«Παιδιά ενός κατώτερου Θεού» οι μαθητές της ορεινής Νάξου: Το Υπουργείο Παιδείας «καταδικάζει» το μέλλον τους

Newsroom
08/09/2020 12:32
 
 
 

Σωρεία αρνητικών συνεπειών για το ΓΕΛ Τραγαίας, το ΕΠΑΛ Νάξου στο Φιλώτι και το Γυμνάσιο Τραγαίας επιφέρουν αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, με τους μαθητές των προαναφερόμενων σχολείων να είναι αυτοί «που πληρώνουν το μάρμαρο».

Πιο συγκεκριμένα, η κατάταξη των τριών σχολείων της Β/θμιας Εκπαίδευσης της ημιορεινής Νάξου στην κατηγορία Ζ’ (από την κατηγορία Η’ που ήταν μέχρι πρότινος), σύμφωνα με την μοριοδότηση που αποφάσισε το αρμόδιο Υπουργείο, καθώς και οι Υπουργικές Αποφάσεις που καθορίζουν τις προϋποθέσεις λειτουργίας Ομάδων Προσανατολισμού και Τμημάτων Επιλογής στα ΓΕΛ και Ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ οδηγούν αναπόφευκτα στην μη έγκριση πολλών Ολιγομελών Τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού στα ΓΕΛ Τομέων και Ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες που φοιτούν σε αυτά τα σχολεία έχουν πλέον εξαιρετικά περιορισμένες επιλογές:

Οι απόφοιτοι Γυμνασίου της Ορεινής Νάξου που επιθυμούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο Γενικό Λύκειο θα πρέπει είτε να αλλάξουν Ομάδες Προσανατολισμού είτε να φοιτήσουν στο άλλο ΓΕΛ της Χώρας Νάξου (που βρίσκεται σε απόσταση μέχρι και 60χλμ. ορεινού, δύσβατου, επαρχιακού δικτύου από τα πιο απομακρυσμένα χωριά της Ορεινής Νάξου) , με χρόνο διαδρομής με το λεωφορείο περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά. Από την άλλη, όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν την φοίτησή τους στο ΕΠΑΛ στους μη εγκρινόμενους Τομείς και Ειδικότητες, θα πρέπει να αλλάξουν Τομέα και Ειδικότητα ή να φύγουν από την Νάξο!

Μακροπρόθεσμα, το «φευγιό» της νεολαίας από την ορεινή Νάξο θα οδηγήσει στην περαιτέρω εγκατάλειψη και ερήμωση των ορεινών χωριών της, καθώς τα παιδιά ή και ολόκληρες οι οικογένειές τους, θα αναγκαστούν να μετοικήσουν στη Χώρα ή και να εγκαταλείψουν το νησί.

Όλα αυτά αναφέρονται στο υπόμνημα των τριών διευθυντών των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημιορεινής Νάξου προς το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, οι οποίοι βασιζόμενοι στην ανιδιοτελή αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τους μαθητές και το νησί, προτείνουν την επαναφορά των τριών σχολικών μονάδων της ημιορεινής Νάξου τουλάχιστον στην κατηγορία Η’, στην οποία ανήκαν και πριν, προκειμένου οι μαθητές των απομακρυσμένων χωριών της ορεινής Νάξου να τύχουν ίσων ευκαιριών με κατοίκους άλλων περιοχών.

Αναλυτικά, το Υπόμνημα έχει ως εξής:

«Με την απόφαση υπ. Αριθμ. 133529/ΦΔ4/11-0-2018 το Υπουργείο Παιδείας μοριοδότησε εκ νέου τις σχολικές μονάδες όλης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης, τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημιορεινής Νάξου, ΓΕΛ Τραγαίας, ΕΠΑΛ Νάξου (Φιλώτι) και Γυμνάσιο Τραγαίας, κατατάχθηκαν στην κατηγορία Ζ’, ενώ μέχρι τότε κατατάσσονταν στην κατηγορία Η’.

