Με μετάθεση απειλούνται 11 πυροσβέστες από τη Νάξο – Αίτημα να αναβαθμιστεί σε Υπηρεσία το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο

fotia komiaki xilia vrisi 16
Newsroom
24/04/2020 04:41
 
 
 

 

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μετάθεσης τους σε άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται 11 πυροσβέστες από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου.

Σε εφαρμογή του νόμου 4662/2020 για την αναδιάρθρωση του Πυροσβεστικού Σώματος τα κλιμάκια στα νησιά όπου υπηρετούν υπεράριθμοι πυροσβέστες θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν ελλείψεις. Η νομοθεσία είναι αυστηρή και εάν δε γίνει κάτι άμεσα το Κλιμάκιο της Νάξου θα αποδυναμωθεί.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του naxostimes.gr από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου, εάν κάτι δεν αλλάξει, θα πρέπει να μετακινηθούν 11 άτομα, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και για την πυροσβεστική κάλυψη του μεγαλύτερου νησιού των Κυκλάδων.

Η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νοτίου Αιγαίου αντί τη μετακίνηση των πυροσβεστών από τη Νάξο, ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς την αναβάθμιση του Κλιμακίου σε Υπηρεσία ώστε να μη χρειαστεί να μετακινηθούν οι εργαζόμενοι πυροσβέστες αλλά και να αναβαθμιστεί η παροχή υπηρεσιών τόσο στο νησί της Νάξου όσο και στα γύρω νησιά.

Τι ακριβώς συμβαίνει

Ένα Πυροσβεστικό Κλιμάκιο για να λειτουργήσει δικαιολογεί την εργασία μέχρι 15 πυροσβεστών. Αυτή τη στιγμή στη Νάξο υπηρετούν 35 πυροσβέστες οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Ναξιώτες. Από αυτούς οι 8 είναι 5ετίας (οπότε δε μπορούν να συμπεριληφθούν στις μεταθέσεις), ενώ αν αφαιρέσεις και όσους υπηρετούν στο κλιμάκιο από μετατάξεις από άλλες υπηρεσίες (π.χ. δασονομία), οι υπεράριθμοι είναι 11 άτομα.

Όπως σημειώνουν πηγές, η διαδικασία που ακολουθείται για τη μετάθεση είναι σχετική με τα μόρια που συγκεντρώνει ο καθένας (εάν είναι παντρεμένος, εάν έχει παιδιά κ.λπ.).

«Θα αναγκαστούν 11 άτομα να φύγουν από το νησί για άγνωστους προορισμούς. Με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνεται η υπηρεσία της Νάξου. 11 οικογένειες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, να πάρουν τα παιδιά τους και να πάνε να νοικιάσουν σε άλλα νησιά. Θα είναι καταστροφικό γι αυτούς» σημειώνει αναγνώστης του naxostimes.

Επαφές με φορείς

Η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νοτίου Αιγαίου ήδη έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να καταφέρει να πραγματοποιηθεί η αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου σε Υπηρεσία, κάτι που μεταξύ άλλων, αυτομάτως θα λύσει το παραπάνω πρόβλημα.

Μέλη του Σωματείου έχουν έρθει σε επαφή με το δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανό, τον έπαρχο Γιάννη Μαργαρίτη και άλλους φορείς όπως την Ένωση Ξενοδόχων, προκειμένου να συνεισφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κατάλληλη στιγμή

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει Υπηρεσία το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, κάτι το οποίο δεν είναι δύσκολο» σημειώνει στέλεχος της πυροσβεστικής στο naxostimes. «Και δεν είναι δύσκολο γιατί πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις. Τα άτομα επαρκούν, δηλαδή δεν θα χρειαστεί να γίνουν προσλήψεις, υπάρχουν τα ανάλογα πυροσβεστικά οχήματα και επιπλέον ο δήμος –όπως υποσχέθηκε ο κ. Λιανός- μπορεί να παραχωρήσει επιπλέον τετραγωνικά από το υπάρχων κτήριο ώστε να πληρούνται οι προδιαγραφές του χώρου που προβλέπεται» προσθέτει.

Τι θα αλλάξει

Μεταξύ άλλων εάν αναβαθμιστεί το κλιμάκιο σε υπηρεσία, δεν θα χρειάζεται κανένας πολίτης να πηγαίνει στη Σύρο ώστε να εξυπηρετείται από τη μοναδική στις Κυκλάδες Πυροσβεστική Υπηρεσία (πυρασφάλειες κ.λπ.).

Επιπλέον εκτός από τη Νάξο, που είναι το μεγαλύτερο γεωγραφικά και δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμιακά νησί των Κυκλάδων, θα μπορούν να εξυπηρετούνται και τα μικρά νησιά του δήμου αλλά και όλες οι ανατολικές Κυκλάδες.

Η επιστολή της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νοτίου Αιγαίου στους αρμόδιους υπουργούς

Με επιστολή της η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νοτίου Αιγαίου ζητά από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη την «Αναβάθμιση Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου σε Υπηρεσία».

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στους βουλευτές Κυκλάδων κ.ά.

(Visited 4.535 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*