«Πάει στράφι» ο μόχθος των σμυριδεργατών; Τι αποφάσισε η Επιθεώρηση Μεταλλείων Ν. Ελλάδος, τι ζητά ο πρόεδρος της Κοινότητας Κορώνου

Newsroom
24/06/2020 12:39
 
 
 

 

Αγανάκτηση επικρατεί στις τάξεις των σμυριδεργατών, μετά την απόφαση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Ν. Ελλάδος όσοι από αυτούς έχουν παραδώσει στις αποθήκες του Δημοσίου περισσότερους από 150 στατήρες, η πλεονάζουσα ποσότητα να θεωρείται περιουσία του Δημοσίου!

Το θέμα ανέδειξε με επιστολή του ο πρόεδρος της Κοινότητας Κορώνου Γιάννης Κωνσταντάκης, ο οποίος διερωτάται «πώς είναι δυνατόν το κράτος να καρπώνεται τον κόπο, τον αγώνα και τον μόχθο των σμυριδεργατών», καταδικάζοντας απερίφραστα την απαράδεκτη αυτή απόφαση.

Μάλιστα, αντιπροτείνει να ληφθούν υπόψη οι καταστάσεις των αρχηγών των ορυχείων και βάσει των στατήρων που παρέδωσε ο κάθε σμυριδεργάτης να είναι τα ένσημά του και το εργατικό του δικαίωμα για το έτος 2019.

Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Κωνσταντάκη με θέμα «Για την ασφάλιση και το Σμυριδεργατικό Δικαίωμα των Σμυριδεργατών για το έτος 2019», η οποία έχει ως αποδέκτες τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εργασίας , ενώ κοινοποιείται και στους βουλευτές Κυκλάδων και τον δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,
με βάση το έγγραφο της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος «όσοι σμυριδεργάτες έχουν παραδώσει στις αποθήκες του δημοσίου πάνω από 150 στατήρες, η πλεονάζουσα ποσότητα θα αποτελεί περιουσία του δημοσίου»!
Μία απόφαση η οποία είναι άδικη, παράλογη, αντεργατική και μόνο αισχύνη προκαλεί σε όποιον την διαβάζει! Πώς είναι δυνατόν το κράτος να κατάσχει και να καρπώνεται τον κόπο, τον αγώνα και τον μόχθο των σμυριδεργατών;
Αν το αρμόδιο υπουργείο είχε την πρόθεση να μην παραλάβει από έκαστον σμυριδεργάτη πάνω από 150 στατήρες, θα έπρεπε να το είχε κάνει γνωστό στους εργαζόμενους, ώστε να μην παραδώσουν παραπάνω ποσότητα.
Εμείς σαν Κοινότητα Κορώνου κατανοούμε την δικαία αγανάκτηση των σμυριδεργατών και καταδικάζουμε απερίφραστα την προαναφερόμενη απόφαση!
Η πρότασή μας η οποία απορρέει από την πρόσφατη συνέλευση του Συνδέσμου των σμυριδεργατών είναι να ληφθούν υπόψη οι καταστάσεις των αρχηγών των ορυχείων και με βάση τους στατήρες που παρέδωσε ο κάθε σμυριδεργάτης να είναι τα ένσημά του και το εργατικό του δικαίωμα.

 

*Ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά για τα Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την επιστολή του Προέδρου της Κοινότητας Κορώνου, με την οποία καταγγέλλει ως άδικη την απόφαση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος όσοι σμυριδεργάτες έχουν παραδώσει στις αποθήκες του δημοσίου πάνω από 150 στατήρες, η πλεονάζουσα ποσότητα θα θεωρείται περιουσία του δημοσίου.

(Visited 257 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*