Την προσθήκη στον τίτλο του Γενικού Λυκείου Νάξου της προσωνυμίας «ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ» προτείνει ο διευθυντής του σχολείου

Μανώλης Γλέζος
Newsroom
10/05/2020 13:37
 
 
 

 

Μια σημαδιακή ημέρα επέλεξε ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου Νάξου Ματθαίος Χατζηπέτρος για να επαναφέρει μια παλαιότερη πρόταση του π. βουλευτή και υφυπουργού παιδείας Νίκου Λεβογιάννη:

Την προσθήκη στον τίτλο του Γενικού Λυκείου Νάξου της προσωνυμίας «ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ».

Η πρόταση επανέρχεται σήμερα, μαζί με την 75η επέτειο της λήξης του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και της αντιφασιστικής νίκης των λαών, όπου συμπληρώθηκαν ήδη 40 ημέρες από τότε (30-03-2020) που έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος

Παράλληλα σήμερα συμπληρώνονται 76 χρόνια από την ημέρα κατά την οποία ο αδελφός του Νίκος Γλέζος, 19 ετών φοιτητής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, έπεφτε από τα βόλια των Γερμανών κατακτητών μαζί με άλλους 91 πατριώτες αγωνιστές στο σκοπευτήριο της Καισαριανής «για τον Ελληνικό λαό» όπως ο ίδιος έγραψε μέσα στην φόδρα του σκούφου του, πετώντας τον έξω από το γερμανικό καμιόνι, που τον μετέφερε από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου στον τόπο της θυσίας.

Αντί μνημόσυνου…

Όπως ο κ. Χατζηπέτρος αναφέρει: «Αντί μνημόσυνο λοιπόν σήμερα και αποτίνοντας τους τον ελάχιστο φόρο τιμής, επαναφέρω μια πρόταση που έρχεται από το παρελθόν, το 2006 από το συμπατριώτη μας Εκπαιδευτικό, Συγγραφέα, πρώην Βουλευτή και Υφυπουργό Παιδείας Νίκο Λεβογιάννη. Την προσθήκη στον τίτλο του Γενικού Λυκείου Νάξου της επωνυμίας «ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ».

Σύγκλιση Σχολικού Συμβουλίου

Για το θέμα ο διευθυντής του ΓΕΛ Νάξου ανακοίνωσε πρόσκληση για σύγκληση του Σχολικού Συμβουλίου του Γενικού Λυκείου Νάξου στις 29 Μαΐου 2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα 2 το μεσημέρι στο χώρο του Σχολείου – παραμονή της 79ης επετείου της υποστολής της σβάστικας από την Ακρόπολη (τον ιερό βράχο της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας) – προκειμένου να συζητητηθεί και να ληφθεί απόφαση επί της συγκεκριμένης πρότασης, της προσθήκης δηλαδή στον τίτλο: Γενικό Λύκειο Νάξου, της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος».
Η συνεδρίαση του οργάνου θα είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο που θα ήθελε να παραστεί ως ακροατής, αλλά και να πάρει το λόγο για να εκφράσει τη γνώμη του, κατά την ιστορική αυτή στιγμή.

Έφτασε η ώρα να τον τιμήσει το νησί του

Ο διευθυντής του Λυκείου σημειώνει: «Θεωρώ πλέον ότι έφτασε η ώρα, το νησί που τον γέννησε και τον γαλούχησε, που πάντα το είχε ως προμετωπίδα της σκέψης, του λόγου και των συναισθημάτων του στις δύσκολες στιγμές, αλλά και στις ύψιστες τιμές της πολυκύμαντης ζωής του, να του αποδώσει τον ελάχιστο φόρο τιμής που του οφείλει και να μείνει αιωνίως πρότυπο για τη νέα γενιά του τόπου μας, στους αγώνες για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την δικαιοσύνη, τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα, αλλά και για την μόρφωση, και γνώση, το ήθος, την ανιδιοτέλεια, τη μετριοφροσύνη, την προσφορά προς το συνάνθρωπο, την πατρίδα και το λαό της.

