Η Νάξος πενθεί τον Αναστάσιο Ναυπλιώτη – Καλό ταξίδι Δάσκαλε

Newsroom
09/07/2020 6:59
  •  
  •  
  •  

 

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί ο αγαπημένος καθηγητής Αναστάσιος Ναυπλιώτης.

Ο Φιλόλογος που δίπλα του μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν εκατοντάδες μαθητές της Νάξου άφησε σήμερα το πρωί την τελευταία του πνοή στα 96 του χρόνια.

Ο Αναστάσιος Ιακ. Ναυπλιώτης γεννήθηκε στην πόλη της Νάξου το 1924, όπου και μεγάλωσε σε οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον παραδοσιακό, γεμάτο ιστορικές μνήμες και θρησκευτική ευλάβεια. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Χώρας Νάξου μεσούσης της ιταλογερμανικής Κατοχής κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, που οργανώθηκε από το Στρατιωτικό Τμήμα Νάξου.

Έλαβε πτυχίο Καθηγητή Φιλολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε ως ιδιωτικός εκπαιδευτικός στην Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών Νάξου, από το 1950 και από το 1954 στα Δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια των Χώρας Νάξου, Πάρου, Αμοργού, Σύρου, Τραγαίας Νάξου και Αθηνών. Ως Λυκειάρχης του Λυκείου Χώρας Νάξου υπέβαλε την παραίτησή του, το έτος 1984 και εσυνταξιοδοτήθη.

Εκτός του διδακτικού του έργου ασχολήθηκε και με τη μελέτη διαφόρων θεμάτων φιλολογικού περιεχομένου, τοπικού κυρίως ενδιαφέροντος, και εδημοσίευσε πολλά άρθρα, χρονογραφήματα και μελέτες σε κυκλαδικές εφημερίδες και περιοδικά. Εξέδωσε τα βιβλία: «Η λατρεία της Ζωοδόχου Πηγής και το ιερόν ύδωρ» (Αθήνα, 1997) και «Η μάχη και απελευθέρωση της Νάξου, 13-15 Οκτωβρίου 1944» (Αθήνα, 2004).

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 10 Ιουλίου στις 5:00 το απόγευμα στη Μητρόπολη Νάξου.

Καλό ταξίδι Δάσκαλε…

(Visited 2,566 times, 1 visits today)