Ο Αλέξης Τσίπρας στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ Νάξου: «Εδώ εσείς φυλάτε Θερμοπύλες» (video+φώτος)

Newsroom
11/07/2020 03:22
 
 
 

 

Τις εγκαταστάσεις της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου επισκέφτηκε μεταξύ άλλων ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Νάξο την Παρασκευή 10 Ιουλίου.

Στο Συνεταιρισμό τον υποδέχτηκαν ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δημήτρης Καπούνης και το διοικητικό συμβούλιο που τον ξενάγησαν στο πρότυπο Γεωπονικό Κέντρο, στο Κτηνιατρείο, στο Τμήμα Εμπορίας Ζωοτροφών και στο συσκευαστήριο πατάτας για τη λειτουργία και τις δραστηριότητες των οποίων ενημερώθηκε αναλυτικά.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συνομίλησε με τους εργαζομένους της ΕΑΣ ενώ στη συνέχεια στα γραφεία του Συνεταιρισμού ακολούθησε αναλυτική συζήτηση για τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα στη Νάξο, το μεγάλο «στοίχημα» του νέου (μέσω Προγράμματος) Τυροκομείου που επιθυμεί να κατασκευάσει η Ε.Α.Σ., την ανάγκη ένταξης και των αγροτοκτηνοτρόφων σε κάποιον από τους ΚΑΔ των ενισχύσεων για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα που τους έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, τη δημιουργία Τυροκομείου στην ορεινή Νάξο από την «Ένωση» για την παρασκευή του (κατοχυρωμένου ως Π.Ο.Π. προϊόντος πλέον) «Αρσενικού» Νάξου και για την προσπάθεια της Ε.Α.Σ. Νάξου για κατοχύρωση ως προϊόντος Π.Ο.Π. των αμνοεριφίων της Νάξου και της Αμοργού.

«Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης για τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους»

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι, «σημαντικές δυσκολίες» όπως υπογράμμισε που στο μεγάλο τους μέρος ξεκίνησαν και πριν από τον κορωνοϊό.

«Η χρονιά φέτος ήταν εξαιρετικά αρνητική και πριν τον κορωνοϊό. Όμως μετά την πανδημία νομίζω ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης για τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους και κατ’ επέκταση και για τους συνεταιρισμούς. Γι αυτό και από την αρχή προτείναμε μια εμπροσθοβαρή ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, οριζόντια» ανέφερε χαρακτηριστικά και παρουσίασε στην συνέχεια τους πυλώνες του προγράμματος Μένουμε Όρθιοι στο σκέλος του πρωτογενούς τομέα.
Μη επιστρεπτέα ενίσχυση, πρόσβαση σε δανεισμό με διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και ειδικά για τους κτηνοτρόφους έκτακτη ενίσχυση με 80 εκατομμύρια ευρώ για να ξεπεράσουν αυτή την κρίση όπως ανέφερε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση που τους τελευταίους μήνες καθυστερεί τις διαδικασίες ενίσχυσης μέσα από το μεταφορικό ισοδύναμο.

«Τους τελευταίους 6 μήνες βλέπουμε να υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και η κυβέρνηση να μην προωθεί την αποπληρωμή για το μεταφορικό ισοδύναμο. Το τρέχον έτος δεν έχει ανοίξει καν η πλατφόρμα προκειμένου να ενταχθούν οι επιχειρήσεις. Αυτό πιστεύω ότι είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος, μεγάλο πρόβλημα, να μην αντιλαμβάνεται την ανάγκη μιας ειδικής μεταχείρισης απέναντι στους παραγωγούς των νησιών. Να μην αντιλαμβάνονται δηλαδή την έννοια της νησιωτικότητας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην νέα ΚΑΠ που προβλέπει λιγότερους πόρους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «οι Έλληνες παραγωγοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι γιατί θα πρέπει να δοθεί μια μάχη ώστε τα όποια πακέτα στήριξης να συνδεθούν τουλάχιστον με το κριτήριο της νησιωτικότητας. Οι παραγωγοί μας πρέπει να έχουν μεγαλύτερες ενισχύσεις για να ανταπεξέλθουν» τόνισε.

«Συμβάλετε πολύ σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας»

Ο Αλέξης Τσίπρας που προηγουμένως είχε περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού της Νάξου σημείωσε ότι είναι σημαντικό που αυτή η συνεταιριστική οργάνωση στέκεται στο πλευρό των αγροτών από το 1926 και αριθμεί χιλιάδες μέλη.

«Εδώ εσείς φυλάτε Θερμοπύλες. Και πρέπει να δούμε πως θα κάνουμε καλύτερη την δική σας τη ζωή γιατί συμβάλετε πολύ σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας. Είναι πολύ σημαντική προσπάθειά σας και πρέπει να ενισχυθείτε» είπε και σημείωσε ότι η Νάξος έχει κι άλλη μια σημαντική ιδιαιτερότητα.
Είναι ένα νησί που εκτός από την φυσική ομορφιά είναι και ιδιαίτερα γόνιμος τόπος με ποιοτικά προϊόντα. «Είναι ένα νησί που δεν έχει στηριχθεί στον τουρισμό ως μονοκαλλιέργεια αλλά έχει και πρωτογενή τομέα. Κι αυτό είναι πολύ κρίσιμο όχι μόνο για την Νάξο αλλά για το μοντέλο της οικονομίας στην χώρα μας, που δεν μπορεί να στηρίζεται μονάχα στον τουρισμό και πρέπει να στηρίξουμε την πρωτογενή παραγωγή. Και πρέπει επιπλέον να στηρίξουμε το αξιόλογο συνεταιριστικό μοντέλο που έχετε εσείς εδώ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης κατέθεσε στον κ. Τσίπρα υπόμνημα με το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν το Συνεταιρισμό και ζητούν λύσεις.

Το Υπόμνημα (αποκλειστικά από το www.naxostimes.gr):

Να σημειωθεί ότι τον Αλέξη Τσίπρα συνόδευαν μεταξύ άλλων, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, ο βουλευτής Νάξος Συρμαλένιος και ο π. βουλευτής Νίκος Μανιός.

 

 

 

 

(Visited 556 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*