Να δώσεις στη μεγαλύτερη σχολική μονάδα του νησιού (κι από τις μεγαλύτερες των Κυκλάδων και του Αιγαίου), στο Γενικό Λύκειο Νάξου την προσωνυμία «Μανώλης Γλέζος».

Ας σημειωθεί ότι στη Βουδαπέστη– Πρωτεύουσα της Ουγγαρίας –από το 1995 λειτουργεί δωδεκατάξιο ελληνικό σχολείο που φέρει το όνομά του.

Τώρα μπορούμε έστω και με σημαντική καθυστέρηση, να ικανοποιήσουμε τον πόθο του ανώνυμου Νάξιου ποιητή, που σε δίσεκτα έτη τραγουδούσε με καημό:

«Να μπόρου να εκδηλωθώ και την εκτίμιση μου
να δείξω σ έναν ήρωα που βγαλε το νησί μου».

Ο κ. Χατζηπέτρος αναφερόμενος στο Μανώλη Γλέζο αναφέρει επίσης ότι δεν είναι μόνο εκείνος που:

«Επάνω στην Ακρόπολη ανέβηκε με θάρρος
Και ξέσκισε ό,τι φύλαγε ο Γερμανός φαντάρος»…
«Πρώτος στους σκλάβους έδωσε της Λευτεριάς τα φώτα
Τότε που προσκυνούσανε του ναζισμού την μπότα»…, γράφοντας Χρυσές σελίδες δόξας στη νεότερη ελληνική ιστορία.

Είναι ο σεμνός κι ανιδιοτελής αγωνιστής, ο ενεργός πολίτης, ο άδολος πολιτικός, ο δημοσιογράφος, ο διανοούμενος, ο συγγραφέας ο ποιητής, ο ερευνητής, ο γλωσσολόγος, ο γεωλόγος, ο περιβαλλοντολόγος, ο παιδαγωγός, ο δάσκαλος της ζωής, ο αιώνιος έφηβος, ο βραβευμένος με πάμπολλα εγχώρια και διεθνή βραβεία.

Είναι ο αδιάκοπος μαχητής τον πιο ευγενών ιδανικών, που έζησε μια ζωή λιτή και χωρίς έπαρση παρόλο ότι το όνομα και η φήμη του έφτανε ως τα πέρατα της γης. Είναι εκείνος τον οποίο έχουν ανακηρύξει επίτιμο δημότη τους 38 δήμοι της Ελλάδας, τον έχουν τιμήσει αναγορεύοντας τον σε επίτιμο διδάκτορα όλα σχεδόν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας όπως:
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το πανεπιστήμιο Πατρών, το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Τιμητικές διακρίσεις

Είναι αυτός που ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας του απένειμε την ύψιστη τιμή το Μεγαλόσταυρο του Φοίνικα το 1997. Εκείνος που η ακαδημία Αθηνών το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, του απένειμε το χρυσό μετάλλιο της για το κατέβασμα της σβάστικας από την Ακρόπολη, το 2006. Αυτός που η Ιερά Σύνοδος της εκκλησίας της Ελλάδος ύστερα από πρόταση του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου μετά αστέρος, που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της εκκλησίας, σε πανηγυρική εκδήλωση στο Συνοδικό Μέγαρο, το 2006.

Εκείνος που ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τον τίμησε με το χρυσό μετάλλιο, το 2008. Επίσης τιμήθηκε από την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας το 2011. Από τη διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων που τον απεικόνιζε σε γραμματόσημο μαζί με άλλες τέσσερις αντιστασιακές προσωπικότητες στην επέτειο των 75 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ, το 2016, ενώ από το 1959 είχε απεικονιστεί σε γραμματόσημο της Σοβιετικής Ένωσης, ως ήρωας του ελληνικού λαού κατά του φασισμού. Ο Δήμος Γαλατσίου το 2016 σε μια μεγάλη τιμητική εκδήλωση μετονομάσε τη μεγαλύτερη πλατεία του σε πλατεία «Μανώλη Γλέζου– Ελευθερίας». Το 2018 στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε η ταινία– ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Ο Τελευταίος Παρτιζάνος» αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του.

