Όλη η αλήθεια για το πηγάδι στην παραλία του Αλυκού – Εν αναμονή της αυτοψίας

Newsroom
22/04/2020 20:27
 
 
 

 

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το θέμα της καταγγελίας, μεταξύ άλλων και στο naxostimes, σχετικά με κτίσμα – πηγάδι πάνω στην παραλία στην περιοχή Αλυκό Νάξου.

Η καταγγελία που έχει κοινοποιηθεί στο τμήμα Υγείας Νάξου και στο τμήμα Περιβάλλοντος του επαρχείου Νάξου (Περιφέρεια Ν. Αιγαίου), αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το συγκεκριμένο κτίσμα έχει δημιουργηθεί πρόσφατα και υπάρχει υπόνοια ότι ίσως και να πρόκειται για βόθρο.

Ωστόσο σύμφωνα με μαρτυρίες πρόκειται για πολύ παλιό πηγάδι το οποίο ανακατασκευάστηκε.

«Σας παρακαλώ να ερευνήσετε το θέμα και εάν πρόκειται για οποιεσδήποτε παράνομες πράξεις να παρέμβετε» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην καταγγελία.

Μετά την καταγγελία, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε αυτοψία προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση.

Η ομολογία του δημιουργού του κτίσματος και η έρευνα του naxostimes.gr

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος επικοινώνησε με το naxostimes ο κ. Δ.Κ., ο άνθρωπος ο οποίος ομολόγησε ότι αυτός «έφτιαξε το πηγάδι», το οποίο όπως είπε ήταν γκρεμισμένο.

«Μάζεψα τις πέτρες και το έχτισα» σημείωσε. «Ήταν παλιό πηγάδι, γκρεμισμένο, έβγαλα τα μπάζα και τις πέτρες από πάνω και το ξαναέχτισα. Έβγαλα λούκι και μπήκε μοτεράκι να μπορώ να ποτίζω τον κήπο μου. Εκεί έχουμε σπίτια εγώ και η οικογένεια μου εδώ και πολλά χρόνια» μας είπε. Μάλιστα, όπως σημείωσε για το «έργο», είχε λάβει γνώση τόσο το Λιμεναρχείο όσο και το τμήμα Περιβάλλοντος του Επαρχείου.

Ωστόσο, όπως ανέφερε στο naxostimes.gr ο Λιμενάρχης Νάξου, ουδέποτε ενημερώθηκε για το συγκεκριμένο κτίσμα στην περιοχή. Μάλιστα όπως σημείωσε, είδε το θέμα στο naxostimes.gr και άμεσα θα το ελέγξει. Το ίδιο και η υπεύθυνη του τμήματος Περιβάλλοντος η οποία σημείωσε ότι δεν προκύπτει να υπάρχει ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα.

Μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν στο χθεσινό δημοσίευμα, το naxostimes ερεύνησε την υπόθεση και επικοινώνησε με όλους τους αρμόδιους φορείς σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και κτίσμα, οι οποίοι (όλοι τους) απάντησαν ότι πρόκειται για παράνομη πράξη.

Το κτίσμα βρίσκεται σε περιοχή NATURA, πάνω στην παραλία και μέσα σε δασική έκταση, δηλαδή σε δημόσια περιουσία και ως εκ τούτου «κανένας δεν είχε το δικαίωμα να παρέμβει με τον οποιοδήποτε τρόπο», απάντησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες (Κτηματική Υπηρεσία και Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων) σε σχετικό ερώτημα μας.

Τι πραγματικά συμβαίνει;

Όπως όλα δείχνουν στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε ένα παμπάλαιο πηγάδι. Όπως μας το περιέγραψε 86χρονος (που ζούσε στην περιοχή) το είχε φτιάξει ο παππούς του πριν από πάρα πολλά χρόνια. Μάλιστα στο πηγάδι αυτό, εάν έφταναν εκεί τουρίστες έβγαζαν νερό με τον κουβά για να ξεπλυθούν από τη θάλασσα και οι τότε κάτοικοι της περιοχής κουβαλούσαν νερό με τη στάμνα στα σπίτια τους για τις καθημερινές τους ανάγκες. Επίσης, όπως ενημερωθήκαμε υπάρχουν παλιά δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για πηγάδι το οποίο είχε χωθεί. *(Σύντομα θα τα έχουμε στη διάθεση μας).

