Στη βουλή το θέμα της καταστροφής των κέδρων στη Νάξο εξαιτίας σπάνιου μύκητα

κεδροδάσος Αγία Άννα Νάξος
Newsroom
24/11/2020 22:38
 
 
 

 

Στη βουλή έφτασε το θέμα των κέδρων της Νάξου που έχουν προσβληθεί από ένα σπάνιο μύκητα, θέμα που είχε πρώτο αναδείξει το naxostimes.gr.

Το θέμα των κέδρων έφερε στη βουλή η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα η οποία κατέθεσε ερώτηση στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ερώτηση της κ. Μπακαδήμα:

Όπως αναφέρουν κάτοικοι της Νάξου τα δέντρα στο φημισμένο κεδροδάσος στο Αλυκό που είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πυκνότερα, έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, από τον σπάνιο μύκητα Phomopsis juniperovora, ο οποίος εντοπίζεται κυρίως στον νότιο Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με αποτέλεσμα να ξεραίνονται αφού πρώτα αλλάξουν χρώμα από πράσινο σε κοκκινωπό.
Να σημειωθεί πως το Σεπτέμβριο υπήρξαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για την τεράστια οικολογική καταστροφή αυτού του υπεραιωνόβιου μοναδικού φυσικού κάλλους λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.


Διαβάστε επίσης: Να γιατί ξεραίνονται οι κέδροι στη Νάξο – Τι δήλωσε στο naxostimes ο ερευνητής Π. Τσόπελας


Κατόπιν του παραπάνω και με δεδομένο ότι πολλοί κάτοικοι της Νάξου έχουν εκδηλώσει την έντονη ανησυχία τους για την καταστροφή του κεδροδάσους,

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

1. Είναι ενήμερος για τα παραπάνω;
2. Πώς μολύνθηκαν τα συγκεκριμένα δέντρα;
3. Ποιες άμεσες ενέργειες θα γίνουν για να αποφευχθεί η διασπορά της ασθένειας και στα υπόλοιπα δέντρα;
4. Ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε η ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή να σέβεται το περιβάλλον και να μην παρεμβαίνει στο οικοσύστημα;

Ν σημειωθεί ότι αρχές Οκτώβρη είχε ξεκίνησε η κοπή των προσβεβλημένων κέδρων στο δάσος της Αγίας Άννας ώστε να προχωρήσει η άμεση αντιμετώπιση της ασθένειας που τα έχει προσβάλει.

Η κοπή έγινε παρουσία του Δασολόγου – Φυτοπαθολόγου στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων Δρ. Παναγιώτη Τσόπελα και του Γεωπόνου – Φυτοπαθολόγου με 23ετή προϋπηρεσία στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Δρ. Ιωάννη Ασπρόμουγγο, οι οποίοι ερευνούν τα αίτια της ξήρανσης των δέντρων και δίνουν οδηγίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

(Visited 462 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*