Για επέκταση του δικτύου ύδρευσης «δια της πλαγίας οδού» κατηγορεί τη δημοτική αρχή η «Νησιωτική Πολιτεία»

admin
08/10/2015 9:45
  •  
  •  
  •  

Με τίτλο «Θεομπαίχτες και παράνομοι», η «Νησιωτική Πολιτεία» εξέδωσε δελτίο τύπου, καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή ότι προχώρησε παράνομα σε επέκταση του δημοτικού δικτύου ύδρευσης σε ακίνητα εκτός ορίων οικισμού στην περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας, προκειμένου να εξοφλήσει προεκλογικά γραμμάτια, σε αντίθεση με τον Κανονισμό Ύδρευσης που η ίδια ψήφισε πριν λίγο καιρό.

Μάλιστα, η «Νησιωτική Πολιτεία» επισημαίνει ότι «στην ακραία παρανομία τους δεν δίστασαν να εμπλέξουν και το Ιερό Προσκύνημα της Αργοκοιλίωτισσας, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι εκεί ήθελαν να πάνε το δίκτυο, αποκρύπτοντας τους αληθινούς στόχους τους».

Καλούμε τον κόσμο της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων να καταδικάσει για μια φορά ακόμα την αδιαφάνεια, την διαπλοκή, την πολιτική του ρουσφετιού και των προσωπικών εξυπηρετήσεων για τους λίγους και εκλεκτούς» καταλήγει το δελτίο Τύπου, με το οποίο η παράταξη διαμηνύει ότι «το “παιχνίδι” και τα ψέματα θα αποκαλύπτονται και θα κυνηγιόνται σε όλα τα επίπεδα».

 

Αναλυτικά, το δελτίο Τύπου έχει ως εξής:

Λίγους μήνες μετά την ψήφιση και τη δημοσιοποίηση του νέου Κανονισμού Ύδρευσης του Δήμου, έρχεται η ίδια η Δημοτική Αρχή να καταστρατηγήσει ευθέως και παρανόμως τις διατάξεις του, που η ίδια πρότεινε και υπερψήφισε.

Ο παραπάνω κανονισμός, στο κεφάλαιο ΙΙ, άρθρο 5, παράγραφος 5.2, σαφώς προβλέπει:    

5.2 Για την υδροδότηση ακινήτων σε περιοχές εκτός ορίων οικισμού και γενικά σε περιοχές όπου δεν έχουν επεκταθεί τα Δημοτικά δίκτυα ύδρευσης, υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο, μαζί με την αίτηση και την άδεια οικοδομής, Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 ότι αναλαμβάνει ο ίδιος τα έξοδα επέκτασης του δικτύου. Στην περίπτωση αυτή, εφόσον είναι τεχνικά δυνατόν, και ύστερα από πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας ο Δήμος ικανοποιεί το αίτημα και καθορίζει το ύψος της δαπάνης που υποχρεούται να πληρώσει ο αιτών. Η επίβλεψη του έργου θα γίνεται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Απαγορεύεται η σύνδεση σε έκταση γης χωρίς την ύπαρξη κτίσματος.

Ήταν γνωστό, ακόμα από την προεκλογική περίοδο, ότι κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός οικισμού και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας, πίεζαν ασφυκτικά για την επέκταση του δικτύου ύδρευσης στην περιοχή με έξοδα του Δήμου. Είχαν απευθυνθεί τότε και στην παράταξη μας, η οποία όμως τους είχε παραπέμψει στα νόμιμα. Φαίνεται όμως ότι αλλού υπήρχαν ευήκοα ώτα που, εκτός από την υπόσχεση, απαίτησαν και τις ψήφους.

Έτσι ήρθε η ώρα εκπλήρωσης του προεκλογικού ρουσφετιού, της εξόφλησης των προεκλογικών γραμματίων, έστω κι αν αυτό είναι σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση με τον Κανονισμό Ύδρευσης που οι ίδιοι ψήφισαν πριν λίγο καιρό.

Το Σάββατο 3 του Οκτώβρη, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι στην περιοχή εκτελούσε έργα ο ΟΤΕ, χωρίς μελέτη, χωρίς καμμιά απόφαση αρμοδίου οργάνου (οικονομικής επιτροπής, δημοτικού συμβουλίου κ.λπ.) έως και την προηγούμενη μέρα, προχώρησαν στην επέκταση του δικτύου.

Το έργο σταμάτησε προσωρινά μετά την παρέμβαση – καταγγελία της παράταξης μας, επειδή τίποτα από όσα βάσει νόμου απαιτούνται, δεν προϋπήρχε, όμως συνέχισαν ακάθεκτοι τις δύο επόμενες μέρες μέχρι την ολοκλήρωση του.