Επιπλέον, με Υπουργικές Αποφάσεις καθορίζονται οι προϋποθέσεις λειτουργίας Ομάδων Προσανατολισμού και Τμημάτων Επιλογής στα ΓΕΛ και Ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, σύμφωνα με τις οποίες για να εγκριθεί Ολιγομελές Τμήμα σε νησιωτική περιοχή, θα πρέπει η σχολική μονάδα να είναι πλέον κατηγορίας Η’-ΙΓ’, παράμετρος η οποία δεν υπήρχε στις προηγούμενες σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας.

Ο συνδυασμός των προαναφερθέντων διατάξεων οδηγεί αναπόφευκτα στη μη έγκριση πολλών Ολιγομελών Τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού στα ΓΕΛ Τομέων και Ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ.

Το γεγονός αυτό θα υποχρεώσει τους αποφοίτους Γυμνασίου της Ορεινής Νάξου που επιθυμούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο Γενικό Λύκειο να αλλάξουν Ομάδες Προσανατολισμού ή να φοιτήσουν στο άλλο ΓΕΛ του νησιού στη Χώρα της Νάξου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μέχρι και 60χλμ. ορεινού, δύσβατου, επαρχιακού δικτύου από τα πιο απομακρυσμένα χωριά της Ορεινής Νάξου, με χρόνο διαδρομής με το λεωφορείο περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά.

Από την άλλη, θα υποχρεώσει όσους θέλουν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο ΕΠΑΛ στους μη εγκρινόμενους Τομείς και Ειδικότητες, είτε να αλλάξουν Τομέα και Ειδικότητα, είτε να φύγουν εκτός νησιού.

Υπογραμμίζεται ότι στις Σχολικές Μονάδες της Ημιορεινής Νάξου, φοιτούν μαθητές προερχόμενοι από τα χωριά της Ορεινής Νάξου, όπου τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι δυσπρόσιτα, όπως και το Γυμνάσιο Σκαδού, που είναι κατηγορίας ΙΒ’. Η μοριοδότηση αυτών των σχολείων αποδεικνύει το δυσπρόσιτο, την ορεινότητά τους και τη δυσκολία μετακίνησης των μαθητών από τα χωριά αυτά, στα σχολεία της Δ.Ε. που βρίσκονται στο Χαλκί και στο Φιλώτι, στην ημιορεινή Νάξο.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, προτείνουμε την επαναφορά των τριών σχολικών μονάδων της ημιορεινής Νάξου τουλάχιστον στην κατηγορία Η’, στην οποία ανήκαν και πριν, καθώς απέχουν 20 χλμ. ορεινού επαρχιακού δικτύου από την πρωτεύουσα του νησιού τη Χώρα της Νάξου (χρόνος διαδρομής με το λεωφορείο 1 ώρα) και, όπως τονίστηκε και παραπάνω, εξυπηρετούν τους μαθητές των απομακρυσμένων χωριών της ορεινής Νάξου.

Η επαναφορά αυτή κρίνεται ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των συγκεκριμένων σχολείων και γενικότερα για την εκπαίδευση και την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της ορεινής Νάξου, οι οποίοι, λόγω των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης και της απόστασης από την πρωτεύουσα του νησιού, δεν τυγχάνουν ίσων ευκαιριών με κατοίκους άλλων περιοχών.

Η μη επαναφορά της μοριοδότησης των συγκεκριμένων σχολείων θα οδηγήσει σύντομα στη μη λειτουργία τμημάτων ή και ολόκληρων των εν λόγω σχολικών μονάδων στην ημιορεινή Νάξο, στην οικονομική επιβάρυνση των μαθητών και των οικογενειών τους και επακόλουθα στην περαιτέρω εγκατάλειψη και ερήμωση των ορεινών χωριών της Νάξου, καθώς τα παιδιά ή και ολόκληρες οι οικογένειές τους θα αναγκαστούν να μετοικήσουν στη Χώρα ή και να εγκαταλείψουν το νησί.

Ευελπιστούμε να εισακουστεί και να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας, το οποίο πηγάζει από την ανιδιοτελή αγάπη και το ενδιαφέρον μας για τους μαθητές και το νησί μας.

(Visited 1.477 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*