VIDEO: Η εκδήλωση του ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση της Νάξου (ομιλίες – δηλώσεις)

ΑΔΜΗΕ εγκαίνια Νάξος εκδήλωση
Newsroom
15/10/2020 02:16
 
 
 

 

Στην αίθουσα του ξενοδοχείου Astir of Naxos πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες και η εκδήλωση για τα εγκαίνια του Υποσταθμού του ΑΔΜΗΕ στη Νάξο, οι οποίες αρχικά είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ στη Στελίδα, κάτι που την τελευταία στιγμή άλλαξε λόγω της πρόγνωσης άστατου καιρού.

ΑΔΜΗΕ εγκαίνια Νάξος εκδήλωση

Στην εκδήλωση παρόντες ήταν οι δύο Υπουργοί Περιβάλλοντος και Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης και Γιάννης Βρούτσης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου
οι βουλευτές Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού και Νίκος Συρμαλένιος, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός, ο έπαρχος Νάξου Γιάννης Mαργαρίτης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας και άλλα στελέχη του ΑΔΜΗΕ και της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Επίσης την εκδήλωση παρακολούθησαν τοπικά αλλά και αθηναϊκά ΜΜΕ καθώς και λιγοστοί ακόμα καλεσμένοι λόγω της τήρησης των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Χατζηδάκης: «Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι τριπλά χρήσιμο»

Χατζηδάκης ΑΔΜΗΕ εγκαίνια Νάξος εκδήλωση

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για τη διασύνδεση της Νάξου με τη Μύκονο και την Πάρο, καθώς και τη λειτουργία του Υποσταθμού Υψηλής Τάσης στη Νάξο.

«Το έργο που σήμερα εγκαινιάσαμε είναι μια απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στο δρόμο της προόδου και του εκσυγχρονισμού» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε:

«Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι τριπλά χρήσιμο. Πρώτον, ενισχύει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των Κυκλάδων και φυσικά της Νάξου. Δεύτερον, είναι χρήσιμο περιβαλλοντικά γιατί κλείνουν τα “φουγάρα” της ΔΕΗ, είναι δηλαδή ένα πράσινο έργο. Και τρίτον, είναι χρήσιμο οικονομικά γιατί κάθε χρόνο πληρώνουμε 700 εκατ. το χρόνο για τις λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ), με τις οποίες επιδοτούμε την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Χάρη στις νησιωτικές διασυνδέσεις που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, η επιβάρυνση αυτή θα μειωθεί δραστικά. Ήδη, χάρη στην ολοκλήρωση των τριών πρώτων φάσεων της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, εξοικονομούμε περί τα 100 εκατ. ευρώ».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε παράλληλα ότι μέχρι τέλος του έτους θα γίνει η ηλέκτριση της Κρήτης η οποία θα ολοκληρωθεί το 2023.

«Εξοικονομώ», ΑΠΕ, ΜΕΑ και σμυριδικό

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» το οποίο ξεκινάει τέλος του Νοέμβρη από το Νότιο Αιγαίο.
Επιπλέον αναφερόμενος στις ΑΠΕ σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες «και δεν μπορεί να κάνει την εξαίρεση». «Πρέπει να προχωρήσουμε με κανόνες και να βρούμε τις χρυσές τομές» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «δε θα είμαστε αλαζόνες ούτε σκληροί, αλλά θα πάρουμε το ρίσκο ώστε να μη μείνει χωρίς ΑΠΕ η χώρα».

Ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία του έκανε στις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, μία από τις οποίες θα δημοπρατηθεί τέλος του χρόνου στη Νάξο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε τέλος και στα ορυχεία της σμύριδας στη Νάξο υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ένα καθεστώς που εισήχθη το 1935 δεν μπορεί αν ισχύει μέχρι σήμερα». «Ναι στο μέλλον αλλά με προϋποθέσεις» τόνισε.

