«ΕΔΩ»: Η νέα δημοτική κίνηση της Νάξου – Συμμετέχουν οι Αντώνης Βασαλάκης και Κώστας Απιδόπουλος

Newsroom
16/09/2020 02:11
 
 
 

 

Μια νέα δημοτική κίνηση έκανε την εμφάνιση της στη Νάξο με την επωνυμία «ΕΔΩ».

Μπορεί να μην έχουμε εκλογές και να μην έχει σχέση με εκλογές (προς το παρόν τουλάχιστον), όμως η κίνηση αναμένεται να παρεμβαίνει σε θέματα και ζητήματα που αφορούν τη Νάξο.

Στη νέα δημοτική κίνηση τη συμμετοχή τους έχουν ανακοινώσει μέσω των social media ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Βασαλάκης, ο π. διοικητής του νοσοκομείου Κώστας Απιδόπουλος καθώς και οι Γιάννης Μπαλτογιάννης και Περικλής Μιχαηλίδης.

Όπως σημείωσε στο naxostimes.gr ο δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας» Αντώνης Βασαλάκης η συμμετοχή του στη δημοτική κίνηση «ΕΔΩ» δεν επηρεάζει τις σχέσεις του με την παράταξη που εκπροσωπεί στο δημοτικό συμβούλιο.

«Πρόκειται για μια κίνηση που θα παρεμβαίνει σε θέματα και ζητήματα της Νάξου. Σύντομα θα δείτε τις πρώτες μας κινήσεις…» σημείωσε.

Στο ερώτημα εάν η κίνηση «ΕΔΩ» δημιουργήθηκε για να συμμετέχει στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές σημείωσε ότι τίποτα δεν αποκλείεται, ωστόσο δεν είναι αυτός ο σκοπός δημιουργίας της κίνησης.

Συμμετέχω κι εγώ στη δημοτική κίνηση «ΕΔΩ» σημείωσε στο naxostimes και ο Κώστας Απιδόπουλος π. διοικητής του νοσοκομείου Νάξου. Όπως μας είπε, οι ιδρυτές της κίνησης ήδη επεξεργάζονται κάποια θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα είμαστε χρήσιμοι» τόνισε.

Σε βίντεο που δημοσιοποίησαν συμμετέχοντες στην κίνηση αναφέρουν:

«Η Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Νάξου «ΕΔΩ» είναι μια πολιτική οργάνωση. Μέσα στους στόχους μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής εκείνων που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Νάξο, η προάσπιση των δικαιωμάτων των τοπικών κοινωνιών και η διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών που επιτρέπουν την άνθιση του πολιτισμού.
Η ομάδα είναι ανεξάρτητη από κάθε είδους ιδιωτικό, κομματικό και επιχειρηματικό συμφέρον και διαφυλάσσει την ανεξαρτησία της ευλαβικά. Οι δράσεις μας οργανώνονται βάσει των δυνατοτήτων μας και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων θεματικές online συζητήσεις».

Τι είναι η κίνηση «ΕΔΩ»

Η Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Νάξου «ΕΔΩ» είναι μια πολιτική οργάνωση. Όπως αναφέρουν οι ιδρυτές μέσα στους στόχους της είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής εκείνων που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Νάξο, η προάσπιση των δικαιωμάτων των τοπικών κοινωνιών και η διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών που επιτρέπουν την άνθιση του πολιτισμού. Η ομάδα είναι ανεξάρτητη από κάθε είδους ιδιωτικό, κομματικό και επιχειρηματικό συμφέρον και διαφυλάσσει την ανεξαρτησία της ευλαβικά.

Θα λάβει μέρος στις τοπικές εκλογές;

Όπως αναφέρουν οι ιδρυτές της στόχος της κίνησης είναι να γίνει πράξη το πολιτικό της πρόγραμμα. Η θεσμική εκπροσώπηση της κίνησης δεν είναι αυτοσκοπός. Αδιαπραγμάτευτος σκοπός της είναι η αυτοδιοίκηση στην ουσία της και όχι η συμμετοχή με μηχανισμούς εξουσίας σε τοπικό επίπεδο. Η κίνηση θα κατεβεί σε εκλογές και θα πάρει την εξουσία στη Νάξο μόνο όταν κάτι τέτοιο θεωρηθεί αναγκαίο από τα μέλη της ως ένα συμφωνημένο μέσο εκπλήρωσης των στόχων της.

Η αδέσμευτη κίνηση πολιτών Νάξου «ΕΔΩ» δημιουργήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και τρία χρόνια αργότερα στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 δημοσίευσε τους σκοπούς, τους όρους και τις προϋποθέσεις για να συμμετέχει οποιοσδήποτε πολίτης σε αυτήν.

Όπως αναφέρει:

Η Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Νάξου «ΕΔΩ» είναι μια πολιτική οργάνωση.

