Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Νάξου: Ο κ. Χατζηδάκης να επισκεφθεί τα σμυριδωρυχεία και να συμμετάσχει σε συνελεύσεις εργατών

Άκης Αξαόπουλος
10/10/2020 11:13
 
 
 

 

Ανακοίνωση για το σμυριδικό θέμα της Νάξου εξέδωσε η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Νάξου.

Αναλυτικά αναφέρει:

Η Ο.Μ. Νάξου συμπαραστέκεται στον αγώνα των σμυριδεργατών, μαζί με όλη την κοινωνία του νησιού μας, όπως εκφράστηκε στην τελευταία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου.

Στη μακρά πορεία του σμυριδικού προβλήματος η αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στάθηκαν πάντα δίπλα στους σμυριδεργάτες στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα τους. Στη Βουλή το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ με το Μανώλη Γλέζο να πρωτοστατεί, κατόρθωσε να αποτρέψει την ψήφιση του άρθρου 12 που έκλεινε τα σμυριδωρυχεία.

Το 2015 η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε άμεσα προσωρινές ανάσες ανακούφισης στην Ορεινή Νάξο, με τη δυνατότητα εργασίας στα ορυχεία 60 νέων άνεργων, με το διπλασιασμό του χρόνου εργασίας και ασφάλισης, με θέσπιση και χρηματοδότηση μέτρων ασφαλείας, με επίβλεψη από Μηχανικό Μεταλλείων, με εκπόνηση περιβαλλοντικών και τεχνικών μελετών, με τη διάταξη για έγκαιρο άνοιγμα κάθε έτος.

Και οι δύο υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ (ο Π. Σκουρλέτης και ο Γ. Σταθάκης) επισκέφθηκαν και εξέτασαν επί τόπου την κατάσταση στα υπόγεια ορυχεία και στις εγκαταστάσεις μεταφοράς και φόρτωσης, παρευρέθηκαν δε αντίστοιχα σε μαζική συνέλευση και σε συνεδρίαση του συμβουλίου των σμυριδεργατών στην Κόρωνο.

Παράλληλα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε βιώσιμη συνεργατική λύση στο χρονίζον πρόβλημα του σμυριδικού, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με εκσυγχρονισμό της εξόρυξης – επεξεργασίας – εμπορίας και αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης της Ορεινής Νάξου. Για το σκοπό αυτό χρηματοδοτήθηκε και εκπονήθηκε η ολοκληρωμένη μελέτη που ζήτησαν οι εργαζόμενοι, βασισμένη στη κοινωνική – αλληλέγγυα και όχι στην ιδιωτική οικονομία.

Στον αντίποδα η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με την τακτική της απαξίωσης της σμύριδας, του κλεισίματος των ορυχείων, της επανεξέτασης του προβλήματος κάτω από την εμμονή του ξεπουλήματος κάθε δημόσιου πόρου, το κάλεσμα κάθε λογής επενδυτών, την ειδική επιδότηση των εξορύξεων, την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, τη διάλυση της επιθεώρησης εργασίας, οδηγεί τον άγονο, αποκλεισμένο και χωρίς άλλους πόρους ζωής, χώρο της Ορεινής Νάξου στην απόγνωση και στην εξαθλίωση.

Σήμερα καλούμε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη, ο οποίος θα επισκεφθεί τη Νάξο για να παραβρεθεί σε φιέστα εγκαινίων ενός μεγάλου έργου που προγραμμάτισε, δρομολόγησε (εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση) και ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, να ακολουθήσει το δρόμο των δύο προκατόχων του, να επισκεφθεί σμυριδωρυχεία – εγκαταστάσεις, να συμμετάσχει σε συνελεύσεις εργατών, να συζητήσει μαζί τους, να αποδεχθεί τα δίκαια αιτήματά τους, και να δεσμευτεί ότι αποσύρει τα παράλογα νέα μέτρα και αποκλείει κάθε σενάριο πώλησης των σμυριδωρυχείων.

Τονίζουμε ότι μόνο ο αγώνας των σμυριδεργατών, η κατανόηση της αναγκαιότητας υπέρβασης της φθίνουσας πορείας και των στρεβλώσεων, η συνέχιση της συζήτησης για ένα συνεργατικό θεσμό αντίβαρο στα νεοφιλελεύθερα σχέδια της ΝΔ. και τέλος μόνο μια νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., μπορούν να δώσουν βιώσιμη λύση προς όφελος της κοινωνίας της Ορεινής Νάξου και των σμυριδεργατών.

(Visited 206 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*