Η Απείρανθος τίμησε το Μανώλη Γλέζο – Αποκαλυπτήρια μαρμάρινης πλακέτας (video+φώτος)

Άκης Αξαόπουλος
05/07/2020 15:18
 
 
 

 

Σε κλίμα ιδιαίτερης συναισθηματικής φόρτισης τελέστηκε σήμερα μνημόσυνο στον Μανώλη Γλέζο στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Απείρανθο Νάξου, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών μηνών από την ημέρα του θανάτου, του αείμνηστου ήρωα.

Παράλληλα έγιναν και τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλακέτας που με απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και της Κοινότητας Απειράνθου κοσμεί πλέον την είσοδο στην Παναγία την Απεραθίτισσα.

Η μαρμάρινη πλακέτα έχει τοποθετηθεί ως ένδειξη τιμής, στον άνθρωπο που αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή για τα ιδανικά της δημοκρατίας, στον αριστερό λαμπά (κολώνα) της εισόδου της εκκλησίας και γράφει: «Εδώ στ΄ Απεράθου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μανώλης Γλέζος 1922-2020».

Συγκίνηση και τιμή

Στο μνημόσυνο και την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων που πραγματοποιήθηκαν παρουσία της συζύγου του Μανώλη Γλέζου, Τζώρτζιας και των τεσσάρων εγγονιών του, παρευρέθηκαν πλήθος κόσμου που τίμησαν με μεγάλη συγκίνηση το δικό τους «Νώλη».

Μεταξύ άλλων παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λεονάρδος Χατζηανδρέου και της ελάσσονος Βασίλης Βρούτσης, ο πρόεδρος της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής Ηλίας Ορφανός, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μανδηλαράς, ο πρόεδρος της Απειράνθου Μανώλης Αυγερινός και το κοινοτικό συμβούλιο, οι π. δήμαρχοι Μανόλης Μαργαρίτης και Γιάννης Μπαρδάνης, ο διευθυντής του ΓΕΛ Ματθαίος Χατζηπέτρος και εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων.

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης οι ομιλίες και τα κείμενα που διαβάστηκαν για το Μανώλη Γλέζο μέσα στην εκκλησία από το Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο, τον πρόεδρο του χωριού Μανώλη Αυγερινό, το Φιλόλογο Φρατζέσκο Μαργαρίτη και τον Πολ. Μηχανικό Βασίλη Κατεινά που απήγγειλε ένα συγκινητικό ποίημα για το μεγάλο ήρωα.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αποκαλυπτηρίων προσφέρθηκαν καφές και κεράσματα (δωρεές από τα καταστήματα του χωριού, την ΕΑΣ και το φούρνο της Απειράνθου), σε όλα τα μαγαζιά στα γραφικά σοκάκια του χωριού.

Τη μαρμάρινη πλακέτα φιλοτέχνησε ο μαρμαρογλύπτης Κώστας Ζαζάνης και την τοποθέτηση της στην είσοδο της εκκλησίας πραγματοποίησε ο Στέφανος Γιακουμής.

Να σημειωθεί ότι στη δεξιά κολώνα της εισόδου της εκκλησίας του χωριού υπάρχει αντίστοιχη μαρμάρινη πλακέτα του επίσης Απεραθίτη πρωθυπουργού της Ελλάδας Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη (1860-1922).

(Visited 1.059 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*