«Στους επόμενους μήνες θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την τέταρτη και τελευταία φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων»

Μανουσάκης ΑΔΜΗΕ εγκαίνια Νάξος εκδήλωση

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Σήμερα γιορτάζουμε ένα ακόμη βήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των Κυκλάδων, ένα ιστορικό έργο με προϋπολογισμό 832 εκατ. ευρώ και για τα τέσσερα στάδια υλοποίησής του. Ειδικά για τη διασύνδεση της Νάξου, μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων και σχεδιασμών, οι συμβάσεις υπογράφηκαν μόλις το 2018. Παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας, ο ΑΔΜΗΕ κατόρθωσε να υλοποιήσει αυτό το σημαντικό έργο χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις. Μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένεται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την τέταρτη και τελευταία φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τη Σαντορίνη, τη Μήλο, τη Φολέγανδρο και τη Σέριφο, θέτοντας οριστικό τέλος στα προβλήματα ηλεκτροδότησης του νησιωτικού συμπλέγματος».

«Αυτό το υπέροχο σταυροδρόμι που είναι το Αιγαίο έχει αναδείξει πολλά ζητήματα»

Χατζημάρκος ΑΔΜΗΕ εγκαίνια Νάξος εκδήλωση

Για το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία των Κυκλάδων έκανε λόγο στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στον ΑΔΜΗΕ «για την ενεργειακή ασφάλεια που προσφέρει το έργο του στις Κυκλάδες».

«κ. Υπουργέ η παρουσία σας εδώ “μας σκανδαλίζει” να πούμε ότι αυτό το υπέροχο σταυροδρόμι που είναι το Αιγαίο έχει αναδείξει πολλά ζητήματα. Ένα σταυροδρόμι, αγωνίας, κινδύνων και προκλήσεων» σημείωσε ο κ. Χατζημάρκος ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στους δασικούς χάρτες και στην εκτός σχεδίου δόμηση, «θέματα που μας έβαλαν σε αγωνία». «Προσδοκία μας είναι ότι θα αντιμετωπιστούν με απόλυτη λογική και σεβασμό στο περιβάλλον» σημείωσε.

Ειδικότερα για το θέμα των δασικών χαρτών, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι αν δεν ληφθούν υπόψη οι προτάσεις που έχει καταθέσει η Περιφέρεια, τίθεται σε ορατό και άμεσο κίνδυνο η αναπτυξιακή προοπτική των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, αλλά ακόμη και η ίδια η επιβίωση των κατοίκων και το μέλλον των οικογενειών τους, η ασφάλεια των συναλλαγών, η προσέλκυση επενδύσεων καθώς και η θεμελιώδης εμπιστοσύνη που θα πρέπει το κράτος να παρέχει στους πολίτες του.

Τέλος ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα των νησιών ζητώντας «ισορροπία» αφού τα νησιά δεν μπορούν να διοικούνται με τους ίδιους όρους που διοικείται η ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και στους Ευρωπαϊκούς πόρους και στον καθοριστικό ρόλο που παίζουν στην ανάπτυξη.

ΑΔΜΗΕ εγκαίνια Νάξος εκδήλωσηΑΔΜΗΕ εγκαίνια Νάξος εκδήλωσηΑΔΜΗΕ εγκαίνια Νάξος εκδήλωσηΑΔΜΗΕ εγκαίνια Νάξος εκδήλωσηΑΔΜΗΕ εγκαίνια Νάξος εκδήλωσηΑΔΜΗΕ εγκαίνια Νάξος εκδήλωσηΑΔΜΗΕ εγκαίνια Νάξος εκδήλωσηΑΔΜΗΕ εγκαίνια Νάξος εκδήλωσηΑΔΜΗΕ εγκαίνια Νάξος εκδήλωσηΑΔΜΗΕ εγκαίνια Νάξος εκδήλωσηΑΔΜΗΕ εγκαίνια Νάξος εκδήλωση

(Visited 866 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*