Λαϊκή Συσπείρωση για τις καθαρίστριες στα σχολεία: «Η δημοτική αρχή να μην παίζει με τις ζωές των μαθητών»

Newsroom
02/10/2020 23:32
 
 
 

 

Τη στάση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και της δημοτικής αρχής στο θέμα των συμβάσεων των καθαριστριών των σχολείων καυτηριάζει με ανακοίνωση που εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Η δημοτική παράταξη που έθεσε το θέμα των καθαριστριών στα σχολεία, για συζήτηση, εκτός ημερήσιας διάταξης, μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι η δημοτική αρχή πρέπει επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη της και να μην παίζει με τις ζωές των παιδιών, όταν ο αριθμός των καθαριστριών που προσλήφθηκαν φέτος είναι ίδιος με πέρυσι, που δεν βιώναμε κατάσταση πανδημίας.

Αναλυτικά αναφέρει:

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, θέσαμε, εκτός ημερήσιας διάταξης, το ζήτημα να παρθεί απόφαση, ώστε να δοθεί εντολή στις διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες, ώστε να μετατραπούν οι συμβάσεις των 40 καθαριστριών με μερική απασχόληση(3ωρη), που προσλήφθηκαν για την καθαριότητα των σχολείων, σε πλήρους απασχόλησης, για να καλυφθούν οι ανάγκες, σύμφωνα τα πρωτόκολλα για συνεχή καθαρισμό και απολύμανση για όλες τις ώρες λειτουργίας των σχολείων, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των μαθητών, εκπαιδευτικών καθώς και των οικογενειών τους. Παράλληλα, να διεκδικηθεί το χρηματικό ποσό για την επέκταση των συμβάσεων με κρατική χρηματοδότηση για να μη φορτωθεί στις πλάτες των δημοτών μας.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, με αστείες δικαιολογίες όπως: «δεν στέκει νομικά το θέμα», «δεν είναι κατεπείγον», «το Δημοτικό Συμβούλιο παίρνει πολιτικές αποφάσεις μόνο για ευρύτατα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία», αρνήθηκε να θέσει το θέμα σε ψηφοφορία για το αν συζητηθεί είτε όχι. Για τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τη Δημοτική Αρχή, η υγεία των παιδιών μας δεν αποτελεί «ευρύτατο θέμα».

Πιστοί υποστηρικτές των πολιτικών της κυβέρνησης, που δεν φρόντισε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, ενώ παραδέχθηκαν τις ελλείψεις που υπάρχουν στην καθαριότητα των σχολείων, προσπαθούν να λύσουν αποσπασματικά το πρόβλημα με την πρόσληψη ακόμα 10 καθαριστριών 3ωρης απασχόλησης και με θητεία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020! Λες και το πρόβλημα θα σταματήσει μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η Δημοτική Αρχή πρέπει επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη της και να μην παίζει με τις ζωές των παιδιών μας, όταν ο αριθμός των καθαριστριών που προσλήφθηκαν είναι ίδιος με πέρυσι, που δεν είχαμε κατάσταση πανδημίας, και πιο συγκεκριμένα : 40 καθαρίστριες με 3/ωρη απασχόληση, μόνο 3 πλήρους απασχόλησης μαζί με 9 μόνιμες, για 70 σχολικές μονάδες.

Με αυτόν τον αριθμό εργαζομένων, η καθαριότητα των σχολείων και των εγκαταστάσεών τους δεν καλυπτόταν επαρκώς ούτε τα προηγούμενα χρόνια, πόσο μάλλον στις σημερινές συνθήκες που οι απαιτήσεις για συχνή και ενδελεχή καθαριότητα, σύμφωνα με τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα, να επιβάλουν συχνό και επίμονο καθαρισμό σε πόμολα, θρανία και τουαλέτες, όργανα γυμναστικής, σχολικές αίθουσες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους, προαύλια και γραφεία. Όλες αυτές οι εργασίες δεν καλύπτονται με «τρίωρα», μάλιστα με λειτουργία ολοήμερων και εσπερινών δομών.

Καταγγέλλουμε τη στάση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και καλούμε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

Χαιρετίζουμε το δίκαιο αγώνα σε πανελλαδικό επίπεδο μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα:

• Αποφασιστική μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Το αίτημα για 15 παιδιά ανά τάξη δεν περιορίζεται μόνο σε συνθήκες πανδημίας, είναι ένα αίτημα απαραίτητο για να διαμορφώνονται καλύτεροι όροι για την παιδαγωγική και μαθησιακή διαδικασία μέσα στα σχολεία.
• Να προσληφθούν επιπλέον καθαρίστριες για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων του δήμου. Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους. Να σταματήσει η εργασιακή ομηρία των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών και να μονιμοποιηθούν όλες.
• Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφθούν όποια κενά υπάρχουν και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.
• Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια επαρκούς ποσότητας Μέσων Ατομικής Προστασίας, ειδών καθαρισμού, αντισηπτικών κλπ. Καμία επιβάρυνση των δημοτών μέσω της δημοτικής φορολογίας.
• Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να υπάρξει παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
• Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

(Visited 173 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*