Οι σκοποί συγκρότησης της κίνησης «ΕΔΩ» είναι:

α) η βελτίωση της ποιότητας ζωής εκείνων που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Νάξο και η προάσπιση των δικαιωμάτων των τοπικών κοινωνιών,
β) η διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών που επιτρέπουν την άνθιση του πολιτισμού,
γ) η προάσπιση των δημόσιων αγαθών και η προστασία του ίδιου του τόπου και του τοπίου από τις πολιτικές που στρέφονται εναντίον της κοινωνίας των ανθρώπων της Νάξου,
δ) η επίτευξη ουσιαστικής αυτοδιοίκησης της Νάξου απαλλαγμένης από οικονομικά και κομματικά συμφέροντα,
ε) η αναστροφή της πορείας της κοινωνίας από τον ατομισμό στη συλλογική διαμόρφωση της ισορροπίας του μέτρου,
ζ) η προάσπιση της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων του τόπου και
η) η οργάνωση ενός πολιτικού προγράμματος με στόχο την αυτάρκεια των βασικών αγαθών μέσω ενός πλουραλιστικού παραγωγικού δικτύου που εδραιώνεται ως απάντηση στην αυτιστικά μονοθεματική οικονομία και τον εκφασισμό της κοινωνίας.

Τα μέσα που χρησιμοποιεί η κίνηση για την επίτευξη των σκοπών της αποφασίζονται από τα ίδια τα μέλη της με αναζήτηση κάθε φορά του ομόφωνου των αποφάσεων.

Αδιαπραγμάτευτη αρχή αποτελεί το ότι κανένα μέσο επίτευξης των παραπάνω στόχων δεν μπορεί να είναι σημαντικότερο των ίδιων των στόχων.

Η κίνηση «ΕΔΩ» είναι ανεξάρτητη κάθε ιδιωτικού και κομματικού συμφέροντος και διαφυλάσσει ευλαβικά τον αδέσμευτο χαρακτήρα της.

Η κίνηση δρα βάσει των δυνατοτήτων της, δηλαδή βάσει του χρόνου που αφιερώνουν τα μέλη της για την επίτευξη των σκοπών της.

Η κίνηση διαβουλεύεται με την κοινωνία μόνον για θέματα που πηγάζουν από τις ανάγκες της ίδιας της κοινωνίας και δεν ακολουθεί την μικροπολιτική επικαιρότητα.

Η συμπόρευση με την Κίνηση «ΕΔΩ», δεσμεύει εκείνους που συμμετέχουν στα παρακάτω:

1. Σεβασμός στις απόψεις, στην ελευθερία έκφρασης ιδεών και στην προσωπικότητα των μελών της κίνησης όπως και όλων των πολιτών.
2. Προστασία του ανεξάρτητου χαρακτήρα της κίνησης από οικονομικά, ιδιωτικά και κομματικά συμφέροντα.
3. Συνεχείς πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του πολιτικού προγράμματος της κίνησης ως κυρίαρχο μέσα στην τοπική κοινωνία.

Οι σχέση της κίνησης με τοπικές συλλογικότητες, πολιτικά κόμματα και δημοτικές παρατάξεις είναι απλή και ουσιαστική:

Η κίνηση «ΕΔΩ», στο στάδιο συνδιαμόρφωσης των πολιτικών που απαντούν στις ανάγκες της κοινωνίας, συνομιλεί και ενημερώνεται μόνο με φυσικά πρόσωπα από οποιονδήποτε πολιτικό και πολιτιστικό χώρο. Στο χρονικό στάδιο της υλοποίησης των πολιτικών και προτάσεων και μόνον σε αυτό, η κίνηση συνομιλεί ανοιχτά με όλες τις συλλογικότητες που κρίνει ότι λειτουργούν ως μέσο επίτευξης των στόχων της.

Η κίνηση «ΕΔΩ» σε καμία περίπτωση δεν διαπραγματεύεται τις αρχές της με καμία άλλη συλλογικότητα ή πρόσωπο, ούτε παζαρεύει με κανέναν υποσύνολα των πολιτικών της προτάσεων.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είτε τοπικά είτε όχι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την κίνηση ως μέσο ενημέρωσης της κοινωνίας για τις θέσεις της κίνησης αλλά η έκθεση στα μέσα των εκπροσώπων της γίνεται μόνον μετά από συνεννόηση με την κίνηση.

Τέλος, η κίνηση δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σταδιακά σε συνέλευση εσωτερικής οργάνωσης καταστατικού που θα συμβαδίζει με τις αρχές της και θα καθορίσει σαφώς τους κανόνες πολιτικής συνδιαμόρφωσης ανάμεσα στα μέλη της, όπως και τα γραμματειακά της όργανα.

(Visited 1.216 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*