Η έκθεση αυτοψίας για το «πηγάδι» στο Αλυκό: «Πρόσφατο» το κτίσμα – Ευτυχώς δεν έχει μετατραπεί σε βόθρο

Άκης Αξαόπουλος
17/05/2020 15:28
 
 
 

 

«Σχετικά πρόσφατο» είναι το κτίσμα του «πηγαδιού» που βρίσκεται στην ακροθαλασσιά της παραλίας του Αλυκού της Νάξου, για το οποίο «δεν υφίσταται η μετατροπή του σε βόθρο», σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αυτοψίας που διενήργησε μετά από σχετική καταγγελία το τμήμα Δημόσιας Υγείας Νάξου και το γραφείο Περιβάλλοντος του Επαρχείου Νάξου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του naxostimes.gr ο έλεγχος διενεργήθηκε στις 27 Απριλίου μετά από έγγραφη καταγγελία περί πιθανής ύπαρξης πηγαδιού εντός κτίσματος στην παραλία Αλυκό Νάξου και ενδεχόμενη μετατροπή αυτού σε βόθρο.

Έκθεση αυτοψίας

Το naxostimes.gr φέρνει στη δημοσιότητα την έκθεση αυτοψίας που συντάχτηκε μετά τον έλεγχο στο κτίσμα του πηγαδιού στην παραλία του Αλυκού.

Κατά την αυτοψία λοιπόν στη συγκεκριμένη θέση της παραλίας «Αλυκό» διαπιστώθηκε ότι σε απόσταση περί τα 5-6 μέτρα από τη θάλασσα υφίσταται σχετικά πρόσφατη πετρόχτιστη κυκλική κατασκευή – λιθοδομή (ύψους 1,20μ. και πάχους 0,4μ. περίπου), που στηρίζεται σε βάση από σκυρόδεμα, στο «στόμιο» της οποίας έχει τοποθετηθεί προστατευτικό «καπάκι».

Η υψομετρική διαφορά του στομίου της κατασκευής από τη θάλασσα είναι περίπου 3μ. Εντός της κατασκευής και συγκεκριμένα ακριβώς κάτω από τη βάση στήριξης της, υφίσταται φερόμενο «πηγάδι» βάθους 2,5 μ. (με άγνωστο χρόνο διάνοιξης αυτού), με ύψος περιεχόμενου ύδατος 60εκ. περίπου.

Από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με λήψη δείγματος νερού, μετρήθηκε η αλατότητά του η οποία ανέρχεται σε 6 τοις χιλίοις και μακροσκοπικά εκτιμήθηκε ότι είναι άοσμο και διαυγές, άνευ αιωρούμενων σωματιδίων.

Επιπλέον εντός της κατασκευής υφίσταται σωλήνας διαμέτρου 50χλ περίπου και μήκους 90 εκατ., η απόληξη του οποίου βρίσκεται έξω από την κατασκευή και συγκεκριμένα στη βάση του κτίσματος, όπου ο σωλήνας είναι κομμένος.

Ωστόσο, από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στην περιοχή γύρω από την κατασκευή καθώς και προς τη θάλασσα δεν εντοπίστηκαν σωλήνες μεταφοράς νερού από το φερόμενο ως «πηγάδι».

Από το συνολικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε δεν στοιχειοθετείται μετατροπή του φερόμενου «πηγαδιού» σε βόθρο.

Διαβάστε επίσης: Όλη η αλήθεια για το πηγάδι στην παραλία του Αλυκού – Εν αναμονή της αυτοψίας

Σε «συναρμόδιες υπηρεσίες» η παραπάνω έκθεση

Δεδομένου ότι η θέση της κατασκευής (κτίσματος) βρίσκεται εντός Ειδικής Ζώνης Διατήρησης της περιοχής «NATURA 2000» Νάξου (με κωδ. GR4220014) καθώς και Καταφυγίου Άγριας Ζωής με την ονομασία «Αλυκό Νάξου» και σε απόσταση περίπου 5-6 μέτρα από τη θάλασσα, η παραπάνω έκθεση διαβιβάστηκε από το Γραφείο Περιβάλλοντος σε συναρμόδιες υπηρεσίες «προς ενημέρωση για τυχόν ενέργειες», μιας και το τμήμα Περιβάλλοντος καθώς και το Τμήμα Δημόσιας Υγείας Ναξου δεν είναι αρμόδιοι για τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις, άρα και με την κατασκευή του παραπάνω κτίσματος.

Συγκεκριμένα, η έκθεση διαβιβάστηκε σε Διεύθυνση Υδάτων Ν. Αιγαίου, Λιμεναρχείο Νάξου, Αυτοτελές γραφείο Δημόσιας περιουσίας Κυκλάδων, Δασονομείο Νάξου, Τμήμα Δημόσιας Υγείας Νάξου, Περιφέρεια Ν. Αιγαίου – ΔΕ.ΠΕ.ΧΩ.Σ. Κυκλάδων, Τμήμα Υδροοικονομίας ως αρμόδιες για τον έλεγχο του κτίσματος υπηρεσίες.

Να σημειωθεί ότι η παραπάνω έκθεση έχει σταλεί και στον «αναφερόμενο με επιφύλαξη» υπεύθυνο για την κατασκευή του κτίσματος, ο οποίος κλήθηκε να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Συνεπώς, το ευτύχημα είναι ότι το πηγάδι δεν μετατράπηκε σε «βόθρο» όπως ανέφερε με επιφύλαξη η καταγγελία, ωστόσο το κτίσμα -σύμφωνα με την έκθεση- είναι σχετικά πρόσφατο και οι αρμόδιες υπηρεσίες αναμένεται να προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

(Visited 802 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*