Επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: «Τα μέτρα στήριξης έρεπε να έχουν ληφθεί χτες» (video)

Newsroom
12/07/2020 03:51
 
 
 

 

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την διαχείριση των επιπτώσεων στην οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού, κατά την επίσκεψη του στο δημαρχείο Νάξου στο πλαίσιο της περιοδείας του στο νησί την Παρασκευή.

Όπως ανέφερε «η κυβέρνηση μεγιστοποιεί την ύφεση με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη κρίση της πανδημίας».

«Στον τουρισμό υπήρχαν πολλά σκαμπανεβάσματα. Πολλά μπρος – πίσω, πολλές καθυστερήσεις. Υγειονομικά πρωτόκολλα που καθυστέρησαν. Διάφορα ευτράπελα με λίστες με νησιά πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Ευτυχώς η κυβέρνηση τα πήρε πίσω. Τελευταία, με τα δωμάτια καραντίνας σε μικρές μονάδες. Ευτυχώς κι αυτό το πήρε πίσω. Όμως δημιουργείται ένα αρνητικό κλίμα» ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι είναι πλέον «μεγάλο πρόβλημα ότι δεν διεκδικήσαμε το τεστ να γίνεται στους τουρίστες πριν έρθουν στην χώρα μας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι όλα αυτά οδηγούν σε δυσοίωνες προοπτικές αφού στην καλύτερη εκδοχή θα έχουμε μια τουριστική κίνηση που θα είναι στο 15-20% της περσινής τουριστικής κίνησης.

«Ίσως για την Νάξο τα νούμερα αυτά να είναι λίγο καλύτερα γιατί έχετε και εσωτερικό τουρισμό. Όμως οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ευχολόγια» είπε.

«Τα μέτρα στήριξης έρεπε να έχουν ληφθεί χτες»

Τα μέτρα στήριξης θα έπρεπε να ληφθούν όπως τόνισε «χθες όχι σήμερα» και τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στηρίζουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, επανέλαβε πως χρειάζονται μέτρα στήριξης της εργασίας και όχι αναστολής της, καθώς και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

«Κι αν δεν έρθουν αυτά τα μέτρα έγκαιρα και βλέπω ότι δεν έρχονται έγκαιρα φοβάμαι ότι η ύφεση φέτος θα είναι τρομακτική» σημείωσε, τονίζοντας πως «η ύφεση δεν είναι ένας αριθμός. Είδαμε και βιώσαμε στην κρίση τι σήμαινε το 9%. Αν φέτος είναι πάνω από 10%, αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες καταστήματα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν και χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά».

«Μέσα σε 5 μήνες κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα κατακτήσαμε με πολύ μεγάλες δυσκολίες σε 5 ολόκληρα χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Νάξου και μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανό.

Αλέξης Τσίπρας: Το μεταφορικό ισοδύναμο «να ακουμπήσει» και κάθε Έλληνα πολίτη

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επέμεινε στη σημασία να διατηρηθεί το μεταφορικό ισοδύναμο, «ένα μέτρο που στόχο είχε να άρει την αδικία ανάμεσα στο νησιώτη και τον κάτοικο της ηπειρωτικής χώρας. Ένα μέτρο που η σημερινή κυβέρνηση δεν το στηρίζει».
Όπως είπε δεν θα πρέπει μόνο να διατηρηθεί το μέτρο αλλά θα πρέπει να επεκταθεί στις επιχειρήσεις, τα εμπορεύματα και τα καύσιμα και τώρα στην περίοδο της κρίσης «να ακουμπήσει» και κάθε Έλληνα πολίτη που θέλει να επισκεφτεί τα νησιά κι έτσι να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός.

Λιανός: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε στηρίξει αποτελεσματικά τη νησιωτική Ελλάδα

Λίγο νωρίτερα, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός έθεσε στον Αλέξη Τσίπρα θέματα και προβλήματα του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τονίζοντας ότι ο δήμος έχει ανάγκη από αναβάθμιση των υποδομών αλλά και τη στήριξη της νησιωτικότητας.

Ο κ. Λιανός αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε στηρίξει αποτελεσματικά τη νησιωτική Ελλάδα.

Υπογράμμισε επίσης την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων λόγω τόσο του γεγονότος ότι αποτελείται από πέντε νησιά όσο και λόγω της πληθυσμιακής διαφοράς που παρατηρείται ανάλογα την εποχή λόγω του τουρισμού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων «Μαζί Αλλάζουμε» Λεονάρδος Χατζηανδρέου και «Δύναμη Δημιουργίας» Βασίλης Βρούτσης. Παρών ήταν και ο έπαρχος Νάξου Γιάννης Μαργαρίτης καθώς και αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο κ. Λιανός δώρισε στον Αλέξη Τσίπρα ένα μαρμάρινο κυκλαδίτικο ειδώλιο φιλοτεχνημένο από Ναξιώτη μαρμαρογλύπτη καθώς και ένα βιβλίο για τη Νάξο.

Στη συνέχεια ακολούθησε κλειστή σύσκεψη στην οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Πρωτύτερα, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τα γραφεία των εργαζομένων στο δήμο και είχε συνομιλίες και επαφές μαζί τους.

 

(Visited 483 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*