Ντροπή! Πεταμένες μάσκες παντού σε δρόμους της Νάξου (φώτος)

μάσκες
Newsroom
09/07/2020 03:03
 
 
 

 

Μόνο «απαράδεκτη» μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την ασυνειδησία ορισμένων που πετούν ανεξέλεγκτα τις μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό, σε δρόμους, πάρκινγκ πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους αδιαφορώντας για τις συνέπειες, χωρίς κανένα σεβασμό στο συνάνθρωπο και το περιβάλλον.

Το φαινόμενο εντοπίζεται και στη Νάξο (όπως μαρτυρούν και οι εικόνες) και με μια μικρή βόλτα στην πόλη μπορεί να το διαπιστώσει οποιοσδήποτε. Μάσκες πεταμένες παντού αφού κάποιοι, επιλέγουν να τις απορρίπτουν στους δρόμους αντί για τους κάδους σκουπιδιών.

 

Με το να πετάει κάποιος ανεξέλεγκτα ατομικά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο μετάδοσής του και ίσως αυτή η πράξη να οδηγήσει σε νέες εστίες του ιού.

Υπάρχουν οδηγίες τι κάνουμε με τις μάσκες και τα γάντια μιας χρήσης για να μην προκαλέσουμε μόλυνση σε άνθρωπο -ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στην καθαριότητα- και στο περιβάλλον που οφείλουμε να σεβόμαστε.

μάσκες

Πρόκειται για απλά βήματα, τα οποία όμως έχουν κρίσιμο ρόλο στην αποτελεσματικότερη προστασία πολιτών αλλά και εργαζομένων στην καθαριότητα, τη διαλογή και την ανακύκλωση.

μάσκες

Άλλωστε είναι γεγονός ότι το φαινόμενο της χρήσης μέσων πρόληψης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού (μάσκες, γάντια κ.λπ.), τα οποία ως μιας χρήσης αντικείμενα, απορρίπτονται καθημερινά, αλλάζουν την εικόνα και τη σύσταση των αστικών αποβλήτων.

Οδηγίες

Με έναν πρωτόγνωρο τρόπο θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων την Πέμπτη 9 Ιουλίου.

Ειδικότερα, για νοικοκυριά χωρίς κρούσμα covid-19:

– Γάντια, μάσκες και μαντηλάκια μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται γι΄ αυτό δεν τα πετάμε στον μπλε κάδο.
– Επίσης, γάντια, μάσκες, μαντηλάκια μιας χρήσης και άλλα μολυσμένα απόβλητα τα συλλέγουμε σε σακούλες απορριμμάτων, τις οποίες κλείνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.
– Πετάμε αυτές τις σακούλες μόνον στον πράσινο ή γκρι κάδο (ανάλογα με τον Δήμο) και μετά κλείνουμε καλά το καπάκι του κάδου.
– Δεν πετάμε ποτέ στις αποχετεύσεις γάντια, μάσκες και μαντηλάκια.
– Δεν αφήνουμε τις σακούλες έξω από τους κάδους. Αν ο κάδος έχει γεμίσει βρίσκουμε κάποιον παρακείμενο.
– Δεν βγάζουμε ογκώδη αντικείμενα (π.χ. έπιπλα, στρώματα), κλαδέματα, απόβλητα κατασκευών, εκσκαφών και κατεδαφίσεων στους δρόμους ή έξω από τους κάδους. Πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με τον Δήμο για την παραλαβή τους.

Με έναν πρωτόγνωρο τρόπο θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων την Πέμπτη 9 Ιουλίου.

Για νοικοκυριά με κρούσμα covid-19:

– Ισχύει η προαναφερόμενη οδηγία, ότι τα γάντια, οι μάσκες και τα μαντηλάκια μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται.
– Πετάμε τα αναλώσιμα των ασθενών σε ξεχωριστή σακούλα και εντός κλειστού δοχείου και όχι στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
– Τοποθετούμε τη σακούλα καλά κλεισμένη, σε δεύτερη σακούλα απορριμμάτων την οποία κλείνουμε το ίδιο σφιχτά.
– Δεν γεμίζουμε υπερβολικά τη δεύτερη σακούλα και δεν συμπιέζουμε τα απόβλητα με τα χέρια μας για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτών.
– Χρησιμοποιούμε γάντια σε όλη την παραπάνω διαδικασία.

μάσκες

(Visited 588 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*