Βιβλία – Διαλέξεις

Ο Μανώλης Γλέζος έχει συγγράψει 17 βιβλία ποικίλου περιεχομένου και ποιητικές συλλογές και είχε ετοιμάσει προς έκδοση πολύ περισσότερα που θα πάρουν σύντομα το δρόμο προς το τυπογραφείο από τους οικείους του. Είχε δημιουργήσει δεκάδες βιβλιοθήκες ανά την Ελλάδα και ιδιαίτερα στα μικρά νησιά των Κυκλάδων και του Αιγαίου. Επίσης τις τελευταίες δεκαετίες, είχε οργώσει κυριολεκτικά τα σχολεία της χώρας -πηγαίνοντας όποτε με καλούσαν- και δίνοντας εκατοντάδες διαλέξεις και ομιλίες, ερχόμενος και σε άμεση επαφή με εκπαιδευτικούς και μαθητές, Όχι για να διδάξει, όπως έλεγε, αλλαγή να διδαχθεί εκείνος από την, από την οποία αντλούσε δύναμη και κουράγιο. (ας μη μας διαφεύγει το γεγονός ότι και ο ίδιος ήταν δασκαλοπαίδι από τη μάνα του την Ανδρομάχη Ναυπλιώτη).

Η σχετική νομοθεσία

Με βάση λοιπόν την Υπουργική Απόφαση 20521/Γ1/25-02-2008/ΥΠΕΠΘ και το Προεδρικό Διάταγμα 79/2017 (ΠΡΟΣΩΝΥΜΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ) μετά οποία: «στο πλαίσιο της ανάπτυξης πολιτισμικής συνείδησης και ιστορικές γνώσεις των μαθητών και στην προσπάθεια ποιοτικής πολιτιστικής αναβάθμισης της λειτουργίας του σχολείου, καθιερώνεται η προσθήκη προσωνυμίας… η οποία θα είναι δηλωτική τις ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής ή του τόπου γενικότερα, και θα αναφέρεται σε ονόματα ευεργετών, προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών, ατόμων της ιστορικής και θρησκευτική ζωής του τόπου και γενικότερα προσώπων που πρόσφεραν αναγνωρισμένες και αξιόλογες υπηρεσίες στον τόπο και το έθνος και αποτελούν πρότυπα…».

Κλείνοντας το κείμενο της επιστολής– πρότασης του, ο διευθυντής του ΓΕΛ Νάξου παραθέτει προς πλήρη ενημέρωση, την προγενέστερη πρόταση του κ. Νίκου Λεβογιάννη, καθώς επίσης και τις δηλώσεις σύσσωμης στις πολιτειακής, θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου, στο θλιβερό άγγελμα του θανάτου του μεγάλου και ανυπότακτου Νάξιου ήρωα, Διανοούμενου, Πολιτικού, Δασκάλου και Ανθρωπιστή.

Πρόταση Νίκου Λεβογιάννη (Μηνιαίο Περιοδικό Τ ΑΠΕΡΑΘΟΥ, Νοέμβριος 2006)

«Θέλω να καταθέσω μια πρόταση που έχει σχέση με τον Αγωνιστή Μανώλη Γλέζο, αλλά δεν τον αφορά. Αφορά όμως όλους εμάς που χρέος έχουμε ιερό να κάνουμε πράξη την αγωνιώδη έκκλησή του «να μη σβήσουν τα καντήλια της μνήμης»… Και αυτό το χρέος το οφείλουμε στις γενιές των Ελλήνων που έρχονται, ώστε να έχουν φωτεινά πρότυπα στους δύσκολους καιρούς του σήμερα και του αύριο.

Ο Μανώλης Γλέζος είναι φάρος που φωτίζει τις γενιές που έρχονται σε όλο τον κόσμο. Χρέος ιδιαίτερα δικό μας, εδώ στο νησί που τον γέννησε, είναι αυτόν τον μοναδικό στον κόσμο φάρο, να τον κρατήσουμε αναμμένο και λαμπερό για πάντα.

