Δύναμη Δημιουργίας: «Να επανέλθει άμεσα σε ζωντανές συνεδριάσεις» το δημοτικό συμβούλιο

Newsroom
29/07/2020 02:43
 
 
 

 

«Κανονικές συνεδριάσεις, όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι βρίσκονται στον ίδιο χώρο με την παρουσία και πολιτών, όπως προβλέπεται από το νόμο» ζητά από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Φώτη Μαυρομάτη η δημοτική παράταξη «Δύναμη Δημιουργίας».

Σε επιστολή που έστειλαν στον κ. Μαυρομάτη οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Βασίλη Βρούτση, ζητούν το δημοτικό συμβούλιο να επανέλθει άμεσα σε ζωντανές συνεδριάσεις, έστω και σε άλλο χώρο, με την παρουσία των δημοσιογράφων και την παράλληλη μετάδοση τους.

«Κάθε άλλη επιλογή περιορίζει την δυνατότητα συμμετοχής και ενημέρωσης των πολιτών» σημειώνουν μεταξύ άλλων και προσθέτουν ότι «δεν μπορεί πια να θεωρείται ο κίνδυνος του κορωνοϊού ως δικαιολογία για τον περιορισμό της ενημέρωσης του πολίτη».

Η επιστολή:

Κατανοούμε απόλυτα την ανάγκη τήρησης των απαραιτήτων μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού. Αυτός είναι και ο λόγος, που αποδεχτήκαμε, χωρίς διαμαρτυρία μέχρι σήμερα, οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνονται με τηλεδιάσκεψη.

Ωστόσο, όπως βλέπουμε γύρω μας, σήμερα, η ζωή έχει επανέλθει σε μεγάλο βαθμό σε κανονικούς ρυθμούς. Την ίδια στιγμή, όλοι είμαστε συνειδητοποιημένοι και προσαρμοσμένοι στα νέα δεδομένα. Η τηλεδιασκέψεις αναμφίβολα είναι ένα μέσο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία της δημοκρατίας και στο Δήμο, όταν όμως χρησιμοποιείται ως ανάγκη ή σε άλλες εξαιρετικές περιπτώσεις. Σε καμία περίπτωση, όμως μία συνεδρίαση μέσω «διαδικτυακών παραθύρων» δεν μπορεί να υποκαταστήσει μόνιμα τις κανονικές συνεδριάσεις, όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι βρίσκονται στον ίδιο χώρο με την παρουσία και πολιτών, όπως προβλέπεται από το Νόμο.

Στοιχείο της διασφάλισης των δημοκρατικών διαδικασιών στην Αυτοδιοίκηση είναι να δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να συμμετέχει ή έστω να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις καθώς και να δίνεται η δυνατότητα κάλυψης αυτών από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, με εξαίρεση την συνεδρίαση για το ΠΕΑΛ Νάξου, όλες οι συνεδριάσεις γίνονται με τη συμμετοχή μόνο των δημοτικών συμβούλων και του Δημάρχου, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην γνωρίζουν ή, σε κάθε περίπτωση, να μην έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν με τη δική τους αντίληψη τι συμβαίνει στις «κλειστές πόρτες» του Δημοτικού Συμβουλίου και ποιες είναι οι θέσεις των παρατάξεων στα επιμέρους θέματα που εισάγονται προς συζήτηση.

Αν θεωρείτε ότι η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου δεν πληροί τις προϋποθέσεις που τάσσονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, στο Δημοτικό Μέγαρο έχουμε τη δυνατότητα να συνεδριάζουμε στο θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα. Επιπλέον, από την έναρξη της τρέχουσας θητείας έχετε δεσμευτεί ότι θα δρομολογήσετε την διαδικασία για την ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων, χωρίς ωστόσο να το έχετε κάνει μέχρι τώρα.

Δεν μπορεί πια να θεωρείται ο κίνδυνος του κορωνοϊού ως δικαιολογία για τον περιορισμό της ενημέρωσης του πολίτη. Ζητούμε, λοιπόν, να επανέλθουμε από την επόμενη κιόλας συνεδρίαση σε ζωντανές συνεδριάσεις, έστω και σε άλλο χώρο, με παράλληλη μετάδοση των συνεδριάσεων, καθώς κάθε άλλη επιλογή περιορίζει την δυνατότητα συμμετοχής και ενημέρωσης των πολιτών.

Νάξος, 28.07.2020

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων «Δύναμη Δημιουργίας»

Βασίλης Βρούτσης, Επικεφαλής
Μανώλης Βάβουλας, Γιάννης Μαράκης, Αντώνης Βασαλάκης, Κατερίνα Φουτάκογλου, Νίκος Νομικός

(Visited 129 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*