Στην ακραία παρανομία τους για την δήθεν δωρεάν επέκταση του δικτύου σε ακίνητα εκτός ορίων οικισμού, και την ικανοποίηση προεκλογικών υποσχέσεων – ρουσφετιών για την προσέλκυση ψήφων, δεν δίστασαν να εμπλέξουν και το Ιερό Προσκύνημα της Αργοκοιλίωτισσας, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι εκεί ήθελαν να πάνε το δίκτυο, αποκρύπτοντας τους αληθινούς στόχους τους.

Στην τοπική κοινωνία προσπάθησαν μάλιστα να δημιουργήσουν σχετικό κλίμα, λες και θα υπήρχε έστω και ένας Αξώτης που αν επρόκειτο μόνο για το Ιερό Προσκύνημα, θα δημιουργούσε θέμα ή θα απαιτούσε την καταβολή τιμήματος.

Από τις παραπάνω παράνομες ενέργειες δημιουργούνται σημαντικά και εύλογα ερωτήματα:

*Έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία για την προμήθεια των τουλάχιστον 3,5 χλμ. σωλήνα και των εξαρτημάτων σύνδεσης; Αν ναι, με ποια ημερομηνία;

*Αν υπάρχουν νόμιμα φορολογικά στοιχεία με ημερομηνίες προγενέστερες του έργου, πώς αυτά θα καλυφθούν με μεταγενέστερες (άρα και παράνομες) πράξεις της Τεχνικής και της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου;

*Μήπως αυτή η δαπάνη έχει «κρυφτεί» ή θα «κρυφτεί» μέσα σε κάποια προγενέστερη ή μεταγενέστερη «εργολαβία»; Και μήπως αν αυτό έχει συμβεί ή θα συμβεί, τότε σημαίνει ότι μέσα σε «εργολαβίες» ή «απευθείας αναθέσεις» η δημοτική αρχή μπορεί και «κρύβει» κάθε είδους παράνομη εκταμίευση χρήματος;

*Θα διαμοιράσει το κόστος επέκτασης του δικτύου σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων (εξαιρουμένου φυσικά του Ιερού Προσκυνήματος) συνδεθούν στο μέλλον σ’ αυτό; Και με ποιο τρόπο;

*Υπάρχει μελέτη που να αποδεικνύει και να εξασφαλίζει ότι οι κάτοικοι της Κορώνου δεν θα μείνουν χωρίς νερό, ειδικά τις δύσκολες μέρες, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν;

*Πώς θα δηλωθεί – πληρωθεί η παράνομη υπερωριακή απασχόληση και μάλιστα Σάββατο και Κυριακή των υπαλλήλων του Δήμου που υποχρεώθηκαν να δουλέψουν στο έργο;

*Υπήρχαν όλα εκείνα τα απαιτούμενα έγγραφα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για να μεταβούν οχήματα και υπάλληλοι του στο συγκεκριμένο έργο;

Την ίδια ώρα που εξευρίσκονται κονδύλια για την εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων και υποψηφίων τους, η ορεινή Νάξος βογκά από το 2011 από την υπέρογκη χρέωση του νερού (1 και 2 ευρώ το κ.μ.) σε πλήρη αναντιστοιχία με την υπόλοιπη Νάξο, ενώ συχνές είναι, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, οι διακοπές του νερού λόγω μη συντήρησης των εγκαταστάσεων και την μη προμήθεια εφεδρικών ανταλλακτικών.

Καλούμε τον κόσμο της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων να καταδικάσει για μια φορά ακόμα την αδιαφάνεια, την διαπλοκή, την πολιτική του ρουσφετιού και των προσωπικών εξυπηρετήσεων για τους λίγους και εκλεκτούς.

Καλούμε ειδικά τον κόσμο της Ορεινής Νάξου να καταδικάσει αυτή την πρακτική, τη στιγμή μάλιστα που η μοναδική παρουσία της δημοτικής αρχής στην εγκαταλειμμένη και ξεχασμένη περιοχή του νησιού από την ίδια (εξαιρούνται πανηγύρια, γάμοι κηδείες κ.λπ.) ήταν για την εξυπηρέτηση ολιγάριθμων ψηφοφόρων και υποψηφίων της.

Η παράταξη μας παλεύει και θα συνεχίσει να παλεύει και στο μέλλον, για τη διαφάνεια, την αποκατάσταση της νομιμότητας και την προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων όλων των δημοτών.

Άλλωστε το είχαμε δηλώσει σε όλους τους τόνους: ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ. Το «παιχνίδι» και τα ψέματα θα αποκαλύπτονται και θα κυνηγιόνται σε όλα τα επίπεδα.

(φωτό: αρχείου)

(Visited 12 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.