Ο Γλέζος δεν είναι μόνο ο αγωνιστής που γνωρίζουμε. Ο Γλέζος είναι κι ένας σπουδαίος δάσκαλος, δάσκαλος μέσα από τη μαρτυρική πορεία του στα μονοπάτια του χρέους και του αγώνα, δάσκαλος στις φυλακές και τις εξορίες. Κι εκεί, όχι μόνο των πολιτικών κρατουμένων αλλά και των ποινικών, δάσκαλος τις τελευταίες δεκαετίες με τις εκατοντάδες (πάνω από 600) ομιλίες του στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια όλης της Ελλάδας, δάσκαλος με τους αγώνες του για να ιδρυθούν δεκάδες βιβλιοθήκες στα νησιά του Αιγαίου και Γυμνάσια σε όλα τα μικρονήσια, δάσκαλος με το σπουδαίο επιστημονικό και συγγραφικό του έργο.

Ως μικρή συμβολή στην έκκληση του Γλέζου “να μη σβήσουν τα καντήλια της μνήμης”, προτείνω στους φορείς του νησιού μας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην Εκπαιδευτική Κοινότητα, στο Συλλογικό Κίνημα:

1. Να δοθεί το όνομα του Γλέζου στο Λύκειο Νάξου. Η νομοθεσία προβλέπει τέτοια διαδικασία και σε πολλά σχολεία της Ελλάδας έχουν δοθεί τα ονόματα σπουδαίων ανθρώπων, αγωνιστών, επιστημόνων, ποιητών, κλπ.
2. Να καθιερωθούν ετήσια βραβεία που θα φέρουν το όνομα του Γλέζου, τα οποία θα χορηγούνται σε νέους για την ιδιαίτερη κοινωνική, οικολογική και πολιτιστική τους δράση στη Νάξο.».

Να σημειωθεί ότι η πρόταση που επαναφέρει ο κ. Ματθαίος Χατζηπέτρος έχει αποδέκτες:

1. Το Σχολικό Συμβούλιο του Γενικού Λυκείου Νάξου. (Σύλλογος Διδασκόντων, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δ/θμιας Εκπ/σης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Προεδρείο του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου).
2. Τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
Κοινοποίηση προς:
1. Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο
2. Τον Έπαρχο Νάξου κ. Ιωάννη Μαργαρίτη
3. Τον Εκπαιδευτικό, Συγγραφέα, πρώην Βουλευτή και Υφυπουργό Παιδείας κ. Νίκο Λεβογιάννη
4. Τον Διευθυντή της Δ.Δ.Ε. Κυκλάδων κ. Χρήστο Μιχαλόπουλο
5. Την Διευθύντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Αιγαίου κ. Μαρκέλλα Παραμυθιώτου

Δηλώσεις της πολιτειακής ηγεσίας της χώρας

Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας: « Ένας γενναίος άνθρωπος, ένα σύμβολο της αντίστασης κατά του ναζισμού, ένας ασυμβίβαστος υπερασπιστής της κοινωνικής δικαιοσύνης, έφυγε σήμερα από κοντά μας. Ο Μανώλης Γλέζος, ο αγνός πατριώτης με όλη τη σημασία της λέξης, ο δυναμικός και ευαίσθητος πολίτης μέχρι το τέλος της πολυκύμαντης διαδρομής του, θα παραμείνει στη μνήμη μας ως μια εμβληματική μορφή της σύγχρονης ιστορίας μας»

Κώστας Τασούλας, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων: «Ο Μανώλης Γλέζος αποτελεί ένα σύμβολο του αδάμαστου φρονήματος του Ελληνισμού … Ο θάνατός του αποτελεί μεγάλη απώλεια, καθώς για δεκαετίες υπήρξε ζωντανό παράδειγμα ήθους, μαχητικής συμμετοχής στα κοινά και τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη. Ο Μανώλης Γλέζος πέρασε σήμερα στη ιστορία των σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας»

Δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της χώρας

Η Λαϊκή Ενότητα

«Ο Μανώλης Γλέζος παίρνει τη θέση του στη στρατιά των αθανάτων ηρώων μας. Ένας σπάνιος και ακαταπόνητος αγωνιστής, ένας εργάτης των γραμμάτων, αφιέρωσε όλη του τη ζωή στους αγώνες του ελληνικού λαού και των άλλων λαών… Ήταν ένας άνθρωπος της δρακογενιάς των ανταρτών με πείσμα στις ιδέες του, αγωνιστής των ασυμβίβαστων, εκείνων που δε γονάτισαν, που δεν εξαγοράστηκαν, που είχαν βλέμμα καθαρό, καρδιά ανοιχτή, ζεστή, δυνατή και ιδέες ξάστερες, σαν τον ουρανό της Απειράνθου».

Ο Πρόεδρος του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης

«Ο Μανώλης Γλέζος μας άφησε σε μια σκληρή στιγμή για τους αδύναμους του κόσμου για τους οποίους έδωσε αγώνα πατριωτικό και διεθνιστικό. Εν ζωή ενέπνευσε από τον Πικάσο μέχρι την τελευταία επαναστάτρια. Από σήμερα θα εμπνέει τους επόμενους να δίνουν ξανά και ξανά τον ίδιο καλό αγώνα»

Το ΚΚΕ

«Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, για την απώλεια του αγωνιστή της Αντίστασης Μανώλη Γλέζου, που μαζί με τον Λάκη Σάντα, τη νύχτα της 30ης προς 31η του Μάη του 1941 κατέβασαν από την Ακρόπολη τη μισητή χιτλερική σημαία, ενέργεια-σύμβολο της θαρραλέας αντίστασης του ελληνικού λαού…».

Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά

«Η Ελλάδα έχασε σήμερα έναν μεγάλο πατριώτη, αγωνιστή, έναν σπουδαίο δημοκράτη. Αποχαιρετούμε με θλίψη το Μανώλη Γλέζο. Το σύμβολο της Αντίστασης. Μια ζωή γεμάτη αγώνες. Μια ζωή ενός ασυμβίβαστου ήρωα. Μια ζωή γεμάτη πάθος για τον άνθρωπο, για το δίκιο και τη λευτεριά, την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία… Θα τον θυμόμαστε πάντα για την περηφάνια, την εντιμότητα και την αγωνιστικότητα που μας δίδαξε. Σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές γενιές».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τέως Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

«Γενναίος, όρθιος, μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Μανώλης Γλέζος έφτασε στο τέλος μιας μοναδικής διαδρομής. Η Ελλάδα, η Δημοκρατία, η Κοινωνική Δικαιοσύνη, έχασαν έναν σπουδαίο μαχητή της πρώτης γραμμής. Η ανθρωπότητα έχασε τον άνθρωπο που Πρώτος σήκωσε ανάστημα στο ναζισμό, ταπεινώνοντας τη σημαία του Χίτλερ. Θα μείνει στη ιστορία ως ένα σύμβολο αγωνιστή, που ήξερε να θυσιάζεται για τους ανθρώπους»

Τέλος, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, με εντολή του οποίου κατά την ημέρα της εξόδιου ακολουθίας, η γαλανόλευκη κυμάτιζε μεσίστια στην Ακρόπολη, δήλωσε:

