Ο Νίκος Συρμαλένιος απαντά στους σμυριδεργάτες της Νάξου: «Ο δρόμος δυστυχώς είναι ακόμα μακρύς…»

smyridergates 3 1
Newsroom
03/09/2020 12:18
 
 
 

Απαντητική επιστολή στον Σύνδεσμο Σμυριδεργατών Νάξου έστειλε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, ανταποκρινόμενος, με τη σειρά του, σε επιστολή του Συνδέσμου, με την οποία ζητούνταν η άμεση παρέμβαση του Γιάννη Βρούτση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να μπουν τα ένσημα στους δικαιούχους σμυριδεργάτες με βάση τις καταστάσεις των αρχηγών των ορυχείων και να καταχωρηθούν στο έτος 2019.

Ο κ. Συρμαλένιος, λοιπόν, υπενθύμισε στον Σύνδεσμο ότι ο κ. Βρούτσης γνωρίζει «πολύ καλά το πρόβλημα, τόσο ως Ναξιώτης, όσο και κυρίως ως επί πολλά έτη Υπουργός Εργασίας», γι’ αυτό και σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να μην συναινέσει στην άδικη απόφαση μεταφοράς στατήρας σμύριδας και ενσήμων στο Δημόσιο!

Γι’ αυτό και παροτρύνει τόσο τους σμυριδεργάτες, όσο και όλους τους φορείς της Νάξου να επιλέξουν τον μακρύ δρόμο των κινητοποιήσεων, προκειμένου να υπάρξει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

σμυριδεργάτες κινητοποιήσεις

Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Συρμαλένιου:

Αγαπητέ πρόεδρε και αγαπητοί φίλοι του σωματείου,

Έλαβα την επιστολή σας (30/8/2020) που μας κοινοποιήσατε, με την οποία ζητάτε την άμεση παρέμβαση του κ. Γ. Βρούτση στα αιτήματα σας.

Γνωρίζετε πολύ καλά τόσο την προσωπική μου, όσο και τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στα αιτήματα σας, αλλά και στο συνολικό θέμα της σμύριδας.

Καταρχήν θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ο Γ. Βρούτσης δεν είναι απλά ένας βουλευτής, ούτε μόνο συντοπίτης, αλλά προβεβλημένος υπουργός της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ. Κατά συνέπεια γνωρίζει πολύ καλά το πρόβλημα, τόσο ως Ναξιώτης, όσο και κυρίως ως επί πολλά έτη υπουργός εργασίας.

Γνωρίζει βεβαίως καλλίτερα ότι για να αντιμετωπίσει το αίτημα σας, θα έπρεπε να μην έχει συναινέσει με την ψήφο του και την έγκριση του στο άρθρο 98 του ν. 4685/2020 του ΥΠΕΝ, που συνυπέγραψε και με τα δυο του χέρια. Και βεβαίως να υπενθυμίσω ότι στη σχετική συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, έμεινα μόνος από τους βουλευτές των Κυκλάδων να προβάλλω την αντίθεση μου στο άρθρο 98.

Κατά συνέπεια μακάρι να αποδεχθεί έστω και εκ των υστέρων η κυβέρνηση και ο Γ. Βρούτσης τα αιτήματα σας, με πρώτο βεβαίως να μπουν τα ένσημα στους δικαιούχους σμυριδεργάτες με βάση τις καταστάσεις των αρχηγών των ορυχείων και να καταχωρηθούν στο έτος 2019, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι πρώτη προϋπόθεση είναι η άμεση τροποποίηση του άρθρου 98 με νέα νομοθετική ρύθμιση.

Κατά συνέπεια, καλή είναι η απεύθυνση στον υπουργό και συντοπίτη, αλλά καλλίτερος και πιο αποτελεσματικός ο συνεχής αγώνας και οι κινητοποιήσεις των σμυριδεργατών και όλων των φορέων της Νάξου για τη δικαίωση των αιτημάτων σας. Ο δρόμος δυστυχώς είναι ακόμα μακρύς!!!

Νίκος Συρμαλένιος, Βουλευτής Κυκλάδων
Υ.Γ. Σας καταθέτω συνημμένο το άρθρο 98/ ν. 4685/2020

Άρθρο 98, νόμος 4685/2020
Ασφάλιση εργατών Σμύριδας

1. Κατά παρέκκλιση κάθε κείμενης διάταξης και αποκλειστικά για το έτος 2019, το σμυριδεργατικό δικαίωμα και οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές, καταβάλλονται, χωρίς την καταβολή πρόσθετων τελών ή προσαυξήσεων, αποκλειστικά για εργασίες διαλογής της ήδη εξορυγμένης σμύριδας, η οποία παραδόθηκε κατόπιν διαλογής έως 31.12.2019 στις αποθήκες του Δημοσίου, στο Καμπί Απειράνθου Νάξου, σύμφωνα και με τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΒΟ/59678/84/4.7.2019 κοινή υπουργική απόφαση (Β 2778) σε βάρος του προϋπολογισμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΑΛΕ 22910601005 «Πιστώσεις για δαπάνες λειτουργίας και εκμετάλλευσης αλυκών από το Δημόσιο, καθώς και γενικές δαπάνες λειτουργίας των σμυριδορυχείων Νάξου» του Ε.Φ. 1031-204-0000000), εντός του οικονομικού έτους 2020, ως προς τον καθορισμό της μέγιστης ποσότητας ανά ποιότητα και περιοχή της παραλαμβανόμενης σμύριδας.

2. Για την εν λόγω δαπάνη και κατά παρέκκλιση κάθε κείμενης διάταξης λογίζεται ως νόμιμη και κανονική η ανάληψη υποχρέωσης, καθώς και η πληρωμή με Χρηματικό Ένταλμα Προπληρωμής, εντός του οικονομικού έτους 2020 δαπάνης ύψους τριακοσίων ενενήντα εννέα χιλιάδων επτακόσια (399.700,00) ευρώ που αντιστοιχεί στο σμυριδεργατικό δικαίωμα και τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές, αποκλειστικά για εργασίες διαλογής και παράδοσης εκατόν πενήντα (150) στατήρων σμύριδας Β’ Ποιότητας από έκαστο δικαιούχο σμυριδορύκτη, εγγεγραμμένο στο οικείο μητρώο που τηρείται στο Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων, αποκλειστικά για το έτος 2019. Οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται με αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 96 του Κανονισμού Ασφάλισης π. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ (υπουργική απόφαση 55575/1965, Β’ 816).

(Visited 230 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*