Αισιόδοξα τα νέα για τους απειλούμενους γύπες της Νάξου

Άκης Αξαόπουλος
13/07/2020 12:23
 
 
 

 

Μαζί με τη λήξη της καραντίνας έφτασε και η ώρα να μάθουμε πως πήγαν τα ζευγαρώματα των Όρνιων στη Νάξο. Η εργασία πεδίου που διεξήχθη το διήμερο 11-12 Ιουνίου από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία κατέδειξε ότι οι απειλούμενοι γύπες του νησιού τα κατάφεραν εξαιρετικά, αφού σε όλες τις επιβεβαιωμένες θέσεις φωλιάσματος παρατηρήθηκαν μικρά Όρνια να απολαμβάνουν τις φροντίδες των γονιών τους. Εξίσου θετικά ήταν και τα νέα από τη γειτονική Ηρακλειά, με δύο νεοσσούς να μεγαλώνουν κι εκεί.

Ο στοργικός γονιός προστατεύει τον νεοσσό του από τον έντονο πρωινό ήλιο του Ιουνίου

Την καταγραφή της αναπαραγωγικής επιτυχίας των Όρνιων ακολούθησε δύο εβδομάδες αργότερα μία ακόμα πιο σύνθετη διαδικασία: το μαρκάρισμα νεοσσών με δορυφορικούς πομπούς, μεταλλικά δαχτυλίδια και ετικέτες. Οι απαιτήσεις αυτής της εργασίας είναι μεγάλες, με την ερευνητική ομάδα που χρειάστηκε για την ασφαλή (για ανθρώπους και πουλιά) διεκπεραίωση της εργασίας να απαρτίζεται από 7 ειδικά καταρτισμένα άτομα. Δύο αναρριχητές προσέγγισαν τις φωλιές πάνω στις ορθοπλαγιές με την καθοδήγηση ενός ατόμου σε μεγάλη απόσταση με τηλεσκόπιο, ενώ τέσσερα άτομα στη βάση του βράχου της αποικίας ανέμεναν να παραλάβουν τον νεοσσό και να φροντίσουν για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και λιγότερο αγχωτική για το ίδιο το πουλί σήμανσή του. Πράγματι, η ομάδα λειτούργησε άψογα κι έτσι και τα τρία πουλιά δεν έλειψαν περισσότερο από μισή ώρα από τη φωλιά τους.

Η ομάδα δακτυλίωσης και τοποθέτησης πομπών φροντίζει να είναι όλα έτοιμα πριν υποδεχθεί τους νεοσσούς ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος που κρατούνται τα πουλιά

Η τηλεμετρία, η τοποθέτηση δηλαδή πομπών σε πουλιά και η παρακολούθηση των κινήσεών τους, αποτελεί εξαιρετικά κρίσιμη δράση για την καταγραφή των περιοχών αναπαραγωγής, τροφοληψίας και κούρνιας των Όρνιων, καθώς και των διαδρομών που ακολουθούν. Η χωρική αυτή πληροφορία αξιοποιείται στη συνέχεια για να προσδιοριστούν οι πλέον κρίσιμες θέσεις για την επιβίωση των πληθυσμών των γυπών και να αποτελέσει εργαλείο σχεδιασμού για τη χωροθέτηση αναπτυξιακών έργων που επηρεάζουν τους πληθυσμούς τους, όπως η εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Δύο γενιές παρατηρητών πουλιών από τη δυναμική Ομάδα Παρατηρητών Πουλιών Νάξου επί τω έργω

Οι δράσεις μελέτης και προστασίας του πληθυσμού των γυπών στη Νάξο και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα υλοποιούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE-IP 4 NATURA. Η Ομάδα του Προγράμματος περιμένει με ανυπομονησία τις πρώτες πτήσεις των νεοσσών, που σε βάθος χρόνου θα μας δώσουν σημαντικές πληροφορίες για τη συμπεριφορά των Όρνιων σε αυτή τη σχετικά απομονωμένη αποικία της νησιωτικής Ελλάδας. Η αποικία Νάξου – Ηρακλειάς είναι η μοναδική (πλην Κρήτης) αποικία γυπών του ελληνικού νησιωτικού χώρου και οι αυξητικές πληθυσμιακές τάσεις που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια αποτελούν μία αχτίδα φωτός στη συνολικά πτωτική πορεία που εμφανίζει το είδος στη χώρα μας, λόγω των σοβαρών πιέσεων που αντιμετωπίζει.

Η προετοιμασία του αναρριχητικού κλιμακίου είναι επίσης σχολαστική

Εκτός από τα στελέχη και τους συνεργάτες της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους δυναμικούς εθελοντές της Ομάδας Παρατηρητών Πουλιών Νάξου, τους εξαιρετικούς αναρριχητές και φίλους των πουλιών Ιπποκράτη και Γιάννη για την «εκ των ουκ άνευ» συμβολή τους, καθώς και τον Νικόλα, μαθητή της Β’ Λυκείου από το Φιλώτι, που παρακολουθεί σχεδόν καθημερινά την ανάπτυξη του νεαρού Όρνιου κοντά στο χωριό του και έχει αναλάβει προσωπικά την προστασία του.

Ο νεοσσός μεταφέρεται από τους αναρριχητές στην ειδική τσάντα μεταφοράς
Η ομάδα εργασίας σήμανσης των Όρνιων με τα χαμόγελα της επιτυχίας

 

(Visited 385 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*