«Το Έθνος χαμηλώνει τις σημαίες του για να περάσει ένας μεγάλος Έλληνας. Αυτός που πρώτος κατέβασε το σύμβολο των κατακτητών από την Ακρόπολη. Για να αναδειχθεί έτσι, ο ίδιος σε σύμβολο της ελεύθερης πατρίδας μας. Ο Μανώλης Γλέζος εκπροσώπησε μια γενιά που δεν λύγισε και δεν υποτάχτηκε. Ούτε φυλακίστηκε σε κομματικούς φανατισμούς. Μια γενιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, στην Ελευθερία και στη Δημοκρατία. Υπήρξε όμως ταυτόχρονα και ένας γλυκός άνθρωπος… Θα μας λείψει πολύ… Ο θάνατος του Μανώλη Γλέζου αφήνει τους Έλληνες φτωχότερους. Αλλά η ζωή του αφήνει την Ελλάδα πλουσιότερη. Γιατί το παράδειγμά του – το παράδειγμα μιας ζωής αγνού πατριώτη και αληθινού μαχητή – μένει φωτεινός οδηγός για όλους. Και μας οπλίζει με δύναμη, ώστε ενωμένοι να ξεπερνούμε δυσκολίες όπως οι σημερινές. Μαζί με όλους τους Έλληνες, σκύβω με σεβασμό το κεφάλι στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου. Τον αποχαιρετώ με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη…»

Σημειωτέον ότι, συλλυπητήριο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό μέσω του Πρωθυπουργού, για την απώλεια του Ήρωα του Β Παγκοσμίου Πολέμου ενάντια στο φασισμό Μανώλη Γλέζου, έστειλε και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δήλωση του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου στις 30-03-2020:

Ἡ εἴδηση τῆς πρός Κύριον ἐκδημίας τοῦ Μανώλη Γλέζου ἑνός πολύ σημαντικοῦ καί ἰδιαίτερα σεβαστοῦ καί προσφιλοῦς προσώπου, παρά τό πολύ προκεχωρημένο τῆς ἡλικίας του, μᾶς δημιούργησε αἰσθήματα πόνου καί ὀρφάνιας ἰδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται ὁ τόπος μας καί ὁλόκληρη ἡ ἀνθρωπότητα.

Ὁ Μανώλης Γλέζος μέ τήν ἄρτια, ὁλοκληρωμένη καί ἰσχυρή προσωπικότητά του σέ συνδυασμό μέ τούς πολυετεῖς ἀγῶνες του τόσο γιά την ἀποτίναξη τοῦ ζυγοῦ τῶν Γερμανῶν κατακτητῶν καί τήν ἀνάκτηση τοῦ πολύτιμου ἀγαθοῦ τῆς ἐλευθερίας όσο καί στή συνέχεια γιά τήν ἀποκατάσταση τῆς Δημοκρατίας, σφράγισε τόν τόπο μας καί τήν νεώτερη σύγχρονη ἱστορία μας μέ τό ἀκέραιο ἦθος του καί τήν συνέπεια στίς ἀρχές του. Ἄς σημειωθεῖ ἐδῶ ἡ κορυφαία ἀντιστασιακή πράξη τοῦ νεαροῦ τότε Μανώλη Γλέζου νά ὑποστείλει ἀπό τόν ἱστό τῆς Ἀκροπόλεως τῶν Ἀθηνῶν τήν σημαία τῆς ναζιστικῆς Γερμανίας. Ἀλλά καί στή διάρκεια ὅλης τῆς μεταπολιτευτικῆς περιόδου καί μέχρι τό τέλος τῆς ζωῆς του, παρά τό βαθύ του γῆρας, μέ πλήρη πνευματική διαύγεια καί νεανικό σφρίγος, ἀγωνίστηκε μέ κάθε τρόπο γιά τήν ἐπικράτηση τῆς εἰρήνης καί τῆς ἀδελφοσύνης μεταξύ τῶν λαών ἀλλά καί μεταξύ τῶν διαπροσωπικῶν σχέσεων τῶν ἀνθρώπων, καταθέτοντας παράλληλα τόν σεβασμό καί τήν ἀγάπη του στήν Ἐκκλησία μας καί προβάλλοντας τήν μοναδική προσφορά τῆς Ὀρθοδοξίας στήν μαρτυρική πορεία τοῦ Γένους μας.

