Κυκλοφορούν τα νέα «ΝΑΞΙΑΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ»

Άκης Αξαόπουλος
18/12/2020 5:50
  •  
  •  
  •  

 

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος 35-36 του τριμηνιαίου ναξιακού περιοδικού ΝΑΞΙΑΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, με ουσιώδη και ποικίλη επιστημονική και λογοτεχνική ύλη.

Το περιοδικό συνταιριάζει με ιδιαίτερη επιτυχία τον επιστημονικό και λογοτεχνικό λόγο. Εκδόθηκε για πρώτη φορά πριν από 10 χρόνια προκειμένου να καλύψει ένα ευδιάκριτο κενό στην τοπική επιστημονική έρευνα και τον σχετικό περιοδικό Τύπο, ανανεώνοντας την ερευνητική δραστηριότητα που αναφέρεται στη Νάξο και αναδεικνύοντας τον λογοτεχνικό πλούτο της. Δίνει βήμα έκφρασης στους νέους και παλαιούς ερευνητές που πραγματεύονται με πρωτότυπες συμβολές νέα γνωστικά θέματα και βλέπουν με καινούργιες ματιές παλαιές έρευνες. Δίνει βήμα έκφρασης στους άξιους λογοτέχνες μας, αναδεικνύει το πολιτισμικό απόθεμα και τις σχετικές προοπτικές του τόπου μας, την αξιοποίηση των ιδιαίτερων δυνατοτήτων συνύπαρξής του με τις πολιτισμικές και κοινωνικές συνθήκες του καιρού μας.

Επιδιώκει να αξιοποιήσει δημιουργικά το δραστήριο, αλλά και το σχολάζον ναξιακό ανθρώπινο δυναμικό, τους πνευματικούς δημιουργούς της ευρύτερης επιστημονικής, ερευνητικής και λογοτεχνικής κοινότητας που ασχολούνται με το νησί μας.

Το νέο τεύχος περιέχει επιστημονικές συμβολές των Τασίας Δεουδέ, Θανάση Κωτσάκη, Βασίλη Φραγκουλόπουλου, Κατερίνας Παπαθωμά, Γεωργίου Μαστορόπουλου, Στέφανου Ήμελλου και Ι. Κ. Τουμπακάρη, την αποκάλυψη μιας επιστολής από τη Μικρά Ασία του γιατρού Γεωργίου Βερώνη, από τον Γιάννη Στυλ. Βερώνη, βιβλιοπαρουσιάσεις από τους Ι. Κ. Τουμπακάρη, Αντώνη Τζιώτη, Matteo Campagnolo, Μαρία Ποθητού-Campagnolo και Τασία Δεουδέ. Επίσης, καθιερώνεται η στήλη Ναξ-Αρχείον που θα φιλοξενεί σχολιασμένα ή ασχολίαστα, ανέκδοτα ή θησαυρισμένα σπάνια, σημαντικά και λησμονημένα θέματα.

Στο λογοτεχνικό μέρος του περιοδικού γράφουν σε πεζό ή ποιητικό λόγο οι Νίκος Λεβογιάννης, Μαρία Σαχά-Γιαννοπούλου, Μιχάλης Δ. Δέτσης (του Δασκάλου), Δημήτρης Νανούρης, Κυριακή Γιακουμή, Νικόλας Κατεινάς, Μαρία Καμπούρη, Αλέκος Φλωράκης και Λάζαρος Θεόφιλος.

Δεν πρέπει να παραλειφθεί το κύριο άρθρο του Νίκου Δ. Δέτση για την πανδημία που ταλανίζει την ανθρωπότητα σήμερα και ο σχολιασμός από την Τασία Δεουδέ της φωτογραφίας του εξωφύλλου, όπως έχει καθιερώσει εκ γενετής το περιοδικό. Επίσης, η ιδιαίτερη σχολιαστική εστίαση σε μια φωτογραφία από την Μαλαματένια Σελήσιου και τον Ευάγγελο Μανωλά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το νέο τεύχος, επικοινωνώντας με τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής και τον Εκδότη Ιωάννη Σ. Βερώνη (κινητό τηλέφωνο: 6944290450) ή στέλνοντας μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected], όπου μπορούν να δηλώσουν και την εγγραφή τους ως συνδρομητές. Η ετήσια συνδρομή είναι 20 ευρώ.

(Visited 186 times, 1 visits today)