Όμως το «πηγάδι» που σήμερα βλέπουμε ουδεμία σχέση έχει με το παλιό αφού έχει χτιστεί από την αρχή με τσιμέντο και πέτρες, έχει υπερυψωθεί, έχει τοποθετηθεί πάνω του ειδικό καπάκι φρεατίου (όπως δείχνουν οι φωτογραφίες) και έχει γίνει «ιδιωτικό». Κάπως έτσι «ξεφύτρωσε» στη νέα του μορφή και στέκει πάνω στην παραλία του Αλυκού.

Σε επικοινωνία μας με τη Διεύθυνση Υδάτων συνομιλήσαμε με τον κ. Ηλία Νόκα ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο κτίσμα – πηγάδι βρίσκεται μέσα σε οικόπεδα του δημοσίου και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτό. Επίσης εάν πρόκειται για πηγάδι με νερό, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αντλήσει νερό από αυτό τοποθετώντας μάλιστα και σωλήνες. 

«Η συγκεκριμένη περιοχή είναι του δημοσίου. Για πολλά χρόνια έγιναν δικαστήρια στα οποία ήμουν παρών, και η τελεσίδικη απόφαση είναι αυτή (1417/22-9-2010). Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να πειράξει το οτιδήποτε ή να φτιάξει το οποιοδήποτε κτίσμα ή και να μεταφέρει νερό. Αλίμονο εάν ο καθένας από εμάς προέβαινε σε τέτοιες πράξεις, θα γινόμασταν ζούγκλα» σημείωσε ο κ. Νόκας.

Η καταγγελία

Μετά την καταγγελία που έγινε για το θέμα, θα πραγματοποιηθεί αυτοψία από τις αρμόδιες αρχές για όλα όσα περιγράφονται σε αυτήν ακόμα και για την πιθανότητα ύπαρξης βόθρου.

Μεταξύ άλλων η καταγγελία αναφέρει:

«…Επειδή επισκέπτομαι καθημερινά τη συγκεκριμένη παραλία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και λιγότερο συχνά τους χειμερινούς, γνωρίζω ότι το συγκεκριμένο κτίσμα δεν υπήρχε εκεί πριν από τα Χριστούγεννα 2019.

Το κτίσμα (με μπετόν και πέτρες) θεωρώ ότι έχει οικοδομηθεί παράνομα στο συγκεκριμένο σημείο καθώς βρίσκεται ακριβώς πάνω στην παραλία προσβάλλοντας την αισθητική της.
Λέγεται ότι πρόκειται για πηγάδι, όμως έχω την υπόνοια (έχω δει σωλήνες να οδηγούνται στη θάλασσα), ότι μπορεί να έχει μετατραπεί σε βόθρο…».

Η αντίδραση του κ. Βασίλη Βρούτση

Έκπληξη προκαλεί η αντίδραση του επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας» και δημοτικού συμβούλου Βασίλη Βρούτση στο παραπάνω θέμα.

Ο κ. Βρούτσης εξαπέλυσε επίθεση στο naxostimes.gr, επειδή δημοσιοποίησε (όπως είχε υποχρέωση) την επώνυμη καταγγελία συντοπίτη μας με χαρακτηρισμούς περί «ψευδών ειδήσεων».

Λόγω της θεσμικής του ιδιότητας ο κ. Βρούτσης θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικός σε ό,τι δημόσια καταλογίζει τόσο σε ΜΜΕ όσο και πολίτες της Νάξου που τον επέλεξαν για τη θέση την οποία κατέχει.

Αντί να κατηγορεί ένα ΜΜΕ και δημότες για «ψευδείς ειδήσεις» θα ήταν προτιμότερο να ερευνήσει την υπόθεση και την καταγγελία του συντοπίτη του, ο οποίος είναι ελεύθερος να εκφράζει την άποψη του και να καταγγέλλει οτιδήποτε θεωρεί μη νόμιμο.

Υποχρέωση του επίσης είναι να σέβεται τους πολίτες του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και όχι να τους αντιμετωπίζει με ειρωνικά σχόλια.

Αυτό που θα περίμενε κανείς από έναν νέο πολιτικό ο οποίος μάλιστα ήταν και υποψήφιος δήμαρχος θα ήταν να έχει μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και την αλλοίωση του φυσικού τοπίου, πόσο μάλλον σε μια περιοχή χαρακτηρισμένη ως NATURA.

 

 

(Visited 3.255 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*