Παράλληλα θά ἤθελα νά ὑπογραμμίσω γιά τόν Μανώλη Γλέζο, τόσο ὡς συμπατριώτης του ὅσο καί ὡς Ἐπίσκοπος τῆς γενετείρας του, ὅτι ἀπετέλεσε καί θά ἀποτελεῖ πάντοτε γιά ὅλους μας καύχημα σεβάσμιο καί τιμαλφέστατη παρακαταθήκη, νά τονίσω δέ ὅτι καί προσωπικά τόν σεβόμουν καί τόν τιμοῦσα σάν πατέρα μου καί πάντα μέ προσοχή παρακολουθοῦσα τόν μεστό καί σοφό λόγο του.

Τήν ἐκτίμησή μου πρός τό σεβαστό πρόσωπό του εἶχα ἐκφράσει καί πρό τριετίας περίπου σέ ἀνοικτή ἐπιστολή μου γιά τήν προώθηση σέ συνεργασία μέ ὅλες τίς Ἀρχές, τούς τοπικούς φορεῖς καί σύμπαντα τόν εὐγενῆ λαό τῆς Παροναξίας (δεδομένου ὅτι ὁ ἴδιος γεννήθηκε στήν Ἀπείρανθο Νάξου ἀλλά ἡ μητέρα του καταγόταν ἀπό τήν Πάρο) τῆς προτάσεως γιά τήν ἀπονομή τοῦ βραβείου «Νόμπελ Εἰρήνης» στόν μεγάλο Ἕλληνα πατριώτη ἀλλά καί διεθνοῦς ἀναγνωρίσεως ἀγωνιστή τῆς εἰρήνης καί τῆς συμφιλίωσης τῶν λαῶν. Στό σημείο αὐτό θά πρέπει νά ὑπογραμμίσουμε ὅτι ὁ μακαριστός Ἀρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κατόπιν προτάσεώς του καί σχετικῆς ἀποφάσεως τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος τοῦ εἶχε ἀπονείμει τόν Μεγαλόσταυρο τοῦ Ἀποστόλου Παύλου μετά ἀστέρος, πού ἀποτελεί τήν ἀνώτατη τιμητική διάκριση τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας μας, σέ μιά πανηγυρική τελετή στήν κατάμεστη αἴθουσα συνεδριάσεων τῆς Ἱεραρχίας στό Συνοδικό Μέγαρο. Ὁ ἴδιος μέ πολλή χαρά καί συγκίνηση εἶχε ἀποδεχθεῖ αὐτή τήν τιμή καί εἶχε ἀπευθύνει λόγο εὐχαριστίας, μεστό καί ἐμπεριστατωμένο, μέ ἰδιαίτερα ἐπαινετικά λόγια γιά τήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία μας.

Δυστυχῶς οἱ παροῦσες δύσκολες συνθῆκες καί τά δικαιολογημένα αὐστηρά μέτρα ἀποτροπῆς τῆς διασπορᾶς τοῦ κορωνοϊοῦ δέν μοῦ ἐπιτρέπουν νά φύγω ἀπό τό νησί καί νά μεταβῶ στήν Άθήνα, ὄπου θά τελεσθεῖ ἡ Ἐξόδιος Ἀκολουθία, στήν ὀποία πολύ θά ἤθελα νά συμμετάσχω. Θά τελέσω ὄμως τήν ἴδια ὤρα ἐπιμνημόσυνο Τρισάγιο ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς του.

Προσεύχομαι ὁ Κύριος τῆς ζωῆς καί τοῦ θανάτου νά τόν ἀναπαύσει «ἔνθα οἱ Δίκαιοι ἀναπαύονται» καί νά παρηγορεῖ τούς οἰκείους του. Εὔχομαι δέ νά ἀποτελεῖ γιά ὅλους τούς κατοίκους τῆς Παροναξίας ἀλλά καί τούς Πανέλληνες, ἰδιαίτερα γιά τούς νέους μας πού πολύ ἀγαποῦσε, ἕνα διαχρονικό πρότυπο γενναίου, ἀνιδιοτελοῦς καί ἁγνοῦ πατριώτη.

† Ο ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

 

 

(Visited 476 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*