Χατζηανδρέου: «Εφόσον δεν εισακουόμαστε θα αναγκαστούμε να σκληρύνουμε την αντιπολιτευτική στάση μας».

Δεκέμβριος

-Υποβρύχιο-φάντασμα του Πολεμικού Ναυτικού κρύβεται σε σπηλιά στο Άι Γιώργη Βορίδη. Αποκάλυψη από τον Γιάννη Βλαχάκη που κατηγορείται για φανέρωση εθνικών μυστικών.

-246 ετοιμόρροπα κτίρια, μαζί και διατηρητέα, στη Νάξο μέτρησε ο Δήμος και τα έστειλε πακέτο στον Χατζηδάκη (86% των ετοιμόρροπων στις Κυκλάδες, 2,6% σε πανελλήνιο ποσοστό). Τους ετοιμόρροπους οικονομικά και κοινωνικά ανθρώπους θα τους μετρήσει σε δεύτερη φάση.

-Ο Λιανο-δήμαρχος, μετά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, αναλαμβάνει πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης, του Κοινωνικού Παντοπωλείου, της Ένωσης Ξενοδόχων, του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, του Σωματείου Σμυριδωρυκτών του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου και της ΟΝΑΣ.

-Το Ίδρυμα Στήριξης Κέντρου Υγείας – Νοσοκομείου Νάξου μετονομάζεται σε Ίδρυμα Στήριξης Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου υγείας Νάξου και ο Λάζαρος Θεόφιλος παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

-Στη λίστα Πέτσα και η «Ναξιοτυπία».

– Η ΟΝΝΕΔ Νάξου επισκέπτεται τους Χριστιανούς Μάρτυρες Ιεχωβά στ΄Αγκίδια.

-Eπιτέλους! Lidl στη Χώρα, Μασούτης στην Τραγαία, Σκλαβενίτης στον Απόλλωνα.

-Ξενοδοχείο πέντε αστέρων στην Κωμιακή, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ορεινών περιοχών που υποσχέθηκε ο Λιανο-δήμαρχος.

-Λ. Χατζηανδρέου: «Εφόσον δεν εισακουόμαστε θα αναγκαστούμε να σκληρύνουμε την αντιπολιτευτική στάση μας»…σωτήριο, λόγω εμβολίου, 2021!

——————–

Τον Καζαμία τον έγραψα κλινήρης στο Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Νάξου με παραισθήσεις και οράματα α λα Ιωάννα της Λωραίννης. Γι’ αυτό η Καλλίτσα, που είδε αθέλητα τις σημειώσεις μου, αποφάσισε να με κρατήσουν για λίγο ακόμα, για να μην τον δώσω στη δημοσιότητα. Μάλιστα ο Ραπτάκης προσπάθησε να μου τον υφαρπάσει. Εγώ, όμως, βρήκα τον τρόπο να τους αιφνιδιάσω την ημέρα των Χριστουγέννων, ανήμερα της γιορτής μου και να… δραπετεύσω!

-VAFFANCULO VIRUS, έγραψα στον τοίχο του Νοσοκομείου, βγαίνοντας. Δικό μου είναι το σύνθημα και όχι της ΚΝΕ Νάξου που πήγε να το οικειοποιηθεί!

Μανώλης Τριανταφύλλου

(Visited 1.160 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*