Νάξος: Η απάντηση Θεοδωρικάκου για την παιδική χαρά στο άλσος της Έλλης «καίει» το δήμο

Newsroom
04/12/2020 02:02
 
 
 

 

Απάντηση σχετικά με την παιδική χαρά στο άλσος της Έλλης στη Νάξο, δίνει ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος μετά από ερώτηση της βουλευτή του ΜέΡΑ25 Φωτεινής Μπακαδήμα.

Το θέμα της επικινδυνότητας της παιδικής χαράς είχε αναδείξει το naxostimes.gr μετά από καταγγελίες γονέων και μάλιστα είχε οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, αλλά και στη βουλή μετά από παρέμβαση του ΜέΡΑ25, ύστερα από συνεργασία του υπεύθυνου Επικοινωνίας του ΜέΡΑ25 Κυκλάδων Μάνου Σταυριανού και της βουλευτή του κόμματος Φωτεινής Μπακαδήμα.

Ο υπουργός στην απάντηση του αναφέρει ότι υπεύθυνη αρχή για τις παιδικές χαρές είναι οι δήμοι και ως εκ τούτου, ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα πρέπει να φροντίσει για το κλείσιμο της συγκεκριμένης παιδικής χαράς αλλά και το απαραίτητο σήμα καταλληλότητας όλων των παιδικών χαρών που βρίσκονται στα όρια του δήμου.

Επίσης υπογραμμίζει ότι ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ενώ από το 2018 έχει χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ με 200.000 ευρώ για τις παιδικές χαρές «μέχρι σήμερα (δύο χρόνια μετά δηλαδή), δεν έχουν αποσταλεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δικαιολογητικά πληρωμής από το δικαιούχο Δήμο» ώστε να λάβει τη χρηματοδότηση και να να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να την απορροφήσει με έργα στις παιδικές χαρές.

Ειδικό σήμα καταλληλότητας

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος οι παιδικές χαρές θα πρέπει να διαθέτουν το ειδικό σήμα καταλληλότητας που διατίθενται από το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιούνται από τα παιδιά.

«Κάθε παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου δήμου, ο οποίος λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά της. […]. Ο δήμος υποχρεούται να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη σφράγιση της παιδικής χαράς και παράλληλα τοποθετεί κατάλληλη προειδοποιητική σήμανση. Σε περίπτωση ατυχήματος σε απιστοποίητη παιδική χαρά, η οποία δεν είναι σφραγισμένη και είναι προσβάσιμη στο κοινό, ο οικείος δήμος φέρει εξ ολοκλήρου την ευθύνη, την οποία ουδόλως αποποιείται με την τοποθέτηση πινακίδας στην οποία αναγράφεται ότι η χρήση της παιδικής χαράς γίνεται με ευθύνη των γονέων ή των συνοδών των ανηλίκων» σημειώνει στην απάντηση του ο Υπουργός Εσωτερικών.

Επίσης όπως αναφέρει ο κ. Θεοδωρικάκος, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» «Προμήθεια-τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών των δήμων της Χώρας», ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 53016/27-09-2018 απόφαση, χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 200.000,00€.

«Μέχρι σήμερα, δεν έχουν αποσταλεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δικαιολογητικά πληρωμής από τον δικαιούχο Δήμο» υπογραμμίζει ο υπουργός και προσθέτει ότι σχετικά με την παιδική χαρά στο άλσος της Έλλης «έχουν ζητηθεί στοιχεία από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 70783/26-10-2020 έγγραφο και, όταν περιέλθει η σχετική απάντηση, θα ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων με νεότερο έγγραφό».

Μετά τα παραπάνω, γεννώνται τα εξής ερωτήματα:

– Γιατί ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μετά από 2 χρόνια (από 27 Σεπτεμβρίου 2018), δεν έχει αποστείλει στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών τα δικαιολογητικά πληρωμής ώστε να απορροφήσει τα 200.000 ευρώ από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ για «Προμήθεια-τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών»;

– Θα γίνουν ενέργειες και πότε ώστε να απορροφηθεί η παραπάνω χρηματοδότηση; Θα προκηρυχθεί το έργο;

– Οι εν λειτουργία παιδικές χαρές του δήμου έχουν πιστοποιητικό καταλληλότητας;

– Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες (εάν υπάρχουν αυτές) ώστε να παραδοθεί και πάλι στα παιδιά, κατάλληλη πλέον, η παιδική χαρά στο άλσος της Έλλης;

– Προτίθεται ο δήμος να αναβαθμίσει και τις λοιπές παιδικές χαρές ώστε να λάβουν σήμα καταλληλότητας;

*Να σημειωθεί ότι αρχές Νοεμβρίου ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είχε τοποθετήσει πινακίδα στην παιδική χαρά στο άλσος της Έλλης που έγραφε «Κλειστή για λόγους συντήρησης».

Η απάντηση Θεοδωρικάκου που αποκλειστικά δημοσιεύει το naxostimes.gr

(Visited 843 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*